Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2012,
19.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 7. 2012, 19.09

7 let, 12 mesecev

Stres: Slovenski verniki so ostali enotni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubljanski nadškof Anton Stres je spomnil, da so slovenski verniki tudi pod najhujšimi pritiski ostali enotni, "kar je velika dobrina, ki jo moramo za vsako ceno ohraniti".

Ljubljanski nadškof Anton Stres v pogovoru za Radio Ognjišče priznava, da je dogajanje v zvezi z nadškofom Alojzijem Uranom skrb zbujajoče, nasprotniki Cerkve pa po njegovem to razcepljenost izkoriščajo. Toda zagotavlja, da si bo v prihodnosti prizadeval za pojasnitev dogodka, saj v dosedanjem poročanju medijev o tem ni bilo vse povedano "resnicoljubno, tudi ne točno".

"V Sloveniji ni malo tistih, ki bi Cerkev utopili v žlici vode" Če se neka skupnost v sebi razdeli, potem njenim nasprotnikom ni treba storiti veliko, je dejal Stres. Po njegovih besedah namreč v Sloveniji ni malo tistih, ki bi naredili vse, da bi Cerkev "čim bolj oslabili ali utopili v žlici vode", tem pa dogajanje v zvezi z Uranom "pride prav". Kot ocenjuje, gre tudi za precejšnjo mero hujskanja in izkoriščanja notranjih nejasnosti. "Ti poskusi so bili že veliko prej, a so bili naši predniki v veri bolj zreli in temu niso nasedli," je pojasnil Stres in spomnil, da tudi v času komunizma nasprotnikom ni uspelo razdvojiti Cerkve.

Ker so šli dogodki v zvezi z napotitvijo Urana v tujino v smeri delitve med verniki, sta se nadškofa na povabilo Stresa odločila za skupno izjavo. V njej ni šlo za razkrivanje preteklosti, temveč sta povedala, da so bili pogovori med Uranom in ustreznimi organi Vatikana. Uran je v pogovoru sprejel navodilo, da se v bližnji prihodnosti začasno umakne iz Slovenije, kar pa ni noben izgon in ne kršenje človekovih pravic, je poudaril Stres. Zato po njegovem ni nobenega razloga, da bi bil nekdo večji zagovornik Uranovih interesov, kot je on sam.

"Inciativa premalo razume ustroj Cerkve" Teolog Ivan Štuhec je ob številnih špekulacijah medijev glede Urana izpostavil, da lahko o nekaterih osebnih zadevah govori le tisti, ki je prizadet, in v tem primeru Uran odloča, kje se bo molk končal.

Štuhec je spomnil, da so se v tem primeru iz javnosti oglasili tako mediji kot iniciativa v podporo nadškofu. V medijskem prostoru je po njegovem mnenju "nekaj hipokrizije", saj da so določeni mediji domneve o Uranovem očetovstvu sprožili v javnosti že pred časom, sedaj pa da so se prav temu postavili v obrambo. Iniciativa v podporo Uranu pa po Štuhečevem mnenju premalo razume ustroj Cerkve in komunikacijo v njej.

Tako je prepričan, da sta vzrok zapleta ob napotitvi Urana v tujino dve težavi: nevešče in neustrezno komuniciranje velikokrat na strani Cerkve, na drugi strani pa nepoznavanje Cerkve in njenega ustroja.

Tudi cerkveni pravnik Karel Bolčina je ponovil, da je molk v takih zadevah, kot je v zvezi z Uranom, potreben, dokler ni razčiščena resnica.

Štuhec: Uran ni imel nobene zveze s finančnim polomom Sogovorniki so se dotaknili tudi premeščanja duhovnikov in drugih cerkvenih dostojanstvenikov. V medijih so pretekle dni že večkrat pojasnili, da pri tem ne gre za kršenje človekovih pravic, temveč gre za lojalnost. Kot sklepa Stres, sta se kongregacija in nadškof zaradi raznih govoric verjetno odločila, da bo tako začasen umik v tujino najbolj primerna rešitev.

Štuhec je sicer prepričan, da Uran ni imel nobene zveze s finančnim polomom Nadškofije Maribor, s čimer nekateri mediji povezujejo njegov umik v tujino. Kot metropolit in nekdanji predsednik škofovske konference namreč ni imel niti pravnoformalne možnosti, da bi soodločal o stvareh v Nadškofiji Maribor.

Ne spreglejte