Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2008,
21.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2008, 21.54

8 let

Stavke v javnem sektorju 30. januarja ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pogajalski skupini v javnem sektorju sta sklenili dogovor, da bodo zaposleni v javnem sektorju v nov plačni sistem stopili s 1. majem letos.

Plačna nesorazmerja pa bodo odpravljena do konca leta 2010. Dogovor naj bi podpisali v četrtek, ko bo stavkovni odbor tudi odpovedal za 30. januar napovedano splošno opozorilno stavko.

Javni sektor po več kot petih letih do višjih plač Pogajalski skupini sta tokrat več kot štiri ure zbliževali stališča in našli kompromisno rešitev, ki bo zaposlenim v javnem sektorju po več kot petih letih pogajanj prinesla višje plače. Plače so se namreč v tem obdobju samo polovično usklajevale z inflacijo, razlika pa se je stekala v sklad za odpravo plačnih nesorazmerij. Sredstva za višje plače so zaposleni v javnem sektorju prihranili sami.

Virant: Pogajanja so se končala z razumnim kompromisom

Po besedah ministra za javno upravo Gregorja Viranta so se pogajanja končala z razumnim kompromisom, kar pomeni, da je vsaka stran nekoliko popustila. Za vlado je pomembna predvsem vzdržna rast plač v javnem sektorju, ki ne bo generirala dodatnih pritiskov na inflacijo. Potrdil je, da bo vlada na četrtkovi seji obravnavala današnji dogovor.

Hvalica: Dosegli smo dva bistvena cilja "Dosegli smo kompromis, ki zagotavlja naše bistvene zahteve in pričakovanja," je pojasnil vodja stavkovnega odbora Doro Hvalica. To je ustrezna rast plač glede na inflacijo, predvsem pa ustrezno dinamiko izravnave in zagotovila, ki bodo to rast res omogočala.

Sistem izravnave nesorazmerij se bo začel s 1. majem letos

V skladu z dogovorom se bodo izhodiščne plače s 1. januarjem letos uskladile za ugotovljeno razliko med predvideno in dejansko inflacijo, tj. 3,4 odstotka. V sistem izravnave plačnih nesorazmerij vstopajo s 1. majem letos, ne glede na to kdaj bodo končana pogajanja, s pravico poračuna do 1. maja. Drugo četrtino bodo izplačali 1. januarja 2009, je pojasnil Hvalica in dodal, da to velja brezpogojno.

Naslednji dve uskladitvi, ki naj bi jih vlada izplačala 1. septembra 2009 in 1. marca 2010, pa pod pogojem dodatnih usklajevanj in pogajanj, ki so po besedah Hvalice odvisna od makroekonomskih razmer. Če bo rast plač po podatkih Urada za makroekonomske analize in razvoj zrasla čez rast produktivnosti za več kot 0,5 odstotka, se takoj začnejo pogajanja. Ob tem je vlada zagotovila, da bo rast plač kljub temu za najmanj stopnjo produktivnosti. V vsakem primeru bodo plačna nesorazmerja odpravljena do konca leta 2010.

Dogovor sta podpisala Hvalica in Virant, predvidoma v četrtek popoldne pa se bodo pod dogovor poleg vladne strani podpisali vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, ki so sodelovali na današnjih pogajanjih.

Ne spreglejte