Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
18.46

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

4

Natisni članek

občina blok sosedje Pravni nasvet Pravni nasvet

Sreda, 30. 1. 2019, 18.46

2 meseca, 3 tedne

PRAVNI NASVET: MEDSOSEDSKI SPOR

Soseda me je obtožila, da sem ji zlomil vrata #PravniNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

4

hrup sosedje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralca, ki kot podnajemnik živi v občinskem stanovanju, zanima, ali mu občina lahko izstavi račun za zlomljena vrata pri sosedi. Ta ga namreč obtožuje, da jih je poškodoval on, bralec pa to odločno zanika.

Pozdravljeni,

živim v najemniškem stanovanju, ki je last občine. V tem stanovanju živim že okoli 40 let. Dobil sem novo sosedo, ki pa ne želi čistiti hodnikov, ne kosi trave, prižiga luči, jih ne ugaša. Kljub opozorilom ne želi storiti ničesar. Po 22. uri dela hrup. Bil sem že na občini, vendar niso naredili nič. V bloku nimamo hišnega reda, čeprav sem že zaprosil za to. Večkrat jo kaj opozorim, saj nočem del opravljati sam. Soseda se večkrat dere name. Zdaj si je zlomila vrata in je šla na občino, češ da sem to storil jaz. Tega nisem storil in sem bil glede tega tudi klican na občino, kjer so mi povedali, da mi bodo izstavili račun. Povedal sem jim, da tega nisem storil ...

Zanima me, ali mi lahko kar tako izstavijo račun. Kaj naj storim? Prosim za pomoč.

Hvala vam za odgovor. Dragomir

Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si. 

Na občini lahko izstavijo račun na vaše ime, če menijo, da ste vrata zlomili vi. Svetujemo vam, da po prejemu računa in pred iztekom roka za plačilo na občino pošljete pisno zavrnitev računa, v kateri natančno opišete, kaj se je zgodilo in da vi niste zlomili vrat. Prav tako vam svetujemo, da se obrnete na odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo pripravil zavrnitev računa in vas zastopal tudi v morebitnem nadaljnjem postopku.

oporoka
Novice Ali moram v oporoki navesti vsako posamezno imetje? #PravniNasvet

Glede nadaljnjega postopka vas opozarjamo, da lahko občina tudi po zavrnitvi računa zoper vas vloži predlog za izdajo sklepa o izvršbi na podlagi računa. V tem primeru morate v roku osmih dni od prejema sklepa o izvršbi vložiti obrazložen ugovor na sklep o izvršbi. Ugovor mora biti na podlagi 61. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 93/07, 37/08 – ZST-1, 45/08 – ZArbit, 28/09, 51/10, 26/11, 17/13 – odl. US, 45/14 – odl. US, 53/14, 58/14 – odl. US, 54/15, 76/15 – odl. US in 11/18)) pisen in obrazložen. Sodišče nato presodi, ali je ugovor pravočasen, popoln in dovoljen. Če ugovor izpolnjuje vse pogoje, določene v zakonu, sodišče razveljavi sklep o izvršbi, občina pa lahko nadaljuje postopek s tem, da v določenem roku vloži dopolnitev tožbe. V zvezi s tem vam, kot že navedeno, svetujemo, da se obrnete na odvetnika, ki vam bo pripravil ugovor in vas zastopal v postopku.

Urška Kupec, magistrica prava z opravljenim PDI, študentka doktorskega študija prava

Humanitarno društvo Pravo za VSE je ekipa mladih pravnikov, ki strokovno in brezplačno pomaga odgovoriti na pravna vprašanja.

Ekipa Prava za VSE brezplačno svetuje prek spleta na obrazcu, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali na povezavi: http://www.pravozavse.si/zastavi-vprasanje/, osebno v Mariboru vsako sredo od 18. do 20. ure na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Severni stolp, osebno na Ravnah na Koroškem vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v društvenih prostorih nad Havano Ravne, Prežihova ulica 7, 2393 Ravne na Koroškem, ter osebno v Črenšovcih vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v prostorih občine, na naslovu Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci.

Na njihovi spletni strani tudi dvakrat mesečno objavljajo pravne članke in na njihovih družbenih omrežjih (https://www.facebook.com/pravozavse.si/ ali https://www.instagram.com/humanitarnodrustvopravozavse/) kratke pravne nasvete vsak teden.
Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si. 
Ne spreglejte