Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 8. 2012,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 4. 8. 2012, 9.24

8 let

Temperature v nedeljo tudi do 36 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vremenoslovci opozarjajo, da bo v nedeljo in ponedeljek zelo vroče. Najvišje temperature bodo po nižinah okoli 34, v jugovzhodni Sloveniji pa tudi do 36 stopinj Celzija.

V nedeljo bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 28 do 35, v jugovzhodni Sloveniji pa tudi do 36 stopinj Celzija. Popoldne se bo po nižinah pojavila soparnost, ki bo bo vplivala na počutje pri bolj občutljivih.

V torek bo vročina nekoliko popustila V ponedeljek bo pretežno jasno in vroče. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Zvečer lahko v goratem svetu nastane kakšna vročinska nevihta. V torek bo sončno, čez dan bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. Vročina bo nekoliko popustila, na Primorskem pa se bo vroče vreme nadaljevalo, so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje.

V sosednjih pokrajinah bo medtem prevladovalo sončno vreme. Več spremenljive oblačnosti bo na območju Alp, kjer se bodo predvsem v popoldanskem času pojavljale krajevne nevihte.

Zaradi suše še vedno ostaja velika požarna ogroženost Na Upravi RS za zaščito in reševanje pa opozarjajo na veliko požarno ogroženost. Od petka je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja na območju občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče in druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ter policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale poostren nadzor. Na svojem območju je veliko požarno ogroženost naravnega okolja že 1. avgusta razglasila Mestna občina Nova Gorica, 2. avgusta pa občina Ajdovščina.

Tudi drugod po Sloveniji, zlasti pa v južnem in jugovzhodnem delu države, se zaradi dolgotrajnega suhega in vročega vremena, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu, povečuje požarna ogroženost naravnega okolja. Na teh območjih do nadaljnjega svetujejo veliko previdnost pri uporabi odprtega ognja na prostem in pri izvajanju aktivnosti oziroma dejavnosti, ki lahko povzročijo požar v naravnem okolju.

Pijte dovolj vode, vsaj 2,5 litra dnevno Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) opozarjajo, da je v času vročine treba poskrbeti za uravnoteženo prehrano in dovolj tekočine. Otroci naj bi tako dnevno popili od enega do 1,5 litra tekočine, odrasli pa 2,5 litra. Posebno pozornost je treba nameniti majhnim otrokom, ker imajo večje potrebe po tekočini in niso sposobni tako dobro regulirati telesne temperature kot odrasli.

Če je možno, se soncu izogibajte med 10. in 16. uro, v nasprotnem primeru pa je treba kožo pokriti z oblačili in pokrivali ter jo zaščititi s kremami za sončenje z dovolj visokim faktorjem in filtrom za UVA in UVB žarke. Za gibanje so najbolj primerne zgodnje dopoldanske ali pozne popoldanske ure, ko vročina že popusti.

Ne spreglejte