Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 11. 2014,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Branimir Štrukelj varčevanje Stanka Setnikar Cankar SVIZ

Četrtek, 20. 11. 2014, 13.58

8 let

Sporni ukrepi iz interventnega zakona umaknjeni, sindikati postavljajo svoje zahteve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pristojni ministri so se na današnjem sestanku o interventnem zakonu dogovorili, da ukrepov, ki bi na področju vzgoje in izobraževanja pomenili odpuščanja, ne bo.

Prav tako je umaknjen predlog, ki zadeva ukinjanje pravne subjektivitete javnim zavodom z manj kot 15 zaposlenih, čemur so zlasti nasprotovali v kulturi.

Od 18 predlaganih ukrepov pet takšnih, ki ne bi imeli neposrednih učinkov Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po sestanku z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Stanko Setnikar Cankar ter ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar dejal, da glede na odzive iz kulture, šolstva in drugih resorjev ugotavljajo, da je od 18 predlaganih ukrepov pet takšnih, ki dejansko ne bi imeli neposrednih učinkov. Tako so odstopili od ukrepov, ki neposredno posegajo v spremembo organizacije in v število zaposlenih. V prihodnjem letu, ki je kritično, bi po Koprivnikarjevih besedah že odpravnine pomenile prevelik strošek.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je ob prihodu na kongres poudarila, da so iz varčevalnega predloga umaknjeni vsi ukrepi, ki bi imeli za posledico odpuščanja. To pomeni, da normativi in standardi v šolstvu ostajajo nespremenjeni.

"Vlada ostaja pri stališču, ki je zapisano tudi v koalicijski pogodbi, in ne bo sprejemala ukrepov, s katerimi bi se povečevalo število brezposelnih v Sloveniji. Taka stališča smo pripravili tudi mi, skupina, ki se je usklajevala, jih je sprejela," je dejala ministrica, ki je poudarila, da ne bo podprla nobenega ukrepa, s katerimi bi se povečala brezposelnost v državi.

Še naprej iščejo ukrepe, s katerimi bi prihranili obljubljenih deset milijonov evrov Kot je pojasnila, so na ministrstvu vse predloge ministrstva za finance preverili in argumentirano nastopali proti njim. "Sistematično smo ugotavljali, kakšen bi bil finančni učinek in kakšen bi bil negativni učinek posameznega ukrepa," je povedala ministrica in dodala, da so na podlagi tega na današnjih usklajevanjih večino ukrepov umaknili.

Ob tem pa na ministrstvu še naprej iščejo ukrepe, s katerimi bi v izobraževanju prihranili obljubljenih deset milijonov evrov. O morebitnih ukrepih ministrica še ni mogla spregovoriti, pojasnila pa je, da bodo prihranke med drugim iskali pri materialnih stroških in racionalizaciji na različnih področjih.

Prav tako ostajajo v naboru nekateri ukrepi glede glasbene vzgoje. Nekaj prihrankov na tem področju je mogočih, zato zdaj na ministrstvu oblikujejo predlog, ki bo usklajen s predstavniki ravnateljev glasbenih šol, s katerimi se bodo srečali prihodnji teden.

Izvajajo tudi analizo mreže šol, vendar ne zaradi morebitnega ukinjanja ali reorganizacije, so povedali predstavniki ministrstva ter dodali, da preverjajo prostorske in programske rešitve oziroma racionalizacije na teh področjih.

"Smo odločno proti nižanju plač, krčenju mreže šol in odpuščanju delavcev" Omenjenih deset milijonov evrov medtem ne morejo prihraniti pri plačah, saj se pogajanja o zniževanju plač nadaljujejo zunaj okvira predstavljenih varčevalnih ukrepov v izobraževanju. Na državni ravni si namreč prizadevajo, da bi na različnih ravneh dosegli prihranek 715 milijonov evrov.

Delegati Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so sicer na današnjem kongresu že pred prihodom ministrice odločno nastopili proti predlogom varčevalnih ukrepov. "Smo odločno proti nižanju plač, krčenju mreže šol in odpuščanju delavcev," so poudarili, vlado pa pozvali, naj ne varčuje na račun otrok, ter opozorili, da so sicer pripravljeni tudi na stavko.

Z novicami, ki jih je prinesla ministrica, so bili v Svizu vsekakor zadovoljni. Ministrica, ki je na kongresu natančno obrazložila, kateri ukrepi so bili umaknjeni, je s svojimi besedami večkrat požela aplavz zbranih delegatov.

Kot je poudaril tajnik Sviza Branimir Štrukelj, se je očitno zgodil premik v vladi. Ministrica je držala obljubo ravnateljem glede umika ukrepov, ki bi povzročili odpuščanja. "Smo zelo zadovoljni, da so ti ukrepi odpravljeni," je sklenil Štrukelj.

Hkrati je opozoril, da te odločite ne vplivajo na plačna pogajanja. "Zdaj moramo počakati na uradni predlog vladne pogajalske skupine, ki ga bomo verjetno dobili po prihodnji seji vlade. To bo verjetno odločilno tudi za nadaljnje aktivnosti in proteste," je še poudaril Štrukelj.

Počakali bodo na uradni predlog vladne pogajalske skupine, nato ... Iz Sviza so nato zvečer sporočili, da odločitve, ki jih je predstavila ministrica, ne vplivajo na plačna pogajanja. "Sindikat bo zato počakal na uradni predlog vladne pogajalske skupine, kar bo tudi odločilno za nadaljnje aktivnosti in odločitev glede izvedbe protestnega shoda," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so, da je 9. kongres Sviz odločil, da med ukrepi na odhodkovni strani državnega proračuna za leto 2015, ki bi morali biti predmet pogajanj med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, zavrne dodatno povišanje financiranja glasbenega šolstva, s čemer bi bolj obremenili starše.

Zavrnil je tudi spremembe normativov za svetovalne delavce, administrativno-tehnične delavce in knjižničarje, znižanje obsega dejavnosti zaradi manjših generacij v srednjih šolah ter znižanje sredstev za splošne stroške delovanja in programskih materialnih stroškov v javnih zavodih na področju kulture.

Če vlada ukrepov ne bo umaknila, bodo 3. decembra izpeljal protestni shod Kongres Sviz zavrača tudi nekatere ukrepe, predlagane v okviru interventnega zakona o financiranju občin, in sicer ukinjanje pravne subjektivitete zavodov, ki imajo manj kot 15 zaposlenih, zmanjšanje prisotnosti vzgojitelja v oddelku in povečanje prisotnosti pomočnika vzgojitelja, ki bo nadomestil vzgojitelja, povečanje neposredne obveznosti vzgojitelja s 30 na 32,5 ure na teden in pomočnika vzgojitelja s 35 na 36 ur na teden ter spremembe šolskih okolišev in statusov osnovnih šol, so zapisali v sindikatu.

Dodali so še, da bo Sviz, če vlada omenjenih ukrepov ne bo umaknila, po sklepu delegatk in delegatov 3. decembra izpeljal protestni shod, na katerega bodo povabili tudi druge sindikate javnega sektorja.

Ne spreglejte