Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 11.46

8 let

Tjaša Žalik, vsestranska glasbena ustvarjalka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsestransko glasbeno ustvarjalko zanimajo tako resna kot zabavna glasba in še marsikaj vmes.

Za Tjašo Žalik iz Žižkov je zabavna glasba le delček njenih interesov. Štiriindvajsetletna akademsko izobražena glasbenica poučuje na glasbeni šoli v Murski Soboti, ustvarja kompozicije in sodeluje pri številnih projektih.

Po končani srednji glasbeni šoli v Mariboru je odšla na ljubljansko Akademijo za glasbo. "Že v srednji šoli sem začela komponirati in ves čas je v meni rasla želja, da ustvarim svoje lastne skladbe. Začela sem pisati kompozicije za klavir in takrat je eden od profesorjev opazil, da je v meni skritega nekaj talenta, in sva nadaljevala v tej smeri." Tako je pozneje tudi naredila sprejemne izpite na akademiji, kjer je študirala kompozicijo in glasbeno teorijo. Že pred koncem študija se je vrnila v Prekmurje, natančneje na Glasbeno šolo Murska Sobota, kjer poučuje.

Vodenje dekliške skupine Evterpe Poleg dela na šoli vodi dekliško skupino Evterpe, ki je sestavljena iz deklet, ki prihajajo iz Žižkov. Skupina deluje že peto leto, na njenem repertoarju pa se najdejo tako ljudske in zabavne kakor tudi črnske duhovne pesmi. "Dekleta so zelo napredovala in kažejo veliko voljo," je zadovoljna Žalikova.

Zanimiv projekt ima tudi z dvema sestričnama, ki se je začel po naključju. "Nekoč nas je nekdo povabil, da nekaj skupaj zapojemo. Tisto je nekdo posnel, dal na youtube in od takrat nam ljudje pišejo in dobivamo ponudbe za nastope, največ na cerkvenih porokah." Ker jih povezuje tudi enak priimek, so se poimenovale Žalikžene. Poleg tega v prostem času tudi komponira, vodi mladinski cerkveni zbor v Črenšovcih, ukvarja pa se tudi z zabavno glasbo, predvsem na raznih prireditvah rada poje znane pop in rok pesmi.

Preživeti samo z zabavno glasbo zelo težko Vsaka od dejavnosti, s katerimi se ukvarja, jo izpopolnjuje, pravi. "Zabavna glasba ni moja prioriteta v življenju. Še vedno želim vztrajati pri poučevanju. Moja služba je vezana na učence, na to, da jim nekaj daš. Komponiranje pa je sproščanje mojih idej in ustvarjalnosti. Za petje bi rekla, da je hobi in sproščanje čustev. Kadar koli lahko vzamem kitaro ali se usedem za klavir in zraven zapojem."

Avtorica glasbe za baletni predstavi Včeraj je bila v okviru Evropske prestolnice kulture v soboškem gledališču Park premiera baletnih predstav Cirkus in Te vidim, za kateri je glasbo napisala Žalikova. Med znanimi skladatelji nima vzornikov, všeč pa ji je Debussy.

Pred kratkim se je tudi preselila v Mursko Soboto, a se med študijem, kot pravi, ni omejevala, kje želi končati, in se odločila, da bo pač šla tja, kjer bo služba. Ali je mogoča tudi povratna pot nazaj v prestolnico? "Zdaj bolj težko, sem se že navadila in bi kar ostala, ampak nikoli ne reci nikoli," pravi.

Glede na vse povedano je seveda težko ugibati, kam bo življenjska pot še popeljala mlado glasbenico, bomo pa o njej prav gotovo še veliko slišali.

Ne spreglejte