Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 3. 2023,
21.28

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

25

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Doha Katar Združeni narodi Slovenija Tanja Fajon

Ponedeljek, 6. 3. 2023, 21.28

1 leto, 1 mesec

Tanja Fajon o pomoči najmanj razvitim državam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

25

Tanja Fajon | Foto STA

Foto: STA

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je danes na zasedanju Konference Združenih narodov za najmanj razvite države v Dohi udeležila panela o vplivu znanosti, tehnologij in inovacij na trajnostni razvoj teh držav. Ob robu zasedanja v Katarju se je srečala tudi s kolegi iz več držav.

V nastopu na panelu je poudarila pomen sodelovanja, solidarnosti in razvojne pomoči za odpravo revščine in neenakosti. Poudarila je, da so najmanj razvite države sveta še daleč od doseganja ciljev trajnostnega razvoja na področju izobraževanja, zdravja, pismenosti in prehranske varnosti. Zato so bistveno bolj ranljive za posledice podnebnih sprememb, globalnih kriz in gospodarske nestabilnosti, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Slovenija krepi razvojno pomoč

Povedala je, da Slovenija krepi dejavnosti na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Do leta 2030 predvideva zvišanje deleža uradne razvojne pomoči za najmanj razvite države na 0,1 odstotka bruto nacionalnega dohodka, med geografske prioritete pa spada tudi podsaharska Afrika.

Ob robu se je ministrica dvostransko srečala z zunanjimi ministri Antigve in Barbude, Benina, Nigra, Madagaskarja in Gvineje Bissaua ter državno sekretarko Singapurja.

Srečanje s Slovenci v Katarju

Skupaj s predsednico republike Natašo Pirc Musar, s katero se od nedelje udeležujeta zasedanja v katarski prestolnici, sta se danes zvečer srečali s predstavniki slovenske skupnosti v Katarju.

Predsednica Pirc Musarjeva, ki je imela ob robu prav tako že več dvostranskih srečanj, je na zasedanju v nedeljo v imenu Slovenije nastopila na plenarnem zasedanju, na katerem je pozvala k sodelovanju in uporabi vseh virov in zmogljivosti za doseganje skupnih ciljev. Podprla je akcijski načrt iz Dohe, ki vsebuje ambiciozne cilje za naslednje desetletje. Bila je tudi častna govornica na slovesnosti ob 50. obletnici ustanovitve kategorije najmanj razvitih držav.

Lobiranje za Slovenijo

Ministrica Fajonova bo v okviru konference v torek sodelovala še na ministrskem srečanju o sodelovanju Jug-Jug, na katerem bo poudarila pozitiven vpliv sodelovanja držav v razvoju na gospodarski razvoj.

V obdobju lobiranja Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN se bo ob robu srečala tudi z zunanjimi ministri Gambije, Kambodže in Kiribatija.

Zasedanje na vsakih deset let

Zasedanje Konference ZN o najmanj razvitih državah organizirajo enkrat na deset let, ko sprejmejo akcijski načrt za naslednje desetletje. Zadnje zasedanje je bilo leta 2011 v Istanbulu. V kategorijo najmanj razvitih držav v okviru ZN je trenutno uvrščenih 46 držav.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva poudarila pomen znanosti in tehnologij za rešitve pri trajnostnem razvoju
Zunanja ministrica Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Potrebovali bomo približno 130 let
Zunanja ministrica Tanja Fajon
Novice Fajonova v Indiji tudi o podpori kandidaturi za članico VS ZN
Ne spreglejte