Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2016,
21.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Natisni članek

Peter Gašperšič interpelacija Državni zbor

Torek, 20. 9. 2016, 21.45

6 let, 6 mesecev

Minister Peter Gašperšič uspešno prestal interpelacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Peter Gašperšič minister za infrastrukturo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je uspešno prestal interpelacijo, ki jo je podprlo 13 poslank in poslancev, proti pa je glasovalo 48 poslank in poslancev.

Podporo interpelaciji proti Gašperšiču, ki so jo pripravili v poslanski skupini ZL, s podpisi pa so jo podprli tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev in samostojni nepovezani poslanec Andrej Čuš, so podprli opozicijski poslanci, koalicija pa je pred glasovanjem napovedala, da podpira ministra.

Kdo je glasoval za interpelacijo in kdo ga Gašperšiča

Gašperšič pred današnjo razpravo sicer ni imel podpore vseh koalicijskih poslancev, a je s svojimi argumenti na koncu vendarle uspel prepričati poslanko iz lastne stranke (SMC) Lilijano Kozlovič, ki je podporo pogojevala v primeru, da bo Gašperšič odgovoril na vsa njena vprašanja.

Marko Ferluga, prav tako iz SMC, je po drugi strani podprl interpelacijo, Tilen Božič, ki je ob omenjenih prav tako napovedal glasovanje po lastni vesti, pa ob glasovanju ni bil navzoč. Glasovanja se je vzdržal tudi poslanec DeSUS Tomaž Gantar.

Kot je še razvidno iz glasovalne evidence, objavljene na spletni strani DZ, so se glasovanja vzdržali tudi vsi navzoči poslanci SDS in predstavnika obeh narodnih skupnosti.

Kaj so očitali ministru?

V ZL so ministru očitali zaviranje gradnje drugega tira, privatizacijo državne strateške infrastrukture, sum nezakonitega delovanja in površnost pri vodenju resorja. Poslanec ZL Matej T. Vatovec se je v obrazložitvi očitkov najdlje zadržal pri projektu drugega železniškega tira med Koprom in Divačo. Spomnil je, da je minister projektu nasprotoval že ob imenovanju na položaj, nato pa nasprotovanje kmalu zamenjal za zaviranje, saj vztraja pri izvedbi javno-zasebnega partnerstva, ki naj bi bil najdražji mogoči način gradnje in pomeni tudi privatizacijo infrastrukture.

Kako je na očitke odgovarjal minister

"Interpelacijo razumem kot mogoč, a nespameten poskus preprečiti, da bi se drugi tir izvedel z javno-zasebnim partnerstvom," pa je v DZ zatrdil Gašperšič. Gašperšič je pojasnil, da je na začetek gradnje drugega tira v letu 2017 tudi vezal svoj mandat, ki ga bo, kot zatrjuje, v primeru neuspeha vrnil predsedniku vlade.

Glede očitka o pritiskih na nadzornike Darsa in Luke Koper je Gašperšič poudaril, da ne gre za dokazano nezakonito vplivanje, temveč da vlagatelji interpelacije navajajo zgolj sume.

Po ministrovih besedah prav tako ni nobenega argumenta, da si prizadeva za privatizacijo državne infrastrukture. Jih je pa veliko, ki dokazujejo nasprotno, je poudaril. Glede očitka, da je bila posodobitev in elektrifikacija železniške proge med Pragerskim in Hodošom neuspešna, pa je Gašperšič dejal, da je bila ta izvedena v celoti in da težav ni.

Razprava se je po predstavitvi stališč poslanskih skupin, v kateri je opozicija napovedala podporo interpelaciji, koalicija pa nasprotovanje, vrtela bolj ali manj okoli vodenja projekta drugega tira.

"Vlada želi tajkunizirati Luko Koper"

Podporniki interpelacije so vztrajali, da Gašperšič slepo vztraja pri modelu javno-zasebnega partnerstva, ki da je dvakrat dražji od financiranja z javnimi sredstvi in pomeni privatizacijo infrastrukture. Želeli so jasne odgovore glede finančne konstrukcije in časovnice izvedbe projekta, ministru pa očitali, da je na razpis za EU sredstva prijavil nepripravljen projekt.

Podporniki interpelacije so opozarjali tudi, da vlada za projekt ne bo našla zasebnega partnerja, padli so celo očitki, da želi vlada tajkunizirati Luko Koper. Izpostavljali so tudi podeljevanje koncesij in poseg v obstoječo koncesijsko pogodbo z Luko Koper.

Tudi v koaliciji kritični do ministra

Koalicijski poslanci so medtem stopili v bran ministru, niso pa bili povsem nekritični do njegovega dela. Postavili so mu tudi kopico konkretnih vprašanj in izrazili pričakovanja, da bosta do konca leta znani tako finančna konstrukcija drugega tira kot časovnica njegove izvedbe.

Ne spreglejte