Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sreda,
4. 5. 2016,
16.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

4

Natisni članek

Slovenija Tone Peršak Julijana Bizjak Mlakar Janez Janša Janez Janša

Sreda, 4. 5. 2016, 16.48

6 let, 6 mesecev

Tone Peršak: kulturnik, nekdanji poslanec in župan ter bodoči minister

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

4

Tone Peršak

Tone Peršak je kandidat stranke DeSUS za novega kulturnega ministra, s čimer bo zapolnil vrzel v vladi, ki je nastala po odstopu Julijane Bizjak Mlakar.

Predlog stranke DeSUS, da državni sekretar na kulturnem ministrstvu Tone Peršak prevzame vodenje ministrstva, ni prišel nepričakovano. Že pred dnevi je Gorazd Žmavc, ki je po odhodu Julijane Bizjak Mlakar začasno prevzel vodenje kulturnega resorja povedal, da je Peršak "eden od verjetnih scenarijev" pri izbiri ministra za kulturo. Podobno prepričanje je izrazil tudi podpredsednik stranke DeSUS Tomaž Gantar, ki je dejal, da ima Peršak potrebne kompetence in izkušnje s področja kulture. Ker morajo po statutu DeSUS njihovi funkcionarji biti člani stranke, se je Peršak tudi včlanil stranko upokojencev.

Pred dnevi je Peršak napovedal, da bo uresničeval sklepe vlade, tudi tistega o rudniku živega srebra Idrija, ki se mu je Bizjak Mlakarjeva upirala, zaradi česar se je morala posloviti od ministrskega stolčka.

Izboljšanje materialnega položaja slovenske kulture in kulturnikov

Pred časom je poudaril, da se bo zavzemal za izboljšanje materialnega položaja slovenske kulture in kulturnikov, pri čemer ga čaka veliko dela. Črpanje evropskega denarja na področju kulture je namreč že vrsto let neučinkovito. Kako bo to uresničil, še ni razkril. V kratkem je pričakovati njegovo zaslišanje za pristojnem parlamentarnem odboru, kjer bo razkril svoj program vodenja ministrstva.

Julijana Bizjak Mlakar je morala stolček kulturne ministrice zapustiti zaradi nesoglasij s predsednikom vlade Mirom Cerarjem.  | Foto: Ana Kovač Julijana Bizjak Mlakar je morala stolček kulturne ministrice zapustiti zaradi nesoglasij s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Foto: Ana Kovač

Tone Peršak: od kulturnika in poslanca do ministra

Tone Peršak je po izobrazbi komparativist in gledališki režiser. Po diplomi na AGRFT je deloval kot samostojni kulturni delavec režiser, pisatelj oz. publicist in kritik, bil je zaposlen na AGRFT kot asistent, pozneje docent.

V osemdesetih letih je bil eden izmed avtorjev t. i. pisateljske ustave, bil pa je tudi med predlagatelji deklaracije o samostojni Sloveniji. Leta 1989 je skupaj s Francetom Bučarjem, Dimitrijem Ruplom, Spomenko Hribar in Janezom Janšo ustanovil Slovensko demokratsko zvezo (SDZ). Stranka se je pozneje pridružila koaliciji DEMOS, a na kongresu oktobra 1991 razpadla na Demokratsko stranko Slovenije in Narodno demokratsko stranko. Demokratsko stranko je nato do leta 1999 vodil Peršak.

Na listi Demokratske stranke mu je leta 1992 uspel preboj v državni zbor, kjer je štiri leta deloval kot poslanec. V vmesnem času je bil obenem tudi član Državnega sveta kot predstavnik interesne skupine s področja kulture.

Pisatelj, publicist in gledališki režiser

Vse od študentskih let naprej je deloval kot pisatelj in publicist. Napisal je več kot deset knjih in radijskih iger. Najbolj znani so romani Prehod, Smer Hamburg-Altona in Sredobežnost in Usedline. Z zadnjim si je leta 2013 prislužil nominacijo za Kresnikovo nagrado.

Peršak je bil dve leti predsednik Društva slovenskih pisateljev, pozneje pet let predsednik Slovenskega centra Pen.

Poskrbel, da je Janša "odletel" iz Slovenskega centra Pen

Janeza Janšo so iz slovenskega centra Pen izključili marca 2013.  | Foto: Ana Kovač Janeza Janšo so iz slovenskega centra Pen izključili marca 2013. Foto: Ana Kovač

Bodoči kulturni minister je bil poleg Borisa A. Novaka in Vlada Žabota eden izmed glavnih akterjev Janševe izključitve iz Slovenskega centra Pen marca 2013. Tako upravni odbor kot častno razsodišče sta takrat ocenila, da izrečena in zapisana stališča Janeza Janše o izbrisanih, udeležencih uličnih protestov in zaničevalne besede o članih SC Pen razkrivajo, da Janša ne spoštuje zaveze, da bodo člani Pena nasprotovali vsaki obliki zatiranja svobode izražanja v deželi in skupnosti, ki ji pripadajo.

Janša je Peršaka takrat obtožil političnega obračunavanja, mnogi kulturniki, med njimi tudi Boris Pahor, Drago Jančar in Feri Lainšček, pa so izrazili nestrinjanje z Janševo izključitvijo.

Župan ene manjših, a bolj uspešnih slovenskih občin

Peršak se je jeseni 1998 podal v lokalno politiko. Izvoljen je bil za župana občine Trzin, ki jo je vodil od njenega nastanka pa do leta 2014. V tem času je občina na obrobju Ljubljane postala ena najbolj razvitih slovenskih občin. Povprečna bruto plača dosega slovensko povprečje, občina pa izstopa po velikem številu malih podjetij in večjih prihodkih v primerjavi s slovenskim povprečjem.

Občino je leta 2014 zapustil brez dolgov, rast prihodkov občine pa je bila v času njegovega županovanja večja od slovenskega povprečja. Trzin s svojo industrijsko cono ni postal zanimiv le za mala podjetja, ampak tudi za ljudi. Med letoma 1999 in 2014 se je število prebivalcev občine povečalo za 27,9 odstotka. V tem času se je prebivalstvo povečalo hitreje v le šestih slovenskih občinah. V Sloveniji se je število prebivalcev povečalo za 3,8 odstotka.

 

Februarja želel zapustiti Julijano Bizjak Mlakar, a si je kmalu premislil

Letos februarja je bil tik pred tem, da zapusti ministrstvo. Dejal je, da si je delo državnega sekretarja drugače predstavljal in izrazil zaskrbljenost nad slabim stanjem v kulturi v Sloveniji. Njegov naslednik bi moral postati Igor Teršar, dolgoletni direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti, a do zamenjave ni prišlo. Peršak je ostal na ministrstvu, ki ga bo, če ne bo presenečenj, v kratkem tudi uradno prevzel.

 

Ne spreglejte