Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
22.02

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Kovačič Janez Janša Janez Janša Večer

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 22.02

6 let, 8 mesecev

Sta se Matjaž Kovačič in Janez Janša dogovarjala o prevzemu Večera?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič in nekdanji predsednik vlade Janez Janša naj bi se dogovarjala, da bi NKBM kupila časopisno-založniško podjetje Večer, poroča TV Slovenija.

Spomladi leta 2005 se je, kot razkriva Evgenija Carl za TV Slovenija, NKBM pripravljala na prevzem Večera. Šlo naj bi za prevzem iz političnih, ne finančnih vzgibov. Kovačič v elektronskem sporočilu Janši to opiše kot "dolgo in trdo vojno, v kateri bomo naredili vse, treba je zmagati".

A kot poroča novinarka, jim je načrte kvarila Pivovarna Laško, na čelu katere je bil takrat Boško Šrot. Kot izhaja iz dokumentov, do katerih se je dokopala TV Slovenija, je Kovačič Janši predlagal dve rešitvi: ali dogovor z Laškim ali pa, da "uprava Infond Holdinga NKBM na lastno pest proda svoj delež v Večeru". Kovačič je Janšo ob tem opozoril, da bi v drugem primeru morali "opraviti svoje delo določeni državni organi in 'prijatelji'". Nato je Kovačič v bančni pravni službi naročil pravno mnenje, saj se je, kot poroča novinarka, zavedal morebitnih posledic izpeljanega posla.

Šestindvajsetega maja 2005 pa je Kovačič Janši v elektronski pošti sporočil, da "fantje", s tem je mislil na dva člana uprave Infonda, ki bi delala na lastno pest, niso navdušeni nad idejo, a bi jo izvedli, če jih lahko "kvalitetno zavarujemo". Kot kaže, je Kovačič že imel pripravljen načrt, da bi za oba člana uprave, ki bi bila zaradi izvedenega posla najverjetneje razrešena, poiskal službo znotraj skupine. Zase ga očitno ni skrbelo: "Upravi banke pa se za predrago kupljene delnice verjetno ni treba bati odškodninske tožbe svojih delničarjev, države," je, kot poroča televizija, pisal v elektronskem sporočilu Janši.

Konec maja 2005 pa Kovačič Janšo še sprašuje, "kaj je novega na fronti Večer", ko ga prosi za pomoč pri zaključnem računu banke za preteklo leto, torej leto 2004, še poroča novinarka TV Slovenije.

Ne spreglejte