Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2019,
17.27

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

22

Natisni članek

Jerca Korče KNOVS Janez Janša Janez Janša Matej Tonin

Četrtek, 17. 10. 2019, 17.27

4 leta, 6 mesecev

Tonin napoveduje javno objavo Janševega govora na seji Knovsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

22

Matej Tonin NSi | V enem delu bo po navedbah Mateja Tonina govor Janeza Janše na seji Knovsa anonimiziran, ker se je nanašal na določene aktivnosti Sove v primeru arbitraže. | Foto Planet TV

V enem delu bo po navedbah Mateja Tonina govor Janeza Janše na seji Knovsa anonimiziran, ker se je nanašal na določene aktivnosti Sove v primeru arbitraže.

Foto: Planet TV

Predsednik komisije državnega zbora za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin je napovedal, da bo umaknil oznako zaupno s tistega dela torkove seje komisije, v katerem govori prvak SDS Janez Janša. Ta je namreč objavo magnetograma zahteval po navedbah poslanke LMŠ Jerce Korče, ki mu očita, da je na seji grozil. Janša je to označil za laž.

V enem delu bo po navedbah Mateja Tonina govor Janeza Janše na seji Knovsa anonimiziran, ker se je nanašal na določene aktivnosti Sove v primeru arbitraže. Teh podatkov namreč ne morejo razkriti in tudi v luči vprašanja, kdo od vpletenih ima prav, niso pomembni, je pojasnil Tonin.

Jerca Korče
Novice Poslanka LMŠ razkrila, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati Knovsa

Korčetova namignila, da je Janša na seji grozil

Po torkovem zasedanju Knovsa se je namreč na Twitterju vnel besedni dvoboj med poslanko LMŠ Jerco Korče in poslancem SDS Žanom Mahničem, ko je Korčetova namignila na grožnje prvaka SDS. "Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore," je zapisala Korčetova ter uporabila ključnika Knovs ter JJ. Janša je to označil za laž in napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave ter javno objavili magnetogram.

Prvak SDS Janez Janša je namigovanja poslanke LMŠ Jerce Korče o tem, da naj bi na seji Knovsa grozil, označil za laž. | Foto: STA , Prvak SDS Janez Janša je namigovanja poslanke LMŠ Jerce Korče o tem, da naj bi na seji Knovsa grozil, označil za laž. Foto: STA ,

V zadnjih tednih v javnosti odmevajo napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Začelo se je z razkritjem zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi. ta namreč Knovsu po tistem, ko je opravil nadzor na sedežu agencije, dokumentacije v zvezi s kadrovanjem ne želi predati.

Prepričani so, da to ni v pristojnosti Knovsa, nadzor pa opravlja inšpektorat za javni sektor. V oddaji Planet 18 na Planetu so včeraj sicer razkrili, da je na Sovi zaposlena tudi snaha evropske poslanke in nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak.

Ljudmila Novak
Novice Planet 18 razkriva: na Sovi zaposlena tudi snaha Ljudmile Novak #video

Tonin vztraja, da ima Knovs pristojnost celovitega nadzora nad Sovo

Tonin medtem z nekaterimi pravnimi mnenji vztraja, da ima Knovs pristojnost celovitega nadzora nad Sovo, ki je po njegovih navedbah trenutno onemogočen. Ocenjuje tudi, da se nadzora komisije in inšpekcije ne izključujeta. Ob tem zagotavlja, da se Knovs ne bo šel pritlehnih iger, ampak bo spor reševal po pravni poti.

V zadnjih tednih v javnosti odmevajo napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Začelo se je z razkritjem zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi. | Foto: Reuters V zadnjih tednih v javnosti odmevajo napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Začelo se je z razkritjem zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi. Foto: Reuters

"Če tudi vlada vztraja pri nezakonitem delovanju Sove, potem je prva naslednja možnost, da o tem obvestimo ves državni zbor in da ta o tem tudi razpravlja," je pojasnil Tonin in napovedal, da bodo o naslednjih korakih sproti obveščali. "Če bi bilo več vsebinskih zadev, če bi se danes ukvarjali z zdravstveno, pokojninsko in z resno davčno reformo, bi bilo morda tudi stanje v državi precej drugačno," ob tem še ugotavlja Tonin.

Po njegovem mnenju je nenavadno, da je kabinet predsednika vlade pripravljen držati Sovo "kot talca zaradi zgolj ene zaposlitve, s katero naj bi bilo vse v redu". "To je z vidika odgovornosti in državotvornosti nenavadno," je še dodal Tonin.

Marjan Šarec
Novice Obračun Šarca s Toninom: Izbral si Janšo, jaz nisem starodobnik #video

"Janša in Šarec imata eno skupno stvar, in to je Damir Črnčec"

Odzval se je tudi na sredin zapis Šarca na Facebooku, usmerjen zlasti proti njemu. "Predsedniku vlade bi prijateljsko svetoval, da je tedaj, ko je v dvomih, ali bi nekaj povedal ali ne, najbolj varno, da molči. Vse izrečene besede so lahko zelo težke in lahko pomembno breme za vsakršno prihodnje sodelovanje," je dejal Tonin.

Ker imamo politični sistem, v katerem so odvisni drug od drugega, je tako pisanje po Toninovem mnenju lahko škodljivo. "Se pa pač že kaže, da imata Janez Janša in Marjan Šarec eno skupno stvar, in to je Damir Črnčec," je še dejal Tonin in ugotavljal, da se to očitno pozna tudi po tem, da Šarčevo pisanje postaja vse bolj podobno Janševemu.

Matej Tonin
Novice Tonin: Dlje ko bo nadzor na Sovi onemogočen, v večjih težavah bo Šarec #video
Ne spreglejte