Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2012,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 7. 2012, 14.27

8 let

Stres: Koalicija za ločitev Cerkve od države uporablja sovražni govor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof Anton Stres se je odzval na razpravo v državnozborski komisiji za peticije ter človekove pravice in enake možnosti.

Na seji komisije so govorili o peticiji za odpravo državnega financiranja Katoliške cerkve in drugih verskih skupnosti.

V pogovoru za Radio Ognjišče je metropolit Stres dejal, da je bila razprava posledica večmesečne sovražne kampanje, za katero stoji Koalicija za ločitev Cerkve in države. Njeno delovanje je nadškof označil za "veliko zavajanje".

Stres je dejal, da želijo z omenjeno peticijo prepovedati vsakršno subvencioniranje in financiranje Katoliške cerkve in drugih verskih skupnosti. Podpisniki peticije napačno razlagajo 7. člen ustave, je dejal Stres. Ustavno sodišče je namreč jasno odločilo, da financiranje ali subvencioniranje določenih dejavnosti verskih skupnosti ni v nasprotju s slovensko ustavo. Cerkev in država sta avtonomni in neodvisni, vendar to ne pomeni, da država ne sme finančno pomagati nekaterim dejavnostim Cerkve. Tovrstna ravnanja so zakonita, zato je ljubljanski metropolit retoriko Koalicije za ločitev Cerkve in države označil za "sovražni govor".

Vlado Began, predstavnik Koalicije za ločitev države in Cerkve, je na seji komisije dejal, da Katoliška cerkev letno dobi od 20 do 25 milijonov sredstev. Po podatkih geodetske uprave ima za približno 800 milijonov evrov nepremičnin. Tudi te podatke je Stres označil za zavajanje. V teh številkah so namreč tudi različne subvencije, kot je finančna pomoč katoliškim šolam. Enak program oziroma isto vsoto bi država plačala tudi za učence, ki bi namesto v katoliško šolo hodili v kakšno drugo javno šolo.

Nadškof Stres je komentiral tudi nedavne ideološke razprave. Po sedemdesetih letih od konca druge svetovne vojne je nesprejemljivo, da se še vedno skuša ohranjati stara partizanska ideologija. Takšne razprave presenečajo vse, ki so vsaj malo na evropski ravni. Tuji diplomati z žalostjo ugotavljajo, da v Sloveniji še nismo končali druge svetovne vojne.

Ne spreglejte