Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
9.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

8

Natisni članek

predsednik Slovenije kandidatura predsedniške volitve 2017

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 9.51

6 let, 6 mesecev

Takšne zlorabe omogoča obrazec za podporo predsedniškim kandidatom

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

8

dvk

V obrazce, s katerimi lahko volivke in volivci izrazijo podporo svojemu najljubšemu predsedniškemu kandidatu, po zakonu o predsedniških volitvah ni potrebno vpisati imena in priimka kandidata, ki mu je podpora namenjena, kar omogoča zlorabe in celo preprodajo obrazcev s podporo.

Ko volivec svojemu kandidatu odda obrazec s podporo, namreč izgubi nadzor nad tem, kako določen kandidat ravna z obrazcem, na katerem so vpisani le podatki o volivcu, ne pa tudi o kandidatu, ki mu je podpora namenjena. Hipotetično bi lahko posamezni kandidat obrazce predal ali pa celo prodal drugemu kandidatu.

Težava je v zakonodaji

"Leta 2002 je takratna republiška volilna komisija v uradnem listu zapisala, da je treba v obrazec obvezno navesti tudi komu se daje podpis. Ena od političnih strank je takrat ocenila, da je to protiustavno. Ustavno sodišče je v odločbi med drugim zapisalo, da je republiška volilna komisija presegla svoja pooblastila in pri naslednjih volitvah v navodilu tega dela ni bilo več," pojasnjuje direktor državne volilne komisije Dušan Vučko in dodaja:

"Ustavno sodišče je zapisalo tudi, da zakon o volitvah predsednika republike in zakon o volitvah v državni zbor ne zahtevata, da bi volivec že ob podpisu obrazca pred pristojnim organom moral navesti tudi komu daje podporo in da zakon prepušča odločitev, kdaj bo volivec v obrazec podpore navedel, komu daje podporo in ali bo to storil samo s konkludentnim dejanjem, se pravi, izročitvijo."

"Ustavno sodišče ni reklo, da bi bilo karkoli narobe, če se na obrazec navede ime kandidata," poudarja direktor državne volilne komisije Dušan Vučko. | Foto: STA , "Ustavno sodišče ni reklo, da bi bilo karkoli narobe, če se na obrazec navede ime kandidata," poudarja direktor državne volilne komisije Dušan Vučko. Foto: STA ,

"Resni kandidati tega ne delajo"

Kot pravi Vučko, je obrazec tako veljaven, v obeh primerih, če na obrazcu ime kandidata ni zapisano in tudi če je zapisano, neveljaven pa je le v primeru, če je na njem napisan drug kandidat, kot ga je prinesel državni volilni komisiji, a po njegovih besedah takšnega primera še niso obravnavali.

"Zadeva še ni urejena, ker je zakonodajalec ni uredil. To vprašnje se vedno odpira pred volitvami, nato pa se na to pozabi. Smiselno bi bilo, da zakondoajalec to zakonsko uredi, ker ustavno sodišče ni reklo, da bi bilo karkoli narobe, če se na obrazec navede ime kandidata. O tem, ali kdo obrazce preprodaja, pa obstajajo samo govorice. Resni kandidati tega ne delajo," je sklenil.

Ne spreglejte