Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2008,
15.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2008, 15.18

8 let, 1 mesec

Stekle priprave na stavko v javnem sektorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Splošno opozorilno stavko v javnem sektorju je podprlo 26 od 27 reprezentativnih sindikatov, zato se je sindikalna pogajalska skupina preimenovala v stavkovni odbor in začela priprave na stavko.

Način in trajanje stavke, ki bo 30. januarja, bodo sindikati prilagodili naravi posamezne dejavnosti javnega sektorja. V nadaljevanju sestanka se bodo sindikati dogovorili o poteku stavke v posameznih panogah, pogajanja o stavkovnih zahtevah z vladno stranjo bodo na vrsti v četrtek.

Hvalica: Ne bomo popuščali Vodja stavkovnega odbora Doro Hvalica je pojasnil, da ne bodo popuščali, in dodal, da od pogajanj glede na izkušnje zadnjih petih let osebno ne pričakujejo veliko.

Zahteve:

Sindikati zahtevajo izpolnitev dogovora o uskladitvi izhodiščnih plač s 1. januarjem 2008 za ugotovljeno razliko med predvideno in dejansko inflacijo (3,5 odstotka) ter uveljavitev določil zakona o sistemu plač v javnem sektorju, kolektivne pogodbe javnega sektorja in aneksov oz. kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s 1. januarjem 2008, ne glede na to, kdaj bodo ustvarjeni tudi formalni pogoji zanje.

"Vse je odvisno od pripravljenosti vlade" Prvi kontakt z vlado bodo četrtkova pogajanja o stavkovnih zahtevah, ki vselej terjajo nek razmislek o zahtevah in protiargumentih, je dejal vodja stavkovnega odbora. Po njegovih besedah se pogajanja običajno končajo z neke vrste kompromisom, nujno pa seveda ni. "Najbrž je to v dobršni meri odvisno od tega, kolikšno pripravljenost bo vlada resnično pokazala za to, da spoštuje tisto, kar je podpisala."

Virant: Na uskladitev lahko v celoti pristanemo

Še vedno verjamem, da obstaja možnost, da stavke v javnem sektorju ne bo, je dejal minister za javno upravo Gregor Virant. Kot je pojasnil, bodo sindikatom dali možnost, da sami predlagajo oziroma izberejo ustrezno kombinacijo plačnih povišanj v letošnjem letu, a z omejitvijo, da ta povišanja ne bi znatno presegla rasti produktivnosti.

"Če jim zelo veliko pomeni ta uskladitev z inflacijo 3,4 odstotka od 1. januarja letos, lahko na to v celoti pristanemo, vendar pod pogojem, da se nato o odpravi plačnih nesorazmerij pogovarjamo nekoliko drugače; ali da se tam porabi manjši znesek ali pa da se plačna nesorazmerja odpravljajo z drugačno dinamiko, recimo z nekajmesečnim zamikom," je pojasnil Virant.

Virant: Izjave predstavnikov opozicije iz zadnjih dni so kontradiktorne

Komentiral je tudi očitke opozicije, da se v proračunu za leto 2008 namenja dodatnih 440 milijonov evrov za stroške delovanja javne uprave in da vlada s tem sama prispeva dodatno k inflaciji. Ta postavka predstavlja maso denarja za odpravo plačnih nesorazmerij, je pojasnil. Tega denarja je iz leta v leto več, ker se vsako leto javni sektor odpove delu redne uskladitve z inflacijo. Ta denar pa se zbira na posebni namenski postavki na ministrstvu za javno upravo in bo sproščen tisti trenutek, ko bo prišel nov plačni sistem, ko bodo izpogajane kolektivne pogodbe dejavnosti in poklicev.

Sicer pa Virant pravi, da so izjave predstavnikov opozicije iz zadnjih dni kontradiktorne, saj na eni strani vlado opozarjajo, da mora s svojimi ukrepi poskrbeti, da se bo inflacija znižala, na drugi strani pa bi morali pri uskladitvi plač v javnem sektorju dati sindikatom, kar zahtevajo. "To pa ne gre skupaj," poudarja Virant.

Za stavko so se opredelili vsi razen Fidesa

Po besedah Hvalice so se za stavko opredelili vsi reprezentativni sindikati z izjemo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Ta je sicer izrazil podporo stavkovnim zahtevam, vendar je po presoji Fides čas prekratek za pripravo na varno zdravniško stavko. Stavkalo naj bi od 130.000 do 135.000 zaposlenih v javnem sektorju, je ocenil Hvalica.

Stavka bo trajala 30. januarja od polnoči do polnoči "Stavka bo povsem zakonita in izpeljana v skladu s pravnim redom in voljo stavkajočih," je dejal vodja stavkovnega odbora in pojasnil, da bo stavka trajala v sredo, 30. januarja od polnoči do polnoči. Pogajalska skupina je sprejela sklep, s katerim je prevzela celovite naloge stavkovnega odbora splošne opozorilne stavke, kar po besedah Hvalice pomeni, da odslej v pogajanjih nastopajo kot stavkovni odbor.

Stavka bo prilagojena posameznim dejavnostim

Sindikati bodo stavko prilagodili posameznim dejavnostim javnega sektorja. V vrtcih in osnovnih šolah bodo otrokom zagotovili varstvo, v zdravstvu in socialnem varstvu pa bodo delo prekinili le med 12. in 15. uro. Stavka v državnih organih se bo občutila predvsem pri delu s strankami. Zaposleni bodo na delovnih mestih, vendar bo delo med 8. in 18. uro povsem zastalo. Policisti in cariniki bodo stavko izvedli med 7. in 19. uro tako v notranjosti kot tudi na mejnih prehodih.

Hvalica: Vladno nespoštovanje dogovora je poenotilo sindikate

Člani stavkovnega odbora so se zavezali, da bodo pri zavzemanju za obe stavkovni zahtevi v celoti nastopali enotno. "Z aktivnostmi ob pripravi in izvedbi stavke pa bomo skušali slovenski javnosti sporočiti, da smo hvaležni vladi, ki ne spoštuje dogovora, ki ga je podpisala, ker je to omogočilo izjemno enotnost na sindikalni strani," je poudaril Hvalica.

Sindikati uradnega vladnega predloga, ki pomeni zbližanje stališč, še nimajo. Po besedah Hvalice izjave vlade kažejo na to, da se približuje tistemu, kar je podpisala. Glede na izkušnje skoraj šestih let pogajanj je Hvalica ocenil, da bo morala tokrat stvar biti drugačna. "Časa je namreč malo. V enem tednu moramo zgodbo zaključiti sicer stavka bo," je poudaril vodja stavkovnega odbora.

Ne spreglejte