Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2017,
12.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Evropska komisija Hrvaška Slovenija vino teran

Petek, 19. 5. 2017, 12.44

6 let, 6 mesecev

Bruselj potrdil: naziv teran lahko uporabljajo tudi Hrvati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Teran | Foto STA

Foto: STA

Evropska komisija je potrdila, da teran ostaja slovensko vino s Krasa, a lahko v nekaterih izjemah z nazivom teran svoja vina označujejo tudi Hrvati.

Evropska komisija je danes sprejela delegirano uredbo o uporabi naziva teran kot vinske sorte, ki se lahko uporabi na etiketah vina, pridelanega na Hrvaškem. Pri pripravi uredbe je delno upoštevala slovenske pripombe.

Komisija tako ni ugodila prvotni zahtevi Hrvaške, da prekliče slovensko geografsko zaščito za teran, predvidela pa je dodatne omejitve glede označevanja sorte vinske trte teran na vinih, pridelanih v hrvaški Istri. Naziv sorte teran se tako lahko označuje le v istem vidnem polju in z manjšimi črkami kot hrvaška Istra, poročajo na ministrstvu.

Komisija je ponovno potrdila ekskluzivnost uporabe zaščitene označbe porekla za vino teran, pridelano na Krasu. Teran torej ostaja samo vino, pridelano na Krasu v Sloveniji.

Uvedba še ni veljavna

Delegirana uredba še ni veljavna, saj jo lahko Svet EU in Evropski parlament v dveh mesecih po prejetju uredbe z ustrezno večino zavrneta. 

Slovenija je tako še naprej odločena, da bo kljub sprejetju navedene delegirane uredbe nadaljevala aktivnosti za ohranitev celovitosti zaščite vina teran.

Pritožili so se tudi pridelovalci vin

Slovenija je svoje argumente za zaščito terana večkrat predstavila komisiji, predstavnikom Evropskega parlamenta in tudi drugim državam članicam.

V samem postopku je večkrat zahtevala celovit dostop do dokumentov, ki jih je Hrvaška pošiljala Evropski komisiji, a je ta zahteve zavračala. Slovenski pridelovalci terana so se kasneje pritožili tudi evropski varuhinji za človekove pravice. Varuhinja je 15. februarja dejala, da bi morala komisija pridelovalcem zagotoviti poln dostop do omenjenih dokumentov.

Ne spreglejte