Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 1. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

57

Natisni članek

Aleksandra Pivec Karl Erjavec DeSUS

Sobota, 18. 1. 2020, 4.00

4 leta, 3 mesece

Kongres DeSUS

Izjemen dogodek v slovenski politični zgodovini: Karl Erjavec odhaja #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

57

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je bila na kongresu izvoljena za novo predsednico stranke DeSUS. Dobila je 145 delegatskih glasov, Erjavec pa 80. Ta tako po 15 letih zapušča predsedniški položaj. 

22:13

Šarec čestital Pivčevi

21:40

Erjavec se poslavlja

21:28

Pivčeva velika zmagovalka

18:38

Glasovanje se je začelo

17:34

Predstavitev Erjavca

17:27

Predstavitev Stražišarja

17:13

Predstavitev Pivčeve

16:18

Začetek predstavitev

13:27

Pravila za izvolitev

12:49

Izid bo tesen

12:28

Erjavec oster že v poročilu

10:57

Pozdravni nagovor Erjavca

10:54

Potek kongresa

09:58

Začetek kongresa

  • 22:13

    Šarec čestital Pivčevi

  • 21:40

    Erjavec se poslavlja

    Erjavec je po hudem porazu napovedal odstop s položaja ministra za obrambo.

  • 21:29

    pivec | Foto:

  • 21:28

    Pivčeva velika zmagovalka

    "Ganjena sem. Danes je prelomen trenutek, ne le za stranko DeSUS, ampak za vso slovensko politiko. Odgovornost prehaja v novo generacijo. S ponižnostjo in vso odgovornostjo prevzemam vodenje stranke," je po izvolitvi povedala Pivčeva.

  • 19:24

    Pivčeva je pred oddajo glasovnice povedala, da ni nervozna in da se ne obremenjuje, ker nekaj delegatov danes ne bo glasovalo. "Po takšnem res napornem dnevu v bistvu čutim olajšanje. Ne čutim nervoze," je dejala. Pravi, da je s kampanjo zadovoljna in da bo rezultat v vsakem primeru sprejela kot osebno zmago.

  • 18:59

    Karl Erjavec je svoj glas že oddal. Karl Erjavec | Foto: Lea Majcen Foto: Lea Majcen

  • 18:38

    Glasovanje se je začelo

    Glasovnica DeSus | Foto: Lea Majcen Foto: Lea Majcen

  • 17:34

    Predstavitev Erjavca

    "Imamo manjšinsko vlado, ves čas nad nami visijo parlamentarne volitve. Zelo pomembno je, da bi kongres stranko povezal, združil in povečal zaupanje," je povedal Erjavec.

    "Zavedam se, da je prišel čas za razmislek, komu prepustiti vodenje stranke, vendar ne tistemu, ki piše najlepše programe, ampak tistemu, ki je sposoben popeljati stranko v parlament," je poudaril.

    Poudaril je še, da je njegova družina v 15 letih njegovega vodenja stranke morala veliko pretrpeti, ko je moral, med drugim, "po nepotrebnem hoditi na sodišče".

  • 17:27

    Predstavitev Stražišarja

  • 17:13

    Predstavitev Pivčeve

    Pivčeva je v kongresnem nagovoru dejala, da želi ponuditi novo vizijo vodenja stranke. Opozorila je na upad javnomnenjske podpore stranki v zadnjih letih, česar se ne sme podcenjevati. Stranka ne sme biti zadostna sama sebi, temveč mora biti odprta, vključujoča, bolj povezana in povezovalna, je še poudarila.

  • 16:18

    Začetek predstavitev

    Nekaj minut po 16. uri so kandidati začeli polurne predstavitve. Prva je na oder stopila Aleksandra Pivec, sledil ji je Borut Stražišar, zadnji pa se je predstavil aktualni predsednik stranke Karl Erjavec.

  • 15:47

    Ob 14. uri je bil pred glasovanjem, to bo predivdoma ob 18. uri, edini premor na kongresu. Poglejte, kaj je bilo na mizah.

    DeSUS kongres
    Novice DeSUS se ne ozira na lakoto, delegatom do zdaj privoščili samo zavitek #video

     

  • 14:47

    Ostre besede Bizjak Mlakarjeve

    Delegatka DeSUS in nekdanja kulturna ministrica v prejšnji Cerarjevi vladi Julijana Bizjak Mlakar je na začetku kongresa DeSUS izjavila, da je prepričana, da bo Karl Erjavec tudi po današnjem glasovanju ostal predsednik stranke upokojencev. Ob tem je bila kritična do glavne Erjavčeve protikandidatke Aleksandre Pivec, češ da je bila kompromitirana že pred evidentiranjem kandidatov za vodenje stranke.

    kongres stranke DESUS
    Novice Nekdanja ministrica brez dlake na jeziku: to je povedala o Erjavcu in Pivčevi

     

     

  • 13:27

    Pravila za izvolitev

    Delegati so izglasovali predlog, da bo predsednik stranke izvoljen, če bo zanj glasovalo več kot 50 odstotkov prisotnih delegatov.

    Če v prvem krogu nihče ne bo dobil več kot 50 odstotkov podpore, se bosta kandidata z največ glasovi pomerila v drugem krogu. Če bodo imeli kandidati v prvem krogu enako število glasov, bo o uvrstitvi v drugi krog odločal žreb.

    kongres stranke DESUS | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

  • 12:49

    Izid bo tesen

    Delegati, ki so bolj kot Erjavcu naklonjeni Pivčevi, po neuradnih informacijah pričakujejo tesen izid glasovanja. Omenjeni delegati pravijo, da je članstvo na terenu izgubilo zaupanje v Erjavca in da stranka potrebuje spremembe. Erjavcu med drugim očitajo avtokratsko vodenje stranke in da ne dopušča nobene kritike, niti konstruktivne ne. Mogoči so vsi scenariji, nihče si ne upa napovedati zmagovalca

  • 12:28

    Erjavec oster že v poročilu

    Erjavec se je že v poročilu o delu stranke obregnil ob delo nasprotnikov in protikandidatke, kar je iz dvorane sprožilo medklice, da to ni korektno. Žvižge si je prislužil s kritiko Pivčeve, ki da ni sodelovala pri delu stranke. V luči očitkov glede slabšega rezultata DeSUS na zadnjih parlamentarnih volitvah pa ni pozabil niti na koalicijske SMC in SAB: "Kaj SMC pomaga 10 poslancev, če jih ankete ne zaznavajo. Kaj pomaga Alenki Bratušek pet poslancev, če je na lokalnih volitvah dobila šest mandatov, stranka DeSUS pa 147 in dva župana." STA

     

  • 12:27

    Razširli volilno komisijo

    Več kot eno uro so se delegati zataknili pri odločitvi o dnevnem redu in poslovniku kongresa. Kongres je na koncu izglasoval predlog, s katerimi so razširili volilno komisijo s petih na 10 članov, tako da bodo zastopani vsi pokrajinski odbori. S tem naj bi povečali regularnost volitev.

  • 12:05

    Pred kongresom so pričakovali 238 delegatov. Trenutno je med manjkajočimi tudi "neposlušni" poslanec Robert Polnar, ki ni podprl ministrice za kohezijo Angelike Mlinar in proračuna.

  • 11:51

    Erjavec predlaga, da bi bili vsi kandidati za predsednika stranke navzoči pri štetju glasovnic. Idejo podpirata tudi preostala kandidata Pivec in Stražišar.

  • 11:18

    Natančne številke delegatov še ni. Pričakovali so jih 238, vendar jih za zdaj ni toliko. Pri glasovanju o navzočnosti notarja jih je sodelovalo 215.

  • 11:08

    Notar ne bo navzoč

    Delegati so zavrnili predlog, da bi bil ob volitvah navzoč tudi notar. Proti je glasovalo 118 delegatov, za pa 97. Kot je pojasnila tudi podpredsednica stranke Jelka Kolmanič, gre za nepotrebne stroške, obžalovala pa je tudi nezaupanje v stranki. Delegati so bili po tem sklepu tudi neenotni pri glasovanju o dnevnem redu.

  • 10:57

    Pozdravni nagovor Erjavca

    Predsednik stranke Karl Erjavec je v pozdravnem nagovoru dejal, da kongres stranke prihaja ob pravem času in da se v slovenski politiki dogajajo prelomni dogodki.

    kongres stranke DESUS Karel Erjavec
    Novice Erjavec prepričan o zmagi. Pivčeva: Lahko bi se izšlo meni v prid.

     

  • 10:54

    Potek kongresa

    Program kongresa je sledeč: o predsedniku bodo glasovali ob 18. uri. Do takrat bo le krajša pavza za kavo ob 14. uri. Kosilo je na sporedu šele po oddanem glasu.

  • 10:33

    Pred današnjim kongresom sta bitko v DeSUS za Planet komentirala tudi politična analitika Andraž Zorko in Peter Jančič. Kot je dejal Jančič, v normalni državi Erjavec že danes ne bi bil več predsednik stranke, saj je močno izgubil na dvoje volitvah. Tudi Zorko meni, da je Erjavec zamudil dve zelo lepi priložnosti, da odstopi, zlasti po volitvah 2008, ko se je stranki DeSUS prepolovilo število poslancev. Zorko sicer meni, da bo Erjavec ostal predsednik, več možnosti za zmago mu pripisuje tudi Jančič. 

  • 10:27

    Karl Erjavec je zadnje dneve pred kongresom stranke dopustoval na Hrvaškem in se ni udeležil koalicijskega vrha. Več o tem tukaj.

    Porsche. Tablica blur.
    Novice Potrjeno: Karl Erjavec ima novega porscheja #video

     

  • 10:21

    Pismo pred kongresom

    Pred kongresom je Karl Erjavec pisal članom stranke, v pismu pa zapisal, da ne želi, da bi stranko vodil nekdo, ki mu je na prvem mestu karierno napredovanje "in ne čuti nobene pripadnosti naši stranki DeSUS". Prav tako je izrazil skrb, da bi stranka padla v primež drugih političnih strank.

    Na njegove besede se je odzvala Pivčeva, ki je povedala, da njej ne gre za kariero, prav tako se ne boji rezultata volitev. Zatrdila je, da ne namerava ugrabiti stranke, soglasje h kandidaturi pa je dala z dobrimi nameni, da stranko ne le ohranijo, ampak ji omogočijo rast.

  • 10:09

    Odloča 238 delegatov

    Odločitev o novem predsedniku je v rokah 238 delegatov. Rezultati naj bi bili znani okrog 17.30.

  • 09:58

    Začetek kongresa

    Kongres stranke DeSUS se začenja ob 10. uri, ko bodo začeli prihajati kandidati za vodenje stranke in delegati.

Robert Polnar
Novice Svojeglavi poslanec DeSUS spet po svoje
Fotogalerija
1 / 30
kongres stranke DESUS Karel Erjavec.
Novice Erjavec napadel Pivčevo, delegati v dvorani so ga izžvižgali #video
Fotogalerija
1 / 13

Karl Erjavec se je na kongresu potegoval za svoj peti mandat. Stranko je vodil 15 let, kar je tretji najdaljši staž med trenutnimi predsedniki strank v parlamentu. Dlje sta na čelu strank le še Janez Janša v SDS in Zmago Jelinčič v SNS.

Erjavec na zadnjem kongresu leta 2017 ni imel protikandidata. Takrat je svoj četrti mandat osvojil s 97-odstotno podporo. 

Fotogalerija
1 / 34
kongres stranke DESUS Karel Erjavec
Novice Erjavec prepričan o zmagi. Pivčeva: Lahko bi se izšlo meni v prid.
kongres stranke DESUS
Novice Nekdanja ministrica brez dlake na jeziku: to je povedala o Erjavcu in Pivčevi
DeSUS kongres
Novice DeSUS se ne ozira na lakoto, delegatom do zdaj privoščili samo zavitek #video
Ne spreglejte