Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 10. 2020,
8.35

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

4

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus seznam država

Sobota, 24. 10. 2020, 8.35

3 leta, 6 mesecev

Spremembe: na rdečem seznamu več delov Hrvaške in Avstrije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

4

Hrvaška Split Dalmacija morje jadran | Na rdečem seznamu držav s poslabšano epidemiološko situacijo je med drugim tudi 14 hrvaških županij. | Foto Ana Kovač

Na rdečem seznamu držav s poslabšano epidemiološko situacijo je med drugim tudi 14 hrvaških županij.

Foto: Ana Kovač

Vlada je na petkovi dopisni seji sklenila, da lahko tudi potniki iz držav ali administrativnih območij na oranžnem seznamu v Slovenijo vstopajo brez omejitev. Prej je to veljalo samo za potnike iz zelenih držav. Hkrati je spet uvedla možnost preverjanja zdravstvenega stanja potnikov, ki prehajajo mejo. Na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav ni več Srbije, na rdečem seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko pa so med drugim Avstrija, z izjemo dežele Koroške, več hrvaških županij in različne italijanske dežele. Omenjene spremembe bodo začele veljati v ponedeljek.

Novi odlok, ki ga je vlada izdala na petkovi večerni dopisni seji, bo začel veljati v ponedeljek in bo nadomestil dosedanji odlok. V njem vlada ohranja določitev kontrolnih točk na notranjih mejah, na katerih je v času njihovega obratovanja dovoljen prestop državnih meja. Gre za največje mejne prehode z Italijo, Avstrijo in Madžarsko.

Ob tem pa novi odlok nekoliko razširja možnost prestopanja državne meje zunaj kontrolnih točk ob meji z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Doslej je bil ta prestop dovoljen samo državljanom Slovenije in omenjenih treh držav na meji s posamezno državo, po novem pa bodo mejo zunaj kontrolnih točk lahko prestopali tudi državljani EU ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v obmejnih regijah.

frizer frizerski salon
Novice To so novi ukrepi, ki so v veljavi od danes

Potniki iz zelenih in oranžnih držav lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev

Z odlokom se črtajo do zdaj veljavna pravila odrejanja karantene ob vstopu v Slovenijo, saj peti protikoronski zakon, ki je začel veljati danes, določa pravila napotitve v karanteno in pravila vstopa v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz držav ali administrativnih enot držav, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z novim koronavirusom. Te bo policija na meji napotila v karanteno. Osebe, ki prihajajo iz zelenih ali oranžnih držav ali administrativnih enot držav, lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev, poroča STA.

Kot so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), se osebo, ki v Sloveniji nima prebivališča, v karanteno na domu napoti na dejanski naslov, kjer bo oseba nastanjena. Stroške prestajanja karantene oseba krije sama. Če tuji državljan, ki v Sloveniji nima prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli, če ni zagotovljenih ustreznih nastanitvenih kapacitet za izvajanje karantene. Osebo, ki namerava opravljati delo v Sloveniji, pa se v karanteno na domu napoti na naslov, ki je naveden v potrdilu delodajalca, s katerim se oseba izkaže ob vstopu v državo.

Karanteni se je mogoče ob prehodu meje izogniti z negativnim izvidom testa na prisotnost novega koronavirusa. Po določbah odloka mora biti test opravljen v državi EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, in ne sme biti starejši od 48 ur.

Na rdečem seznamu držav s poslabšano epidemiološko situacijo je tudi Avstrija, z izjemo zvezne dežele Koroške. | Foto: Reuters Na rdečem seznamu držav s poslabšano epidemiološko situacijo je tudi Avstrija, z izjemo zvezne dežele Koroške. Foto: Reuters

Odlok vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa na prisotnost novega koronavirusa dovoljuje tudi 17 izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu, člani tujih uradnih delegacij. Izjema so tudi nujni neodložljivi opravki ali nujni poslovni razlogi ter zdravstveni posegli ali pregledi. Prav tako lahko mejo prečkajo lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi, pri čemer nekatere izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane, če potujejo skupaj.

Kot so pojasnili v sporočilu, pa med izjeme po novem ne sodi več oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države EU ali schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam. Odlok ob tem po poročanju STA spet uvaja možnost, da lahko po navodilu epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Nov rekord: skoraj dva tisoč novih okužb, umrlo še 19 bolnikov

Srbija z zelenega seznama, več delov Hrvaške na rdečem seznamu

Na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav po novem ni več Srbije. Kar nekaj sprememb je na rdečem seznamu, kamor so uvrščene celotna Avstrija, z izjemo dežele Koroške, 14 administrativnih enot Hrvaške in Italije, 16 administrativnih enot Madžarske, celotna Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija (razen Kanarskih otokov), Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Na rdeči seznam so na novo dodane tudi Gruzija, Jordanija in Tunizija, črtana pa je Namibija.

Ko gre za posamezne hrvaške administrativne enote, so na rdečem seznamu naslednje županije: Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovniško-neretvanska, Karlovška, Krapinsko-zagorska, Liško-senjska, Medžimurska, Osiješko-baranjska, Požeško-slavonska, Siško-moslavška, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Virovitiško-podravska, Vukovarsko-sremska in Zagrebška, vključno z mestom Zagreb.

Na rdečem seznamu se je znašlo tudi več predelov Italije, ki je bila doslej v celoti oranžna. Med 14 rdečimi italijanskimi deželami so tudi Furlanija-Julijska krajina ob meji s Slovenijo, Benečija in druge severnoitalijanske dežele. Na rdečem seznamu sta tudi obe madžarski regiji ob meji s Slovenijo, poleg teh pa še 14 regij v tej državi, vključno s prestolnico Budimpešto. Celoten seznam držav je dostopen na tej povezavi. Spremembe bodo začele veljati v ponedeljek.

Francoski vojak pred Eifflovim stolpom
Novice Je Francija na robu državljanske vojne?
Ne spreglejte