Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2008,
16.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 26. 1. 2008, 16.40

8 let, 1 mesec

Šurla: Vse sledi vodijo h Golobiču in Kučanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji v.d. odgovornega urednika Maga Silvester Šurla je v pogovoru za Ampak spregovoril o razlogih, ki so vodili do kadrovskih zamenjav na Magu, interesih Pivovarne Laško in zamenjavi v vrhu SLS.

Za pivovarno meni, da nima samo kapitalskih interesov, zamenjavo v vrhu SLS pa vidi kot poskus tranzicijske levice, da bi spodkopala Janševo vlado.

Po mnenju Šurle se vsak novinar ali urednik, ki trdi, da kapitalskih pritiskov na medije ni, spreneveda. Po njegovem mnenju zaradi "specifičnosti slovenskega medijskega trga, ki je majhen, noben tiskani medij ne more preživeti samo s prihodki od prodane naklade."

Golobič odločal o oglaševanju državnih podjetij Te šibkosti so se v primeru Maga po njegovem zavedali tudi nekateri oglaševalci. "Tukaj bi lahko izpostavil Mobitel, ki je vseskozi velik oglaševalec in je v državni lasti. Znano je, da naj bi v času vladavine LDS Gregor Golobič, ki se zdaj z novo stranko Zares vrača na slovensko politično sceno, držal svojo roko nad razdeljevanje oglasov državnih podjetij. Magu, ki so ga pogosto uporabljali za dokazovanje obstoja medijskega pluralizma, so dali ravno toliko oglasov državnih podjetij, da je vseskozi životaril," je dejal Šurla.

Magu prodaja vseskozi rasla

Po besedah nekdanjega v.d. odgovornega urednika Maga je tedniku prodaja v zadnjem letu vseskozi rasla tako, da je nazadnje dosegla že 14.400 izvodov: "Ljudje so želeli prebrati še drugo mnenje, denimo o novi Golobičevi stranki Zares, katere ustanovitev je bila v večini medijev z Delom na čelu dokaj nekritično sprejeta in obravnavana. V Magu smo resno podvomili v to, da se lahko takšna politična osebnost, kot je Golobič, kar tako spremeni čez noč."

"Te stvari več niso normalne, to meji že na paranojo"

Na vprašanje, zakaj in za koga je Mag postal moteč faktor, Šurla odgovarja, da je na to vprašanje mogoče "razložiti samo v kontekstu poskusa popolne homogenizacije medijskega prostora pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami, na katerih poskušajo za vsako ceno ponovno zmagati tisti, ki so Sloveniji vladali vrsto let pred nastopom sedanje vlade": "Ti očitno ne želijo nobenega medijskega presenečenja in jim celo mali Mag predstavlja grožnjo. Te stvari več niso normalne, to meji že na paranojo."

Mag žrtev spora

Šurla vidi Mag tudi kot žrtev spora med vlado in lastnico Dela Pivovarno Laško ter kapitalsko-političnimi interesi pivovarjev. Po njegovem se mnogim postavi vprašanje, zakaj so se v pivovarni obrnili proti Janši. "Odgovor je preprost - zato, ker jim je ogrozil dva najpomembnejša projekta - prevzem Mercatorja in menedžerski odkup celotne poslovne skupine Pivovarne Laško, ki vključuje Pivovarno Union, Fructal, Radensko, Delo, Večer ...

Vloga Maga?

In kakšno vlogo v tem velikem tranzicijskem obračunu igra Mag? Šurla pravi, da mu je Andrijana Starina Kosem, ki je predsednica nadzornega sveta Dela, na enem od dveh daljših pogovorov, ki sta ju skupaj s Stojanom Zdolškom opravila z njim, ko sta mu ponujala mesto odgovornega urednika in "se nato premislila, ker se nisem uklonil njunim pritiskom, dejala, da ne bodo dopustili, da bi Janša dobil volitve zaradi Maga, kot naj bi jih leta 2004".

Politični in poslovni interesi Pivovarne Laško Nekdanji v.d. odgovornega urednika sicer meni, da ima Pivovarna Laško, ki je lastnica Dela, tako politične kot poslovne interese. "V Pivovarni Laško potrebujejo podporo politike za uresničitev svojih interesov. Njihova primarna cilja sta dva - prevzem Mercatorja in menedžerski odkup celotne skupine. Za dosego teh svojih ciljev, kot se je izkazalo v primeru pritiskov na Mag, pa poskušajo zlorabljati medije, ki so v njihovi lasti."

Dodaja, da smo v Delu že lahko brali članke, v katerih je nastopal samo odvetnik Zdolšek in branil odstopljenega varuha konkurence Andreja Plahutnika oz. napadal novega v.d. direktorja urada Janija Sorška.

Menedžerski odkupi kot navadna kraja Menedžerske odkupe, o katerih je Šurla v Magu veliko pisal, nekdanji v.d. odgovornega urednika vidi kot zadnjo fazo lastninske tranzicije: "Menedžerski odkupi s sabo prinašajo velike socialne razlike in na način, kot so bili v številnih primerih izpeljani, niso prav nič drugega kot navadna kraja, žal bolj ali manj legalna, kar je posledica pomanjkljive zakonodaje," pravi. Dodaja: "Bil je že skrajni čas, da se jih je vlada odločila omejiti."

"Vse sledi vodijo h Gregorju Golobiču in Milanu Kučanu"

Šurla še meni, da je novinarska peticija zgolj in samo politični projekt, pri katerem vse sledi vodijo h Gregorju Golobiču in Milanu Kučanu. Zamenjavo v SLS pa vidi kot skupni prevzem bratov Šrot in tranzicijske levice, s katerim želi slednja spodkopati Janševo vlado in ponovno priti na oblast. "Bojan Šrot bi naredil največ za SLS, če bi takoj odstopil s funkcije predsednika. Poti nazaj zanj po mojem ni več, kaj šele, da bi se mu uresničile 'sanje', da bi leta 2012 postal predsednik vlade," dodaja.

Ne spreglejte