Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 11. 2013,
13.43

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karl Erjavec SDH

Ponedeljek, 4. 11. 2013, 13.43

8 let, 1 mesec

Spremembe zakona o SDH lahko nova pereča tema koalicijskih partnerjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koalicijski partnerji so znova odprli vprašanje sprememb zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH).

Med drugim morajo doreči vlogo Kada v SDH oz. vprašanje prelivanja sredstev v pokojninsko blagajno. Izvršni odbor DeSUS se bo o tem v torek pogovarjal z ministrom za finance Urošem Čuferjem in guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Jazbecem.

Erjavec spomnil na zavzemanje DeSUS, da bi bil Kad znotraj SDH samostojen Prvak DeSUS Karl Erjavec je po današnjem kolegiju koalicijskih partnerjev pri predsednici vlade Alenki Bratušek spomnil na zavzemanje DeSUS, da bi bila Kapitalska družba (Kad) znotraj SDH samostojna, in da bi del kupnin od državnega premoženja, h kateremu so večji del prispevali upokojenci, namenili za stabilnost pokojninske blagajne.

Jazbec in Čufer bosta članom izvršnega odbora DeSUS predstavila koncept zakona, je povedal Erjavec. Na seji odbora bodo prisotni tudi predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije, saj imajo glede tega vprašanja podobno stališče kot DeSUS.

Erjavec sicer računa, da bi lahko bil zakon za obravnavo na vladi pripravljen v roku dveh tednov.

Z ministrom Čuferjem glede sprememb zakona tudi v SD Z ministrom Čuferjem se bodo glede sprememb zakona pogovarjali tudi v SD, je po kolegiju pojasnil prvak te stranke Igor Lukšič. Nekaj pripomb glede zakona so Čuferju že posredovali.

Vprašanje samostojnosti Kada v SDH omenja tudi Lukšič. Spomnil je, da se je SD že zavzemal za to, da se obdržijo namembnost posameznih blagajn. Sicer pa Lukšič meni, da ta zakon ne bi sprožil zaostrovanj v koaliciji. Do zaostrovanj po njegovih ocenah sicer prihaja, "ker živimo v politično turbulentnem času".

Po besedah prvaka DL Gregorja Viranta ni nobenega dvoma ali spora v koaliciji glede tega, da mora biti zagotovljeno odvajanje sredstev iz Kada za pokojninsko blagajno. To mora biti po Virantovih besedah zapisano na ustrezen način, tako da bo prepričalo tudi upokojence.

Pred kolegijem pa je Virant kot ključno izpostavil, da SDH čim prej zaživi in da zagotovijo vrhunske nadzornike, ki bodo politično neodvisni.

Ne spreglejte