Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2016,
20.39

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

Ivan Radan tožilstvo sojenje

Četrtek, 2. 6. 2016, 20.39

7 let, 11 mesecev

Štirje zdravniki so potrdili, da jim je Radan priznal dogodek s kalijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Na današnjem naroku v sojenju zdravniku Ivanu Radanu so pričali štirje zdravniki, med drugim tudi strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek. Povedali so, da jim je Radan dejal, da je bolniku decembra 2014 dal kalij, ker ni želel, da trpi.

Zdravnica Ajša Ana Repar Artač, ki je takrat na oddelku za intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike delala kot specializantka, je po smrti bolnika s kalijem 16. decembra 2014 povprašala Radana, zakaj je bolnik umrl. Po njenih besedah ji je Radan odvrnil, da je bolniku zvišal morfij in nato dal kalij. Nato ji je po njenih navedbah Radan tudi pojasnjeval, kako se kaže hiperkaliamija na zapisu EKG.

Repar Artačeva je o tem obvestila svojo mentorico Branko Ožek, ki je danes tudi pričala. Ožekova je dejala, da je bila nad izpovedbo Repar Artačeve šokirana. A ker je Radanu popolnoma zaupala, označila ga je za prijatelja, je bila prepričana, da je specializantka Radana napačno razumela. Zato jo je prosila, naj tega nikomur ne pove.

Ožekova je naslednji dan šla do Radana, ki ji je potrdil, da je bolniku dal kalij. Prosila ga je, da tega nikoli več ne naredi, a tega zagotovila ni dobila, je danes pojasnila. Nato je zgodbo povedala tudi Šviglju, ko se je vrnil na oddelek.

Ni več mogel gledati, kako bolnik trpi

Svoje dojemanje dogodkov je danes izpovedal še nekdanji vodja oddelka Švigelj, ki je po aferi ostal brez te funkcije. Ko mu je Ožekova povedala za Radanovo izpovedbo, je šel do njega in ga povprašal, zakaj je to storil. Tudi njemu je Radan dejal, da ni več mogel gledati, kako bolnik trpi.

Nato je začel Švigelj razmišljati, komu naj pove in kaj naj naredi. Dejal je, da je imel priložnost iti do Žvanove in ji povedati, "ampak nekega zaupanja nisem imel, da bi se kaj premaknilo". Zato je povedal strokovnemu direktorju Vodušku.

Poslal ga je domov

Vodušek pa je dejal, da je takoj, ko mu je Švigelj povedal za pripetljaj s kalijem, šel na oddelek, kjer je srečal Radana. Ta mu je zgodbo potrdil, zato ga je Vodušek zaprosil, naj mu dogodek pisno popiše v elektronskem sporočilu, ga poslal domov ter mu pojasnil, da ne sme več delati z bolniki.

Ne spreglejte