Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2012,
14.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 8. 2012, 14.33

7 let, 12 mesecev

Stres o pretresljivem pismu: Urana je Cerkev z ukrepom želela zaščititi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"To pismo sem tudi jaz prejel, sicer z neko nerazložljivo zamudo. Objavljenega pisma nisem preverjal od besede do besede, vendar se zdi točno," je v pogovoru za Planet Siol.net dejal Stres.

Ljubljanski nadškof Anton Stres je v intervjuju za Planet Siol.net povedal, da je pismo Alojzija Urana prejel, vendar z neko nerazložljivo zamudo pri poštni dostavi. Vsebine pisma ni želel komentirati, potrdil pa je, da je bilo pismo vsem škofom poslano okoli 20. junija. Dejal je, da se je v tem času o teh stvareh veliko pisalo, tako da meni, "da so te stvari pojasnjene, kolikor jih je bilo mogoče pojasniti". Ob tem je ponovno poudaril, da ni šlo za noben kazenski ukrep oziroma izgon iz države. "Z nadškofom Uranom sva v skupni izjavi, ki sva jo podpisala, pred desetimi dnevi, to tudi zavrnila," je povedal in dodal, da je šlo je za ukrep Svetega sedeža, s katerim so želeli preprečiti, da bi izbruhnil kakšen škandal.

"Prepričan sem bil, da je pismo poslal le nekaterim članom škofovske konference" Za Radio Ognjišče pa je Stres povedal, da so mu nekateri škofje v pogovoru po telefonu omenili, da so prejeli pismo nadškofa Urana, "kar me je precej presenetilo, ker tega pisma sam nisem prejel". "Prepričan sem bil, da je verjetno nadškof Uran to pismo poslal le nekaterim članom škofovske konference. Čez nekaj dni sem bil pri nadškofu Uranu osebno, tudi on mi je omenjal pismo, ki mi ga je poslal. Povedal sem mu, da njegovega pisma nisem dobil. Oba sva se zelo čudila, kako to, da pismo ni prišlo. On je vztrajal pri tem, da je pismo poslal, jaz sem vztrajal, da pisma nisem dobil. Zato mi je dal še eno kopijo, ki jo je imel pripravljeno na mizi, lastnoročno napisal moje ime in mi kopijo pisma izročil. Tako sem tudi sam prišel do njega. To je moralo biti nekje v začetku julija. Potem sem čez dva tedna, točneje 23. julija, to pismo tudi sam dobil po pošti, poštni žig nosi datum 20. junij. To pomeni, da je bilo pismo dejansko po pošti poslano 20. junija tako kot vsem ostalim škofom in je do mene potrebovalo dober mesec dni. 23. julija sem ga dobil, na pismu je manjkala ena od dveh znamk, ob strani je bilo malo pretrgano. To je moja zgodba o tem pismu," je za radio dejal Stres.

Stres: So stvari, o katerih ni mogoče govoriti Stres je na naše vprašanje, ali se mu ne zdi, da Cerkev vodi nenavadno komunikacijo z javnostjo, saj ima ta vse več vprašanj, dobiva pa vse manj odgovorov je odgovoril, da včasih o nekaterih stvareh ni mogoče govoriti.

O podpori, ki jo verniki kljub vsemu namenjajo upokojenemu nadškofu, pa je dejal, da je vse to sprožil nesporazum okoli besede izgon. Ponovno je poudaril, da je Cerkev z ukrepom želela Urana zaščititi, tako da bi ga ubranila pred določenim medijskim pritiskom. "Zato so v Vatikanu mislili, da je bolje, da se umakne," je še pojasnil nadškof Stres.

Za Urana je izgon huda kazen Uran sicer v svojem pismu piše o svoji odpovedi vodenju ljubljanske nadškofije in tudi o domnevnem očetovstvu, pri čemer je zapisal, da je pripravljen sodelovati pri kakršnikoli DNK ali drugi metodi za ugotavljanje očetovstva, če bi kdorkoli to od njega zahteval.

Glede ukrepa s strani Vatikana pa je zapisal, da je začuden nad postopki in da je izgon zanj zelo huda kazen, ki je globo zaznamovala njegovo življenje. "Zdaj, postaran in bolan, potreben pomoči in nesposoben samostojnega življenja, mi je ukazano, naj zapustim svojo domovino! Izgnan sem iz svoje krajevne cerkve, ki sem ji vedno služil s polno predanostjo," je bil čustven v svojem pismu.

Ne spreglejte