Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
16.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Rajko Kenda Marija Pfeifer UKC Ljubljana

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 16.08

6 let, 7 mesecev

Strokovni svet UKC soglasno podprl strokovno direktorico Pfeiferjevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Marija Pfeifer | Foto STA

Foto: STA

Strokovni svet UKC Ljubljana je podprl delo strokovne direktorice Marije Pfeifer na področju otroške kardiologije, je po izredni seji sveta povedal Adolf Lukanović. Izjavo, ki so jo danes oblikovali strokovni direktorji klinik, bodo poslali svetu UKC, ki bo odločal o usodi Pfeiferjeve. Seja omenjenega sveta bo predvidoma prihodnji teden.

Po besedah strokovnega direktorja ginekološke klinike Adolfa Lukanovića je bila podpora strokovni direktorici Mariji Pfeifer soglasna. Ta je sicer dejala, da jo je odločitev, da mora odgovarjati za program otroške srčne kirurgije, začudila, "ker sem prva od zaposlenih v UKC, ki je bil sploh poklican, da odgovarja za ta program".

Pričakuje, da bo o njeni usodi odločala politika

Tako bi Pfeiferjeva prej pričakovala, da bi morali za to odgovarjali akterji, ki so bili udeleženi v starem programu otroške srčne kirurgije, ki se je izvajal med letoma 2007 in 2014 in pri katerem mednarodna nadzorna komisija pri Zdravniški zbornici Slovenije ugotovila kar nekaj pomanjkljivosti.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) sledil mnenju strokovnega sveta pri odločanju o njeni odgovornosti, pa je Pfeiferjeva dejala, da je to zanjo zaenkrat enigma.

Kot je pojasnila, so se na treh sejah sveta pogovarjali zelo strokovno o tej temi, nato pa so želeli še mnenje strokovnega sveta.

"Kaj pa se bo politika odločila, je odvisno od njih in tistih, ki so morda v ozadju," je dejala. 

Pfeiferjeva je prepričana, da je kot strokovna direktorica sprejela nekaj pomembnih korakov v razvoju otroške kardiologije. | Foto: STA , Pfeiferjeva je prepričana, da je kot strokovna direktorica sprejela nekaj pomembnih korakov v razvoju otroške kardiologije. Foto: STA ,

Direktorica prepričana, da je izboljšala program otroške srčne kirurgije

Hkrati je poudarila, da stoji za svojim delom in da je v programu otroške srčne kirurgije naredila kar nekaj pozitivnih korakov.

Tako je lani ustanovila aritmološki konzilij za cel UKC, ki je po njenih navedbah dodana vrednost in ga vsi strokovnjaki s tega področja pozdravljajo in hvalijo, saj je sedaj obravnava timska.

Škode za zdravje bolnikov, ki so bili obravnavani od decembra lani, ko se je zamenjalo vodstvo tega oddelka, do danes praktično ni bilo, trdi Pfeiferjeva.

"Bili so neki manjši odkloni, ampak takšni se lahko dogajajo dnevno na drugih oddelkih, a noben ne naleti na tako dramatičen odziv kot na tem oddelku. Odkar ni motečih faktorjev, tim deluje izjemno homogeno. Diskutirajo o problemih in iščejo rešitve. Vključujejo tudi strokovnjake iz obeh centrov, s katerimi sodelujemo," je poudarila.

Iščejo krivca za objavo analize

Tako Lukanović kot Pfeiferjeva sta bila kritična do tega, da je v javnost prišla analiza primera smrti dojenčka oktobra 2015. "Nerazumljivo in nesprejemljivo, da podatki, ki niso do konca ovrednoteni, pridejo v javnost in se z njimi manipulira," je dejal Lukanović. Tako pričakuje, da se bo "zaščitilo kolege pred medijskim linčem za napake, ki še niso bile dokazane". Da bi našli tistega, ki je postopek dal v javnost, bodo izvedli postopek revizije.

Kenda na seji ni mogel glasovati

Pridobitev mnenja strokovnega sveta je predlagal svet UKC Ljubljana, ki je 23. avgusta vodstvo bolnišnice pozval, naj nemudoma skliče sejo strokovnega sveta. Vodstvo je resda nemudoma, v 24 urah, sklicalo sejo, a za 12 dni pozneje.

Na seji strokovnega sveta, ki so ga sestavljali strokovni direktorji klinik, ni več mogel odločati, oziroma glasovati Rajko Kenda, saj se mu je prejšnji teden iztekel mandat strokovnega direktorja pediatrične klinike. Na sejo strokovnega sveta pa je danes kljub temu prišel, ker je želel pojasniti razloge, zakaj je predlagal glasovanje o nezaupnici Pfeiferjeve. A ta mu je ukazala, naj sejo zapusti, je povedal medijem.

Spomnimo, da se je Kenda Pfeiferjevi javno zoperstavil potem, ko ga je ta zaradi objektivne odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji želela razrešiti s položaja.

Ne spreglejte