Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
19. 4. 2016,
16.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Primož Suhodolčan

Torek, 19. 4. 2016, 16.37

6 let, 6 mesecev

Suhodolčanov naslov postal ime nagrajenega turstičnega projekta

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Slovenska turistična organizacija (STO) je v okviru tekmovanja Snovalec 2016 izbrala tri najbolj inovativne projekte s področja turizma. Med njimi je bila fontana s pivom in tudi projekt z najverjetneje ukradenim sloganom.

Naslov članka o turističnih izkušnjah Primoža Suhodolčana v Delu je bil Sredi fantastičnega ničesar, izraz, ki si ga je izmislil ta koroški pisatelj. Slabo leto pozneje je to naslov nagrajenega turističnega projekta.  | Foto: Matej Leskovšek Naslov članka o turističnih izkušnjah Primoža Suhodolčana v Delu je bil Sredi fantastičnega ničesar, izraz, ki si ga je izmislil ta koroški pisatelj. Slabo leto pozneje je to naslov nagrajenega turističnega projekta. Foto: Matej Leskovšek

Kot je v svoji kolumni za Siol.net opozoril Miha Mazzini, je naslov projekta, ki je na tekmovanju STO Snovalec 2016 prejel tretjo nagrado, Sredi fantastičnega ničesar. Ko je slogan poguglal, je našel pogovor s pisateljem Primožem Suhodolčanom, "ki si je ta izraz izmislil in je bil naslov članka o njegovih turističnih izkušnjah".

"Pisal sem mu in je lahko le potarnal, da so ga ukradli, ter pristavil: 'Kaj naj?' Evo vam slovensko ustvarjalnost! Kakšna sramota! Pomislite, Slovenska turistična organizacija prejema slogane in niti ne pogugla niti ne preveri, če so avtorske pravice urejene. Fuj!" Miha Mazzini

Danes smo zato na STO naslovili vprašanje, zakaj strokovna komisija ni preverila avtorstva slogana oziroma naslova prijavljenega in nagrajenega projekta.


Livija Kovač Konstantinovič iz STO nam je odgovorila, da je komisija prijavljena dela med drugim presojala na podlagi kriterijev:

- stopnje novosti v slovenskem turističnem, geografskem in kulturnem prostoru
- stopnje prilagoditve novosti slovenskim značilnostim (velja predvsem, če je novost prenesena iz tujine),
- stopnje predvidene produktne, procesne in/ali trženjske uspešnosti in
- stopnje predvidene odličnosti uresničevanja in celostnega izvajanja prijavljene novosti, naravnane po načelih trajnostnega razvoja.

Prav tako strokovna komisija presoja

- ali novost prinaša dodano vrednost na ravneh ekonomskih, družbenih in  kulturnih vrednot ter prispevka k trajnostnemu razvoju ter
- ali je prijavljeno invencijo oz. eno njenih ključnih razvojnih faz mogoče uvesti v redno poslovanje prijavitelja v obdobju, predpisanem v vsakoletnem pozivu.


Kot lahko razberemo iz odgovora, med kriteriji ni tega, ali so urejene tudi avtorske pravice imena projekta.

Na naše vprašanje, ali bo komisija ponovno presojala o primernosti imena tretjeuvrščenega, so nam posredno odgovorili, da ne, rekoč, da je "strokovna komisija 11. 4. 2016 izbrala Snovalce leta 2016 in svoj izbor tudi utemeljila".

 

 

 

Ne spreglejte