Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2011,
15.41

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

parkirišče blok

Petek, 6. 5. 2011, 15.41

3 mesece, 1 teden

Stanovalci dosegli plombo za dva stanovanjska bloka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stanovalci dveh blokov v Velenju so pretekli petek vložili tožbo zoper občino, ker naj bi si ta nezakonito prilastila pripadajoča zemljišča in začela pobirati najemnino za pokrite garaže.

Medtem ko iz velenjske občine občasno prihajajo opozorila glede parkiranja na modrih conah v mestu in najetih pokritih garažah na Kardeljevem trgu in Stantetovi ulici, so se stanovalci dveh blokov (gre za ID stavbo Kardeljev trg s hišnimi številkami od 5 do 9 in ID stavbo Stantetova s hišnimi številkami od 10 do 16) glede pripadajočih zemljišč odločili za tožbo. Prepričani so namreč, da jim pripadajoča zemljišča, torej pokrite garaže, zunanja parkirišča in zelenice, pripadajo. Na obe stavbi, pokrite garaže in druga zemljišča oziroma zelenice je v zemljiški knjigi od včeraj že dana zaznamba spora oziroma plomba.

Občina grozi z deložacijo, stanovalci vložili tožbo Iz službe za odnose z javnostmi je tako včeraj spet prišlo opozorilo, da je treba abonmaje oziroma letne karte za parkiranje na območju modrih con dati na vidno mesto. Tiste stanovalce mestne četrti Levi breg – vzhod, kjer je 458 garaž, ki jih je MO Velenje na podlagi javnega razpisa dala v najem in jih stanovalci po njihovem mnenju neupravičeno oziroma nezakonito zasedajo, pa opozarjajo, naj jih spraznijo sami, sicer bodo sprožili deložacije in jim zaračunali stroške.

A zadeva ni tako rožnata, predvsem pa ne preprosta. Nekateri stanovalci blokov na Kardeljevem trgu in Stantetovi ulici so se namreč združili v civilno iniciativo (CI), ki občini oporeka lastništvo teh pokritih garaž oziroma pripadajočega zemljišča.

Po 30 letih najemnina za garaže "V istem času, ko se je občina odločila na tem območju, kjer gre dejansko za spalno naselje, uvesti modro cono, je začela oddajati pokrite parkirne prostore. Stanovalci smo najprej v črednem nagonu sledili navodilom občine, dokler nekaj aktivistov ni odkrilo, da obstoječa zakonodaja govori v prid stanovalcem. Prepričani smo, da si je občina nezakonito prilastila naša zemljišča in nam začela na naših zemljiščih po 30 letih zaračunavati najemnino," so ogorčeni v CI in trdijo, da imajo vso dokumentacijo, da so zemljišča njihova last.

"Po zakonodaji in strokovnem mnenju neodvisnih strokovnjakov smo ugotovili, da so pripadajoča zemljišča last vsakokratnih etažnih lastnikov, zato smo prepričani, da gre v tem primeru za načrtovan odvzem lastnine," so še prepričani v CI. Odvetnik: Stanovalci imajo pravico do parkirišč "Menimo, da imajo stanovalci pravico do teh prostorov, saj so parkirišča funkcionalna zemljišča teh blokov. Z nakupom stanovanj so dobili tudi pravico do parkirnih prostorov," je za SiOL povedal pravni zastopnik CI Simon Brence. Zadnji je pretekli petek na celjskem sodišču sprožil postopek oziroma tožbo zoper občino. "Zakon iz leta 2008 ureja stare grehe iz prejšnjega sistema. Kot lastnik je namreč ponekod vpisana občina (pokrite garaže), predvsem na zelenicah in drugih površinah pa Gradis oziroma Vegrad," je še dodal Brence.

Na občini vztrajajo, da so lastniki oni Na mestni občini seveda vztrajajo, da imajo vsa gradbena in uporabna dovoljenja za gradnjo garaž na Kardeljevi in Stantetovi cesti. "Gradila jih je njena predhodnica, Samoupravna stavbna zemljiška skupnost. Prav tako je vso komunalno infrastrukturo skupaj s potmi, povezovalnimi mostički, cestami, zunanjimi parkirišči gradila predhodnica Mestne občine Velenje – Samoupravna komunalna skupnost. Iz strukture cene gradnje blokov je mogoče razbrati, da garaže niso bile zajete v ceno m2 stanovanja, zanje pa je bil plačan komunalni prispevek. Iz kupnih pogodb podjetij, ki so stanovanja kupovala, je razvidno, da pokrita ali zunanja parkirišča niso bila predmet odkupa; pripadajoči deli stanovanj so samo shrambe," so zapisali v odgovoru. Tožbe ne komentirajo, ker, kot so pojasnili, z njo še niso seznanjeni.

Ob privatizaciji stanovalci premoženja niso prenesli Zapisali so še, da je s pogodbo o prenosu upravljanja Samoupravna komunalna skupnost prenesla v upravljanje pokrita parkirna mesta Skupnostim stanovalcev, ki so bile po stari zakonodaji samostojne pravne osebe: "Skupnosti stanovalcev so morale ob privatizaciji premoženja po stanovanjskem zakonu iz leta 1991 prenesti premoženje, sredstva in dokumentacijo nazaj na lastnike (torej tudi vse našteto za pokrita parkirna mesta), vendar tega niso storile."

Zemljišča je odkupil sklad stavbnih zemljišč A v CI odgovarjajo: "Iz zbirke listin za podlago vpisa v zemljiško knjigo je lepo razvidno, da sklad stavbnih zemljišč, ki je zemljišča odkupil in jih pozneje oddal investitorjem za gradnjo blokov in parkirišč, jasno govori, da zemljišča niso od občine, temveč pripadajo investitorju oziroma etažnim lastnikom."

Ne spreglejte