Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2017,
15.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

Slovenija

Sreda, 8. 3. 2017, 15.49

6 let, 6 mesecev

Švica najboljša na svetu, Slovenija na 53. mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Švica Romunija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na prvem mestu najboljših držav je Švica, ki je s prvega mesta izrinila Nemčijo. Ta je letos zasedla četrto mesto, ZDA pa so ponovno izgubile nekaj mest in pristale na sedmem mestu, kaže javnomnenjska raziskava ameriškega medija U. S. News and World Report. Slovenija je v skupnem seštevku zasedla 53. mesto.

V raziskavi je sodelovalo 21 tisoč oseb iz 36 držav, ki so odgovarjale na najrazličnejša vprašanja o 80 državah, med drugim o kakovosti življenja, demokraciji, gospodarstvu, enakopravnosti, izobraževalnem sistemu in zdravstvu.

Prva mesta so zasedle Švica, Kanada in Velika Britanija, na četrtem je Nemčija, ki je bila lani prva. ZDA so s četrtega mesta padle na sedmo. Zadnje mesto je zasedla Srbija.

Raziskovalci so presodili, da je ocena ZDA padla zaradi predsedniških volitev, na katerih je zmagal Donald Trump. Kar 75 odstotkov vprašanih je namreč dejalo, da imajo zaradi volitev slabše mnenje o ZDA.

Slovenija uvrščena med Čile in Paragvaj

Slovenija je bila letos ocenjena prvič in zasedla 53. mesto. Pred Slovenijo je Čile, za njo Paragvaj. Slovenija se je najbolje odrezala v kategoriji državljanstvo, kjer smo zasedli 25. mesto. To pomeni, da so vprašani izrazili mnenje, da se v Sloveniji spoštuje človekove pravice, enakopravnost spolov in svobodo veroizpovedi.

Slovenija se je najbolje odrezala v kategoriji državljanstvo. To pomeni, da so vprašani izrazili mnenje, da se v Sloveniji spoštuje človekove pravice, enakopravnost spolov in svobodo veroizpovedi. | Foto: Thinkstock Slovenija se je najbolje odrezala v kategoriji državljanstvo. To pomeni, da so vprašani izrazili mnenje, da se v Sloveniji spoštuje človekove pravice, enakopravnost spolov in svobodo veroizpovedi. Foto: Thinkstock

Najslabše ocene je Slovenija dobila v kategoriji moč, kjer se je znašla na 79. mestu. V tej kategoriji so vprašani odločali o tem, kakšen vpliv imajo politične, ekonomske in druge odločitve v Sloveniji na svet.

Javnomnenjsko raziskavo so za U. S. News and World Report pripravili pri BAV Consulting in ameriški ekonomski fakulteti Wharton, ki je del univerze v Pensilvaniji.

Ne spreglejte