Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2017,
17.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

53

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša odvzem nezakonitega premoženja

Petek, 28. 4. 2017, 17.05

6 let, 6 mesecev

Tožilstvo bi Janši odvzelo več nepremičnin in avtomobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

53

Janez Janša | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V uradnem listu je danes objavljen oklic okrožnega sodišča v Ljubljani, iz katerega je razvidno, katero premoženje predsednika SDS Janeza Janše je predmet tožbe, ki jo je prejšnji teden zoper Janšo vložilo Specializirano državno tožilstvo. Med drugim gre za stanovanjsko hišo v Ložnici pri Velenju in osebni avtomobil.

Tožilstvo zahteva, da se Janši odvzame več nepremičnin v Bovcu, polovico stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, hišo in gospodarski objekt v Ložnici pri Velenju, osebni avtomobil in drugo premoženje, vredno 53.415 evrov. Vrednost premoženja, ki naj bi ga po mnenju tožilstva Janša pridobil nezakonito, je sicer 395.388 evrov.

Vložitev tožbe je posledica finančne preiskave

Janša je v odzivu na vložitev tožbe prejšnji teden navedel, da se je skrajni rok za vložitev tožbe iztekel 14. aprila 2015, torej pred več kot dvema letoma. Na Specializiranem državnem tožilstvu pa so zatrdili, da zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ne določa roka za vložitev tožbe. Očitke o nepojasnjenem premoženju je zanikal, dogajanju pa pripisal politično ozadje z navedbo, da so volitve blizu in "Murgle spet udarjajo z repom".

Vložitev tožbe je posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janeza Janše in povezanih oseb: njegove žene Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe žene Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša. Tožbo je tožilstvo vložilo le zoper Janšo.


Preberite še: Tožilci gredo nad Janšo: bo moral vrniti 400 tisoč evrov?


Tri osebe iz Janševe mreže

Janez Janša s pomočjo svoje ožje in širše družine zgradil model nekakšne gotovinske ekonomije, v katero je več let iz uradno neznanega izvora pritekal svež denar. Z njim je Janša financiral nakupe nepremičnin, osebnega avtomobila in tekoče potrebe. V tem modelu so imele ključno vlogo tri osebe. Prva je Nataša Pajenk, uslužbenka bank, pri katerih je Janša najemal posojila (Sparkasse, Unicredit in BKS), sicer sestrična Urške Bačovnik Janša. Pajenkova je operativno vodila nakupe Janševih nepremičnin in urejala njihovo financiranje. Leta 2009 naj bi tako prodajalcu nakazala 32.500 evrov are za nakup stanovanja na Mesarski cesti v Ljubljani.

Drugi steber ekonomije nekdanjega predsednika vlade je bil Rajko Janša. Ta je Janezu Janši več let posojal večje zneske gotovine, o katerih prvak SDS pred KPK ni vedel povedati domala ničesar. Med njimi je tudi 48 tisoč evrov za nakup avtomobila znamke Volvo in plačilo sodnih taks. Po naših podatkih naj bi se finančna preiskava lotila tudi vprašanja, od kod Rajku Janši, podjetniku, ki se je v obdobju bratove vlade preživljal s prodajo poslovnih daril podjetjem, tolikšne količine denarja.

Odgovor nanj je zelo verjetno povezan s tretjo osebo iz Janševe mreže – nekdanjim solastnikom Pristopa Francijem Zavrlom. Njegovo luksemburško podjetje Falcone je namreč leta 2007 od Rajka Janše za 1,15 milijona evrov odkupilo družbo Promart Design. Po podatkih iz odredbe je finančna preiskava zajela tudi ta posel, tožilstvo pa je že pred časom sumilo, da naj bi bil prav Rajko Janša vir dela bratovega premoženja nezakonitega izvora.

Kako je Janez Janša svoje premoženje pojasnjeval na protikorupcijski komisiji:

Finančna preiskava Janše in povezanih oseb se je začela septembra 2013 na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je Janši očitala za 210 tisoč evrov nepojasnjenega premoženja.

Vrhovno sodišče je poročilo KPK naknadno odpravilo, ker Janša na osnutek poročila in ugotovitev ni mogel dati pripomb, s čimer mu je bila kršena ena od ustavnih pravic. A nato je senat KPK v drugi postavi postopek ponovil in ugotovil enako.

Janša se je na novico že pred dnevi odzval na tviterju. Na zadnje poročanje o vloženi tožbi se je odzvala tudi Urška Bačovnik Janša, ki jo je tožilstvo prav tako preiskovalo:

 

Ne spreglejte