Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
14.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

3

Natisni članek

Miha Pogačar Andrejka Gažovič Košir košarka Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić NBA

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 14.59

5 let, 2 meseca

Tekma Dončić - Dragić: v Miami več kot tisoč Slovencev, slovenska vina in hrana

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

3

Luka Dončić in Goran Dragić | Tekma med Luko Dončićem (levo) in Goranom Dragićem je pritegnila zanimanje poslovnega sveta, predvsem vinarjev, ki bi radi prodajali v ZDA. | Foto Vid Ponikvar

Tekma med Luko Dončićem (levo) in Goranom Dragićem je pritegnila zanimanje poslovnega sveta, predvsem vinarjev, ki bi radi prodajali v ZDA.

Foto: Vid Ponikvar

Prvi dvoboj med Luko Dončićem in Goranom Dragićem v ligi NBA bo v živo spremljalo vsaj tisoč Slovencev, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo že dva tisoč. Promocijsko priložnost so začutili tudi v turizmu in poslovnem svetu: Slovenska turistična organizacija bo navijače opremila s šali in majicami, v času tekme bo zagnala digitalno kampanjo, vinarji in drugi izvozniki pa se bodo predstavljali ameriškim uvoznikom in distributerjem.

Na evropskem prvenstvu v Istanbulu pred dvema letoma sta pomembno prispevala k zmagi Slovenije, oba sta pristala v peterki najboljših igralcev prvenstva. Konec marca pa si bosta Goran Dragić in Luka Dončić najverjetneje - če se poškodovani Dragić do takrat vrne v ekipo - prvič stala iz oči v oči v ligi NBA.

V Sloveniji zelo priljubljena košarkarja na tekme v NBA že zdaj privabljata veliko slovenskih navijačev, takole jih je prejšnji teden pozdravil Dončić. Še posebej veliko zanimanja pa je za njun medsebojni dvoboj, ki bo 29. marca ob pol eni uri zjutraj po našem času. Na ta dan se, kot kaže, v mestu na Floridi obeta pravi slovenski praznik.

Luka Dončić
Sportal Dončić prestal zvezdniški krst in navdušil tudi največje dvomljivce #video
Luka in Saša Dončić
Sportal Saša Dončić: Čas je pokazal svoje #video

Na tekmo več kot tisoč Slovencev

Miha Pogačar, lastnik turistične spletne strani posvetu.si, je po tem, ko je organiziral ogled tekme zase in svoje prijatelje, nasvete glede možnosti nakupa vstopnic in letalskih vozovnic objavil na spletni strani. Objava je naletela na velik odziv, pravi, zato je prevzel organizacijo skupinskega ogleda tekme in posredoval pri nakupu vstopnic za skupno 500 navijačev. "Zbrali smo naročila za skupinske vstopnice. Te so sprva stale med 20 in 30 dolarji, danes stanejo okrog 40 dolarjev, kar je okrog 35 evrov," pravi sogovornik, ki hkrati opozarja, da gre za vstopnice v zadnjem delu dvorane.

Končno število navijačev bo sicer občutno večje, saj so nekateri vstopnice kupili prek turističnih agencij, drugi so jih našli sami. Pred dnevi so v posebni skupini na Facebooku, ki jo je prav za to tekmo ustvaril Pogačar, začeli preštevanje vseh, ki gredo na tekmo - do zdaj se jih je javilo več kot tisoč. 

Druga sogovornica Andrejka Gažovič Košir, ki se poslovno ukvarja s promocijo slovenskih vin v tujini in organizira poslovno-turistično promocijo ob robu tekme v NBA (več o tem v nadaljevanju), pravi, da naj bi se tekme udeležilo še več ljudi. Po njenih podatkih bodo Slovenci zasedli okrog dva tisoč sedežev v dvorani American Airlines Arena, ki sprejme okrog 20 tisoč ljudi.

Luka dončić
Sportal Slovenski navijači, ki so zaradi Dončića obredli pol sveta, prišli na svoj račun #video

Marčevsko tekmo lige NBA v dvorani American Airlines Arena naj bi si v živo ogledalo več kot tisoč, po nekaterih podatkih celo dva tisoč Slovencev.  | Foto: Reuters Marčevsko tekmo lige NBA v dvorani American Airlines Arena naj bi si v živo ogledalo več kot tisoč, po nekaterih podatkih celo dva tisoč Slovencev. Foto: Reuters

Gašper Čarman
Trendi Slovenska vina v tujini še vedno veljajo za eksotiko #intervju

Ob robu tekme promocija vinarjev

Zanimanje slovenskih vinarjev je razumljivo, saj so ZDA zanje pomemben izvozni trg. Po podatkih portala ovinu.si slovenski vinarji izvozijo dobrih pet milijonov litrov vina na leto, ZDA pa so z 1,5 milijona prodanih litrov drugi najpomembnejši tuji trg, takoj za Italijo.  | Foto: Getty Images Zanimanje slovenskih vinarjev je razumljivo, saj so ZDA zanje pomemben izvozni trg. Po podatkih portala ovinu.si slovenski vinarji izvozijo dobrih pet milijonov litrov vina na leto, ZDA pa so z 1,5 milijona prodanih litrov drugi najpomembnejši tuji trg, takoj za Italijo.  Foto: Getty Images Gažovič Koširjeva, sommelierka, ki sicer prek svojega zavod vinskega turizma VinoFeel promovira slovenska vina v ZDA, pravi, da so pobudo za poslovno-promocijski dogodek ob robu tekme dali vinarji Ptujske kleti. Zanimanje je nato pokazalo več vinarjev in tudi živilska podjetja, na primer Perutnina Ptuj (ta je že pred meseci sporočila, da je Dončića izbrala za svojega ambasadorja ob prodoru na ameriški trg).

Tako zdaj v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO) načrtujejo dva dogodka. "Najprej bomo naredili poslovni dogodek, kjer se bodo slovenski vinarji predstavili potencialnim ameriškim uvoznikom in distributerjem. Povabili smo tudi ameriške preizkuševalce vin in lokalne medije," pravi. Sledil bo navijaški del v lokalu Rakija Lounge, ki je približno 15 minut vožnje od dvorane (poskrbljeno naj bi bilo tudi za prevoz). Po tekmi tu pričakujejo mamo Luke Dončića (ta bo zaradi klubskih obveznosti verjetno hitro po tekmi sedel na letalo), povabili pa bodo tudi Gorana Dragića, pravi sogovornica.

STO bo v sodelovanju z vladnim uradom za komuniciranje in Košarkarsko zvezo Slovenije navijače opremila z brezplačnimi šali in majicami, kot nam je pojasnila vodja PR Livija Kovač Kostantinovič, pa v dneh pred in po tekmi načrtuje tudi tematsko digitalno kampanjo z namenom promocije slovenskega turizma.

Novice Perutnina Ptuj vstopila na ameriški trg, pomagal ji bo Luka Dončić

Polet od Benetk do Miamija v terminu tekme danes stane okrog 400 evrov. | Foto: Getty Images Polet od Benetk do Miamija v terminu tekme danes stane okrog 400 evrov. Foto: Getty Images Na tekmo že za 500 evrov

Vstopnice za tekmo so še na voljo, pravi Pogačar. Sedež v ozadju dvorane je danes mogoče dobiti za okrog 40 ali 50 dolarjev. 

Letalske vozovnice se je na začetku dobilo za 200 evrov, danes stanejo dobrih 300 evrov iz Milana, 400 evrov iz Benetk ali Trsta, pravi Pogačar, a dodaja, da cene seveda nihajo. "Tekmo si tako lahko ogledate za okrog 500 evrov," pravi. Paketi turističnih agencij se sicer gibljejo med tisoč in 1.500 evri.

Naš sogovornik Anže, ki s prijateljem odhaja v ZDA, je tako vstopnico kot letalsko vozovnico kupil sam. Za vstopnico v prvi vrsti prvega balkona je sredi januarja odštel 90 dolarjev (okrog 80 evrov), letalska vozovnica iz Milana prek Züricha do Miamija pa ga je stala dodatnih 400 evrov. 

Ne spreglejte