Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2018,
20.25

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Natisni članek

Vegrad Čista lopata Ivan Zidar Dušan Črnigoj Hilda Tovšak

Torek, 25. 9. 2018, 20.25

5 let, 7 mesecev

Tovšakova iz zapora, kaj je s Črnigojem in Zidarjem? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Hilda Tovšak, ki bo od petka uradno na svobodi, je doma, na zaporniškem dopustu, že dva tedna. Nekdaj gradbena baronica je v ženskem zaporu na Igu prestala dobrih pet od skupaj osmih let zaporne kazni. Zaprta je bila od pomladi 2013. Ker je bila vzorna zapornica in je za rešetkami delala kot knjižničarka, si je prislužila zaporniški dopust. Kako je z drugima dvema tajkunoma iz afere Čista lopata Dušanom Črnigojem in Ivanom Zidarjem.

Omenjena tajkuna naj bi si s Hildo Tovšak kartelno razdelila velik posel - letališki stolp na Brniku. Dušan Črnigoj iz Primorja je v koprskem zaporu odsedel 14 mesecev, tudi on je bil knjižničar. Letos bi spet moral v zapor zaradi druge zadeve, vendar se mu je izognil in bo namesto 28 mesecev za rešetkami dva meseca opravljal družbenokoristno delo.

Ivan Zidar iz podjetja SCT svojih 14 mesecev ni odsedel in jih morda niti nikoli ne bo, ker je preveč bolan in odhod v zapor odlaga vse od leta 2013.

Zdaj so torej vsi trije na svobodi, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Tovšakova je v domačo Mislinjo odšla po petih letih

Iz zaporniške celice, ki spominja na samske domove njenih delavcev, je Hilda Tovšak po petih letih, ki jih je prestala za zapahi, odšla domov, v Mislinjo, kjer bo v naravi prestajala pogojno kazen.

"Sicer je imela vmes tudi zdravstvene težave, a zaradi tega ni predčasno odšla s prestajanja kazni," je povedal Dušan Tanko, odvetnik Hilde Tovšak.

Pogojno kazen bo sicer nastopila šele v petek, a je zdaj na dopustu, tega si je za zidovi ženskega zapora na Igu prislužila kot knjižničarka. Tudi vestno delo med knjižnimi policami je bilo razlog za predčasni izpust.

Hilda Tovšak ženski zapor na Igu zapušča po petih letih. | Foto: Planet TV Hilda Tovšak ženski zapor na Igu zapušča po petih letih. Foto: Planet TV

Čaka jo še najmanj ena zgodba, in sicer Delamaris

"Govori se o pogojnem odpustu, torej ni nevarnosti, da bi ponovila kakršnokoli kaznivo dejanje s področja, zaradi katerega je bila obsojena, ali temu podobno kaznivo dejanje," je pojasnil njen odvetnik.

Pri 70 letih je to morda res težje. Spomnimo na to, da je Tovšakova na zatožno klop in pozneje v zapor poleg afere z brniškim stolpom odšla zaradi goljufije z evropskimi sredstvi v zadevi Rimske Terme in pri dvorcu Betnava, pri gradnji Teš pa je dajala nedovoljena darila pri iskanju delavcev, s čimer je oškodovala Vegradove upnike. Iz že tako opešanega Vegrada je pobegnila ob stečaju.

"Gospa se v redu počuti, je vesela, kakor sem vesel tudi jaz, da je vendarle prišla na prostost in da se bo lahko v prihodnje branila s prostosti tako kot vsi soobdolženi v tej ali kateri drugi zadevi," je povedal Tanko.

Čaka jo še najmanj ena zadeva, in sicer Delamaris.

Tudi Črnigoj je kazen odslužil kot knjižničar, Zidar je morda ne bo nikoli

V zadevi Čista lopata je Tovšakova na zatožno klop sedla skupaj z gradbenima baronoma Ivanom Zidarjem in Dušanom Črnigojem. Oba sta dobila leto in dva meseca pogojne kazni. Črnigoj je kazen, prav tako kot knjižničar, odslužil.

Leto in pol, ki bi jih za zapahi moral preživeti, ker je Primorju pridobil 1,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi, bo odslužil z družbenokoristnim delom. Po preračunu bi to pomenilo, da ura njegovega dela stane 3.750 evrov.

Nekdaj največji gradbinec v Jugoslaviji, Ivan Zidar, pa notranjosti zaporniške celice najbrž nikdar ne bo videl, saj je za obisk zapora preveč bolan, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Še desetletja po tem, ko so njihove gradbene projekte zapustile godbe, je za njimi brez služb ostalo več kot 30.000 gradbenih delavcev. | Foto: STA , Še desetletja po tem, ko so njihove gradbene projekte zapustile godbe, je za njimi brez služb ostalo več kot 30.000 gradbenih delavcev. Foto: STA ,

Ne spreglejte