Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Četrtek,
19. 7. 2012,
16.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 19. 7. 2012, 16.21

7 let, 12 mesecev

Tokrat za zaupnico potrebnih 60 glasov

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdaj vlada pade in kdaj preživi, ko veže zaupnico vladi na sprejetje nekega akta?

Predsednik vlade Janez Janša je rekel, da ne izključuje vezave zaupnice na sprejetje zlatega fiskalnega pravila. Medtem ko se premier in vrh vladajoče stranke še odločata, ali bodo to res storili, pa smo pogledali, kaj bi to pomenilo s pravnega vidika. Ko je prejšnji predsednik vlade Borut Pahor septembra lani vezal zaupnico na izglasovanje liste ministrskih kandidatov, je zakonodajno-pravna služba državnega zbora takrat ugotovila, da je večina, potrebna za izglasovanje zaupnice, enaka večini, ki je potrebna za sprejem akta.

V Pahorjevem primeru je torej za potrditev zaupnice zadoščala navadna večina. To pomeni, da Janša za nadaljevanje svojega mandatarstva potrebuje 60 poslanskih glasov, kolikor jih je potrebnih za zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

Vezava zaupnice na fiskalno pravilo pomeni 60 glasov Pravni strokovnjak dr. Miro Cerar o tem pravi: "Ker je zaupnica vezana na ustavno večino, vlada pade, če ne dobi dveh tretjin glasov. Obstaja pa možnost, da predsednik vlade po vezani nezaupnici še enkrat zahteva glasovanje o zaupnici brez vezave na sprejetje kakršnegakoli akta. Potem je potrebnih zgolj 46 glasov."

Če se zgodi nezaupnica … Če bi vlada ob glasovanju dobila nezaupnico, lahko predsednik republike, poslanska skupina ali najmanj deset poslancev najpozneje v sedmih dneh predložijo kandidature za novega mandatarja. Tu veljajo enaki postopki kot pri "rednih" volitvah predsednika vlade, kar pomeni, da lahko državni zbor o predlogu za imenovanje mandatarja glasuje v največ treh poskusih, pri čemer pa je rok za predložitev nove kandidature v poznejših poskusih le tri dni.

Volitve novega predsednika vlade se opravijo najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po vložitvi predloga za izvolitev.

Kdaj predsednik republike razpusti parlament in razpiše volitve? Če državni zbor v 30 dneh od izglasovane nezaupnice ne izvoli novega predsednika vlade oziroma zaupnice ne potrdi niti v drugem poskusu, pa predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve.

Novi državni zbor mora biti izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Ne spreglejte