Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2019,
10.29

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

6

Natisni članek

Antonio Tajani Bazovica Miro Cerar Slovenija

Četrtek, 14. 2. 2019, 10.29

5 let, 2 meseca

Tajani se je opravičil Cerarju in slovenskemu narodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

6

Antonio Tajani | Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je v nedeljo v Bazovici med drugim izjavil: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija." | Foto Reuters

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je v nedeljo v Bazovici med drugim izjavil: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija."

Foto: Reuters

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je v pismu, ki mi ga je poslal, oblikoval opravičilo za besede, izrečene v Bazovici, kot smo ga pričakovali, zgodba je s tem zaključena, je po seji vlade dejal zunanji minister Miro Cerar.

"Iskreno se opravičujem tako vam kot slovenskemu narodu, če so moje besede utegnile užaliti čustva vaših sodržavljanov," je Antonio Tajani v sredo zapisal v pismu, ki ga je zunanje ministrstvo danes objavilo na spletni strani.

"Verjemite mi, gospod minister, da resnično ni bila moja namera ustvarjati napetosti, še manj pa izražati ozemeljske pretenzije, ki jih moja država tudi sicer nima," je poudaril Tajani. Pojasnil je še, da je omemba italijanske Istre in Dalmacije zadevala istrske in dalmatinske izseljence, njihove otroke in vnuke, ki so bili v velikem številu navzoči na nedeljski slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, z Reke in iz Dalmacije v Bazovici pri Trstu.

Antonio Tajani
Novice Tajani po sestanku: Iskreno obžalujem in se opravičujem

Tajani: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija."

Tam je Tajani izjavil: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija." V ponedeljek je nato izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene, in dodal, da je želel posredovati sporočilo miru. V sredo se je po sestanku s slovenskimi in hrvaškimi evropskimi poslanci iz Evropske ljudske stranke spet opravičil za svoje izjave.

Zunanji minister Miro Cerar je poudaril, da mu je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani zaradi spornih nedeljskih izjav v Bazovici poslal zadovoljivo opravičilo. | Foto: Reuters Zunanji minister Miro Cerar je poudaril, da mu je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani zaradi spornih nedeljskih izjav v Bazovici poslal zadovoljivo opravičilo. Foto: Reuters

V pismu, ki ga je poslal Cerarju, je zapisal še, da je njegovo politično delovanje vedno temeljilo na vrednotah prijateljstva in bratstva ter preseganju preteklih delitev, kar je osnovni gradnik Evropske unije. "Ponovno želim izraziti svoje prijateljstvo in globoko spoštovanje do slovenskega naroda, o katerem ne gre nikoli podvomiti," je izpostavil Tajani.

Cerar ni bil zadovoljen s prvotnim opravičilom

Cerar je predsedniku Evropskega parlamenta zaradi njegovih izjav v Bazovici pisal v torek, in sicer kljub ponedeljkovemu opravičilu. Pojasnil je, da tedaj ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam pa tudi Slovenija.

Tajani je po ministrovih besedah "kot predsednik Evropskega parlamenta, institucije, ki predstavlja državljanke in državljane Unije, na slovesnosti podal izjave, ki niso ne v duhu Evropske unije ne njenih ustanovnih vrednot".

"Prav nasprotno, vaše izjave nas vračajo v čase, ko se je z nevarno retoriko v Evropi spodbujalo k sovražnostim do drugih narodov ter ustvarjalo napetosti med narodi in državami," je dodal Cerar.

Milan Kučan in Stipe Mesić
Novice Peticija za odstop Tajanija: podpisala sta se tudi Kučan in Mesić

Cerar: Tajani je s pismom oblikoval opravičilo, kot smo ga pričakovali

Tajani je v pismu, ki mi ga je poslal, oblikoval opravičilo za besede, izrečene v Bazovici, kot smo ga pričakovali, zgodba je s tem zaključena, je danes dejal Cerar. Po njegovih besedah je zdaj predvsem pomembno, da v prihodnje kaj takšnega ne ponovi ne Tajani ne kdo drug, sicer se bo morala Slovenija odzvati še bistveno bolj odločno.

Nemec k podpisu peticije za Tajanijev odstop pozval še druge poslance državnega zbora

Poslanec SD Matjaž Nemec je danes druge poslance državnega zbora pozval k podpisu peticije za Tajanijev odstop. Ob predstavitvi pobude je ponovil, da je Tajani storil premalo in da še naprej zahtevajo njegov odstop. Izrečene besede predsednika Evropskega parlamenta izhajajo iz nekega drugega časa, pripadajo nekemu drugemu krogu in so nedopustne, je povedal Nemec.

"Temu se bomo zoperstavili, seveda z jasnim sporočilom tudi tistim, konkretno Janezu Janši, da smo le enotni močni. Če ne znamo biti močni in se postaviti zase, se bodo ti dogodki ponavljali," je poudaril Nemec. "Ključno je, da se zavedamo, da smo v letu 2019 in da je to poseganje v avtonomijo evropskih držav nedopustno, zato brezpogojno zahtevamo odstop," je še izpostavil poslanec, ki vodi tudi zunanjepolitični odbor državnega zbora.

Na Tajanijeve izjave se je danes v Bruslju odzval tudi predsednik stranke DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec. Na vprašanje, ali bi moral Tajani odstopiti, kot zahtevajo v SD, je odgovoril, da ne ve, koliko je smiselno, da nekdo odstopi dva ali tri mesece pred volitvami. "Meni se zdi zelo pomembno, da se je opravičil, da je ugotovil, da je naredil napako," je dejal Erjavec. Stranka DeSUS sicer po Erjavčevih besedah Tajanijeve izjave označuje za neprimerne.

Casapound
Novice Zakaj nas mora biti strah početja italijanskih politikov? #analiza

Tajani se je za svoje izjave opravičil tudi hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović in hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću. Pismi so v sredo objavili na spletnih straneh hrvaške predsednice in hrvaške vlade.

 

 

Ne spreglejte