Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 27. 7. 2012, 14.15

8 let

Študenti bodo pomagali reševati gospodarsko krizo do 15. avgusta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petnajstega julija je začel veljati eden od vladnih varčevalnih ukrepov, ki ga občutijo tudi študenti. Ti namreč do 15. avgusta ne morejo uveljavljati pravice do subvencionirane študentske prehrane.

Prodajo študentskih bonov so sicer nekoliko omejili že pred tem, saj bodo lahko študenti po novem bone uporabljali le med 8. uro zjutraj in 20. uro zvečer.

V državni malhi do 1,3 milijona evrov prihranka To je le eden od varčevalnih ukrepov vlade, s katerim naj bi po nekaterih ocenah prihranili 1,3 milijona evrov. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so za Planet Siol.net pojasnili, da je od 15. julija do 15. avgusta najmanj unovčenih subvencij v vsem letu, zato je po njihovem mnenju ta ukrep "precej blag in bo tako ponudnike kot tudi študente prizadel v najmanjši mogoči meri". Pri tem so še zapisali, da je posameznik v letu 2011 na mesec povprečno porabil oziroma unovčil dobrih devet subvencij.

Nekateri gostinci so svojo ponudbo prilagodili Študenti v marsikaterem slovenskem univerzitetnem mestu predstavljajo pomemben faktor pri poslovanju gostincev. Številni gostinci so se sicer na spremembo prilagodili in študentom v tem obdobju ponudili obroke po nižjih cenah. V Mercator – Gostinstvu, ki je med ponudniki subvencioniranih študentskih obrokov, so za nas pojasnili, da pri poslovnih načrtih upoštevajo sezonska nihanja pri poslovanju, saj je med počitnicami in dopusti obisk njihovih restavracij običajno nekoliko manjši. "Letošnjim spremembam pri subvencionirani študentski prehrani smo se uspešno prilagodili z oblikovanjem posebne ponudbe, v Mercatorjevih restavracijah od 15. 7. do 15. 8. 2012 ponujamo obrok za študente po posebej ugodni ceni."

ŠOS: To je še vedno bistveno blažji ukrep od sprva predlaganega varčevanja Podobnega mnenja kot na ministrstvu so tudi pri Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Kot so povedali za Planet Siol.net, ta ukrep večine študentov ne bi smel preveč prizadeti, saj med poletnimi počitnicami študenti nimajo študijskih obveznosti. Ob tem dodajajo, da je to še vedno bistveno blažji ukrep od sprva predlaganega varčevanja, po katerem bi študentom ukinili subvencijo za dva meseca. Pojasnili so še, da so študenti v večernih urah večino subvencij (okoli 90 odstotkov) izkoristili pri ponudnikih hitre prehrane, kar pa se po njihovem mnenju odmika od prvotne idejne, to je študentu omogočiti vsaj en topel in zdrav obrok dnevno. Poudarjajo, da je sicer sistem subvencionirane prehrane namenjen študentom, ne ponudnikom, kljub vsemu pa ta premor po njihovem mnenju za ponudnike ne bi smel predstavljati prevelikega problema, saj so študenti že prejšnja leta v poletnih mesecih izkoristili približno pol manj subvencij kot med letom. ŠOS namerava sicer v prihodnje veliko pozornosti nameniti zdravi prehrani študentov.

Gospodarsko krizo bodo torej v Sloveniji pomagali reševati tudi študenti, a le do 15. avgusta, ko bodo subvencionirani študentski obroki spet na voljo.

Ne spreglejte