Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
4. 4. 2013,
18.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 4. 4. 2013, 18.20

8 let

Štih: Navadni ljudje so znova postali talci

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Černačeva uredba je po dolgih letih absolutne vladavine prostorskih carjev korak v pravo smer, v korist navadnih ljudi. Odziv pa kaže, v kakšno osje gnezdo je Černač s tem dregnil, trdi Tomaž Štih.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je v času ministrovanja Zvonka Černača sprejelo uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, katere glavni namen je po besedah ministrstva preprostejša, hitrejša in cenejša pot do izvedbe gradbene investicije ob upoštevanju gradbenotehničnih predpisov, saj bo po novem v več primerih kot do zdaj mogoče investicije izvesti hitreje in ceneje, vendar še vedno upoštevaje okoljske in druge omejitve.

Vendar se vsi s tem ne strinjajo. Strokovnjaki, združeni v skupino Odgovorno do prostora, se zavzemajo za odpravo t. i. Černačeve uredbe o gradnji enostavnih in nezahtevnih objektov, ker po njenem mnenju škodljiva, saj utrjuje miselnost, "da je mogoče nekritično legalizirati vse povprek".

Iz socializma smo podedovali koncept vladavine uradnikov" Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Tomaž Štih je za Planet Siol.net poudaril, da imajo zaradi naše totalitarne preteklosti na zakonodajo pri nas največkrat vpliv le deležniki, ki pozneje na podlagi javnih pooblastil in njene zapletenosti služijo. Prepričan je, da se na ta način strokovna javnost hitro poenoti v ocenah, da jim ne diši nova konkurenca, da ima potrošnik preveč izbire, da postopki omogočajo prepoceni rešitve itn.

"To je demokratično dogovarjanje volka, lisice in medveda o tem, ali bodo imeli za večerjo zajčka. Po drugi strani mora regulacija navadnemu človeku zagotavljati preprostost in dostopnost. Graditi objekte zahtevnosti do in vključno z enodružinsko hišo mora biti hitro in poceni. Vsi vemo, da danes ni tako. Černačeva uredba je bila po dolgih letih absolutne vladavine prostorskih carjev v državi korak v pravo smer – proti navadnim ljudem. Odziv pa kaže, v kakšne osje gnezdo je nekdanji minister s tem dregnil," je pojasnil.

Vlada Alenke Bratušek je iz uredbe črtala osmi člen, ki določa pogoje umeščanja nezahtevnih in enostavnih objektov v prostor in s katerim je država v nekaterih primerih posegla v izvirno pristojnost občin na področju prostorskega načrtovanja.

Štih trdi, da so s to potezo nove vlade "navadni ljudje znova postali talci neučinkovitih občinskih birokracij. Mali človek je prepuščen lokalnim prostorskim carjem, ki lahko postopke vlečejo desetletja, proti njim pa nima učinkovitega pravnega sredstva. Iz socializma smo podedovali koncept vladavine uradnikov namesto vladavine prava".

"Bojim se, da je Slovenija, prijazna do podjetništva in ljudi, še daleč" Pojasnil nam je še, da podatki s terena kažejo, da je poenostavitev gradnje nezahtevnih in manj zahtevnih objektov spodbudila ustvarjanje, saj je prijav bistveno več kot pretekla leta. Ob tem je dodal: "Ljudje lahko legalno in brez posrednikov gradijo enostavne stvari. To je dobro! Mislim, da bi morali v tem duhu deregulirati tudi preostali del prostorske zakonodaje. Tako za gospodinjstva kot za gospodarstvo. Oboji ječijo pod škornji prostorskih carjev, ki menijo, da je njihova pravica – da se vsaka gradnja začne z njihovo pogostitvijo."

"Bojim pa se, da je Slovenija, prijazna do podjetništva in ljudi, še daleč. Z Alenko Bratušek smo dobili vladavino uradnikov iz uradnikov in za uradnike. Besedam o spodbujanju ustvarjanja kot običajno sledijo dejanja, ki so uperjena proti temu," je sklenil.

Ne spreglejte