Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
6.22

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

5

Natisni članek

stavka pravosodje

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 6.22

5 let, 5 mesecev

Vlada po dveh urah prekinila pogajanja s Svizom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

5

Tudi s predstavniki koordinacije stavkovnih odborov 17 sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se bodo pogajanja nadaljevala v torek. Ob današnji prekinitvi pogajanj pa izjav niso dajali. Z zdravstvenima sindikatoma, s katerima so vladni pogajalci kot zadnjima danes sedli za pogajalsko mizo, pa bodo pogovore nadaljevali v petek.

Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je sicer na pogajanjih pridružil tudi sindikat delavcev v pravosodju, ki je danes začel stavko. Njegov predsednik Tomaž Virnik je ob odhodu pojasnil, da so tokrat pravzaprav šele začeli pogovore z vlado, ki jih bodo v torek nadaljevali na enak način, torej hkrati s Svizom.

Predlog razmeroma daleč od tistega, kar so se pogovarjali marca

Jakob Počivavšek | Foto: STA , Foto: STA , Trenutno pa vladni pogajalci za skupno mizo sedijo s predstavniki koordinacije stavkovnih odborov 17 sindikatov javnega sektorja. Vodja koordinacije Jakob Počivavšek je bo prihodu poudaril, da je vladni predlog  razmeroma daleč od tistega iz marca, ko so se dogovarjali s prejšnjo vlado.

Ob tem je po njegovih besedah vladna stran roke za uveljavitev posameznih rešitev premaknila na poznejše datume in predlagala podaljšanje obdobja zamrznitve varčevalnih ukrepov. Vse to po njegovih besedah pogajanja izjemno otežuje.

Kot težavo je navedel, da se vladna stran ni pripravljena opredeliti do zahtev, ki se ne nanašajo neposredno na plače, pa tudi ni predstavila predloga formule usklajevanja vrednosti plačnih razredov, s katero bi reševali zahtevo sindikatov za vrnitev v obdobju krize odvzetih osmih odstotkov. Obstajajo pa tudi nekatere razlike pri vrednotenju delovnih mest.

Kljub temu je napovedal, da bodo vladni strani danes predstavili nekatera približevanja in nato pričakujejo njen protipredlog. Pričakujejo tudi nekatera pojasnila.

Izhajali so iz točke, kjer so bili marca

Danes so se vladni pogajalci sestali še s predstavniki sindikata zdravstva in socialnega varstva in sindikata delavcev v zdravstveni negi, ki med drugim zahtevata povišanje nekaterih dodatkov. Počivavšek je dejal, da so sami izhajali iz točke, kjer so bila marca pogajanja s prejšnjo vlado prekinjena. Če pa bodo v posameznih segmentih javnega sektorja določena dodatna povišanja, je treba pregledati ves javni sektor in enaka zvišanja narediti tudi drugod.

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je ob prihodu dejal, da vztrajajo pri svojih stavkovnih zahtevah, saj so te po njegovih besedah postavljene zelo realno in so minimalistične. Pogajajo pa se lahko le o nekaterih delovnih mestih.

Sicer pa od vlade pričakujejo, da bo "povedala, da končno razume naše zaposlene", je pojasnil in dodal, da računajo na razum na vladni strani.

Ne spreglejte