Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 7. 2017,
17.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

Spomenik vsem žrtvam vojn Dragan Matić Janez Janša Janez Janša Matjaž Han Franc Jurša Ljudmila Novak Violeta Tomić Bojan Dobovšek

Ponedeljek, 10. 7. 2017, 17.04

6 let, 6 mesecev

Stranke razdvojene glede odkritja spomenika vsem žrtvam vojn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Spomenik vsem žrtvam vojn park Zvezda | Foto STA

Foto: STA

V parlamentarnih strankah različno gledajo na skorajšnje odkritje spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Večina mu pripisuje velik simbolni pomen, a opozarja, da spomenik sam po sebi še ne pomeni sprave, za katero se je treba neprestano truditi. Nekatere stranke pa spomeniku nasprotujejo.

"Gre za pomembno simbolno dejanje," je napovedano četrtkovo odkritje spomenika, ki bo stal na Kongresnem trgu v Ljubljani, v izjavi novinarjem v DZ ocenil poslanec SMC Dragan Matić. Po njegovem mnenju je treba opraviti civilizacijsko nalogo in dostojno pokopati vse mrtve.

"Točno se ve, da je bila antifašistična koalicija tista, ki je utemeljila zahodno civilizacijo na novo," meni poslanec SMC Dragan Matić. | Foto: Matjaž Rušt "Točno se ve, da je bila antifašistična koalicija tista, ki je utemeljila zahodno civilizacijo na novo," meni poslanec SMC Dragan Matić. Foto: Matjaž Rušt "V drugi svetovni vojni je bilo na vseh straneh tudi dosti senčnih plati. Nobena stran ni bila brezmadežna, vendar je povsem jasno, kdo je bil v splošnem gledano na pravi strani," je ob tem dejal poslanec.

Kot je opozoril Matić, ni treba, da čas druge svetovne vojne vsi dojemamo na enak način. "Smo pa proti reviziji. Točno se ve, da je bila antifašistična koalicija tista, ki je utemeljila zahodno civilizacijo na novo." Dodal je, da nima smisla nadaljevati bitke naših dedov, ampak se velja usmeriti v prihodnost, ki prinaša veliko izzivov.

Janša: Novo izkrivljanje resnice

Predsednik SDS Janez Janša je skorajšnje odkritje spomenika danes komentiral zgolj na Twitterju. Ob fotografiji vabila na slovesnost je pripisal: "Novo izkrivljanje resnice. Vojna je za množično komunistično morijo leta 1945 kriva toliko, kot je puška kriva za umor."

"Mlajše generacije se nimajo s kom spravljati, ker niso bile z nikomer sprte"

"Spomenik je odločitev posameznih politikov in če bi politika manj govorila o vsem, kar se je dogajalo med drugo svetovno vojno in po njej, bi Slovenci verjetno lažje in boljše živeli," je v izjavi poudaril vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Po njegovih besedah spomenika ne bi potrebovali, več pa bi lahko naredili za spravo v politiki. Meni, da je slovenski narod "relativno dobro spravljen in da se mlajše generacije nimajo s kom spravljati, ker niso bile z nikomer sprte".

"Vsak naj naprej živi s svojim prepričanjem"

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je odkritje spomenika označil za zelo pomembno dejanje.  | Foto: Matej Leskovšek Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je odkritje spomenika označil za zelo pomembno dejanje. Foto: Matej Leskovšek Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je odkritje spomenika označil za zelo pomembno dejanje. Državljane je pozval, naj se udeležijo dogodka in se s tem poklonijo vsem žrtvam, da se to za vedno konča.

"Vsak pa naj naprej živi s svojim prepričanjem," je še dejal Han in dodatno pozval, naj nekatere stranke tega ne izkoriščajo za politične zgodbe, "ki nikomur ne koristijo, ampak le odpirajo rane".

"Spomenik sam po sebi še ne pomeni sprave"

Predsednica NSi Ljudmila Novak je spomnila na zavzemanje njihove stranke, da bi v Sloveniji vladalo sožitje različno mislečih ljudi. Zavzela se je, da bi dogodke v drugi svetovni vojni in po njej "čim bolj postavili v zgodovinski okvir, da bi zgodovinarji potegnili prave poteze".

Po njenih besedah spomenik sam po sebi sicer še ne pomeni sprave, je pa lahko simbol sprave. Izrazila je upanje, da ne bo razdvajal, ampak bo priložnost za ponovni premislek, kaj še mora storiti naš narod, "da bomo živeli bolj mirno in v sožitju".

Politični oportunizem in duhovno mračnjaštvo

"Leva sredina je najbolj zaslužna za razvrednotenje NOB in za to, da so se na stežaj odprla vrata mračnjaštvu," je dejala poslanka Levice Violeta Tomić. | Foto: STA , "Leva sredina je najbolj zaslužna za razvrednotenje NOB in za to, da so se na stežaj odprla vrata mračnjaštvu," je dejala poslanka Levice Violeta Tomić. Foto: STA , Medtem pa so ostri v poslanski skupini Levica, za katero je spomenik, ki ga bodo odkrili v četrtek, popolnoma nesprejemljiv. Spomenik po ocenah poslanke Violete Tomić kaže, da je celoten politični establišment na čelu s predsednikom republike Borutom Pahorjem in t. i. levo sredino popolnoma izgubil kompas.

"Leva sredina je najbolj zaslužna za razvrednotenje NOB in za to, da so se na stežaj odprla vrata mračnjaštvu," je dejala in dodala, da je za Levico to "spomenik političnemu oportunizmu, zgodovinskemu revizionizmu in duhovnemu mračnjaštvu". Levice tako na četrtkovem dogodku ne bo.

"Vse preveč se ukvarjamo z zgodovino"

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa je v izjavi novinarjem v DZ pred četrtkovo slovesnostjo ocenil, da bi takšno dejanje morali že zdavnaj storiti in se nato osredotočiti na prihodnost. "Vse preveč se ukvarjamo z zgodovino," ugotavlja poslanec.

Spomenik bodo v četrtek odkrili predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik DS Mitja Bervar. Zbrane bo nagovoril Pahor, odkritje pa bo sklenila molitev za žrtve, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.
Ne spreglejte