Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
17.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Natisni članek

Evropski potrošniški center spletni zmenki

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 17.22

7 let, 2 meseca

Spletni zmenki: kljub koncu pogodbe potrošniki pogosto opeharjeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Spletni zmenki | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Evropski potrošniški center (EPC) opozarja na previdnost pri uporabi platform za spletne zmenke. Uporabniki teh se zaradi površnega branja splošnih pogojev uporabe ali pa nepoznavanja svojih potrošniških pravic nemalokrat znajdejo v težavah. Te so ponavadi v obliki nepričakovanih stroškov.

"Zaradi hitrega tempa in sodobnega načina življenja sklepanje prijateljstev in partnerstev na daljavo ni več tako neobičajno kot nekoč. V tem so našle priložnost tudi številne platforme, ki omogočajo spletne zmenke. Vendar, ker lahko registracija na tovrstni spletni platformi potrošnika drago stane, na Evropskem potrošniškem centru Slovenija menimo, da je valentinovo pravi čas, da opozorimo na nekatere zanke, v katere so se ujeli potrošniki, ki so naročili storitve na omenjenih platformah," sporočajo s slovenske izpostave Evropskega potrošniškega centra.

Najpogostejši napaki

Pogosti napaki potrošnikov sta, da se marsikateri uporabnik spletnih zmenkov ob sklenitvi pogodbe s ponudnikom storitev ne zaveda, da je sklenil članstvo, za kar bo moral plačati. Številni uporabniki, ki sicer vedo, da sklepajo plačljivo pogodbo, pa ne pričakujejo, da se bo pogodba samodejno podaljševala. Oba položaja sta pogosta predvsem zato, ker številni potrošniki pred sklenitvijo pogodbe ne preberejo splošnih pogojev poslovanja, pravijo v EPC.

Za kaj gre?

"Potrošnik, ki sklene pogodbo o uporabi platforme za spletne zmenke, ima praviloma na voljo 14 dni, da premisli o odločitvi, v tem obdobju pa lahko tudi odstopi od pogodbe. V primeru odstopa od pogodbe mu mora ponudnik povrniti strošek članarine, pri čemer pa lahko uveljavlja pravico do nadomestila: če je potrošnik uporabljal storitev, tako da je pregledoval profile drugih uporabnikov ali je z njimi vzpostavil stik, ponudnik navadno trdi, da je potrošnik uporabljal storitev platforme, in da ima zato pravico zahtevati nadomestilo. Nadomestilo po navadi znaša 50 odstotkov članarine ali pa tudi več. Ponudniki zahtevo za nadomestilo upravičujejo s tem, da za članarino ni bistveno le trajanje pogodbe, ampak predvsem število stikov, ki jih je potrošnik vzpostavil v času trajanja članstva."

"Drugo vprašanje je povezano s prenehanjem pogodbe. Po slovenski zakonodaji mora biti potrošnik o tem, da bo pogodba podaljšana, seznanjen pred njeno sklenitvijo in imeti na voljo rok, v katerem lahko izrazi željo, da ne bo podaljšal pogodbe. Če je ta rok nerazumno kratek, gre za nepošten pogodbeni pogoj. Če potrošnik pogodbe ne pretrga v roku, se ta lahko samodejno podaljša, saj je bil potrošnik s tem že predhodno seznanjen. V Avstriji, nasprotno, mora ponudnik pred iztekom prekinitvenega obdobja opomniti uporabnika, da bo pogodba podaljšana. Podobno velja za dolgoročne pogodbe tudi v Franciji. Poleg tega se pogodba v Franciji lahko podaljša le za enako obdobje trajanja, kot je bila prvotno sklenjena."

Navajajo primer potrošnika, ki je sklenil šestmesečno članstvo v vrednosti 329 evrov. Vendar je že peti dan po registraciji pretrgal pogodbo, v tem obdobju pa je s platformo vzpostavil 15 stikov. Ponudnik mu je za uporabo zaračunal kar 247 evrov. V tem primeru je Mreža EPC potrošniku lahko pomagala. Po njenem posredovanju je ponudnik vrnil potrošniku ves znesek.

Pozornost ni odveč

Mreža EPC svetuje, da se "pred registracijo pozanimate o trajanju pogodbe in roku, v katerem morate sporočiti, da pogodbe ne želite podaljšati, in si ta datum označite na koledarju. Pred sklenitvijo pogodbe natančno preberite splošne pogoje poslovanja: zavedati se morate, da se samo z izbrisom profila članstvo navadno ne preneha.

Pogoji prekinitve so pogosto določeni v drobnem tisku. Če kmalu po registraciji ugotovite, da storitev ni skladna z vašimi pričakovanji, končajte uporabo in nemudoma pisno zaprosite za konec pogodbe ter zase obdržite kopijo dopisa. S tem se lahko izognete stroškom nadomestila ali jih minimalizirate. Vnaprej se prepričajte, koliko bo znašalo nadomestilo v primeru odstopa od pogodbe".

Ne spreglejte