Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
18.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

9

Natisni članek

hrup Pravni nasvet Pravni nasvet

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 18.50

2 meseca, 1 teden

PRAVNI NASVET: HRUP

Sosed je preglasen, policija zaradi poznanstva ne ukrepa. Kaj lahko storim? #PravniNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

9

hrup | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralec ima že dlje časa težave s (pre)glasnim sosedom. Kljub večkratni prijavi policiji naj ta ne bi ukrepala zaradi poznanstva s prijavljenim, zato prosi za nasvet, na koga se še lahko obrne. 

S sosedom imamo problem že več kot 15 let. Ima namreč na črno zgrajeno nogometno, odbojkarsko igrišče in prostor za izvajanje piknikov, kjer se dogajajo izgredi, večkrat od tam poslušamo glasno glasbo in dretje. Ko pokličemo policijo, se policisti veselo nasmejijo in odidejo. Lastnik objekta jih namreč pozna in ni nobenih sankcij zoper njega. Kot sem omenil, je objekt črna gradnja, na njem je plomba, dali smo tudi prijavo na ministrstvo za okolje in prostor, a tudi oni ne naredijo nič. Nas pa zanima, kaj lahko sosedje, ki moramo to trpeti, sploh še naredimo. Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

 

 Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si. 

Hrup
Novice Iz bližnjega lokala prihaja pretiran hrup. Kam naj se obrnem? #PravniNasvet

Otežena uporaba nepremičnine

Stvarnopravni zakonik ureja pravno varstvo lastnikov pred vznemirjanji drugih, pri čemer imate glede na opisano dejansko stanje dve možnosti.

Prva možnost je, da zahtevate pravno varstvo zaradi prepovedanih imisij, in sicer zaradi hrupa in tudi drugih motilnih dejavnikov, če obstajajo. Vaš sosed mora pri uporabi svoje nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz te nepremičnine in otežujejo uporabo vaše nepremičnine čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna, ali vam povzročajo znatnejšo škodo. Dokazati bi torej morali, da je zaradi sosedovih ravnanj otežena uporaba vaše nepremičnine in da gre za oteženo rabo čez običajno mero, pri čemer se presojajo krajevne razmere in lastnosti vaše nepremičnine (lokacija, namen uporabe itd.). Uspeh v tem postopku je torej odvisen tudi od lokacije vaših nepremičnin in od tega, kakšna je običajna mera hrupa v tem okolju.

alkohol
Novice Sosed si je prilastil skupne prostore, v katerih popiva s čudnimi tipi #PravniNasvet

hrup sosedje
Novice Soseda me je obtožila, da sem ji zlomil vrata #PravniNasvet

Prepoved vznemirjanja

Obstaja tudi možnost pravnega varstva pred vznemirjanjem vas kot lastnika vaše nepremičnine. V tem primeru bi morali dokazati, da vaš sosed protipravno vznemirja, kar pomeni, da je njegovo ravnanje v nasprotju z zakonom. S tožbo bi zahtevali, da vznemirjanje preneha in se prepove nadaljnje vznemirjanje. Lahko bi tudi zahtevali vrnitev škode, če je ta nastala.

V obeh primerih vam svetujemo, da se obrnete na odvetnika po svoji izbiri, ki bo po preučitvi dejanskega stanja lahko predlagal pravno varstvo, ki je učinkovitejše, in da ponovno podate prijavo kršitve na Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor.

Urška Kupec, magistra prava z opravljenim PDI, študentka doktorskega študija prava, svetovalka v ekipi Pravo za VSE

mačke
Novice Kaj storiti, če nam v hiši nagaja drugi solastnik? #PravniNasvet
hrup sosedje
Novice Kaj storiti, če sosed ob neprimernem času povzroča hrup? #PravniNasvet

Humanitarno društvo Pravo za VSE je ekipa mladih pravnikov, ki strokovno in brezplačno pomaga odgovoriti na pravna vprašanja. Ekipa Prava za VSE brezplačno svetuje prek spleta na obrazcu, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali na povezavi: http://www.pravozavse.si/zastavi-vprasanje/, osebno v Mariboru vsako sredo od 18. do 20. ure na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Severni stolp, osebno na Ravnah na Koroškem vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v društvenih prostorih nad Havano Ravne, Prežihova ulica 7, 2393 Ravne na Koroškem, ter osebno v Črenšovcih vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v prostorih občine, na naslovu Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci. Na svoji spletni strani tudi dvakrat na mesec objavljajo pravne članke, na svojih družbenih omrežjih (na Facebooku ali Instagramu) pa vsak teden kratke pravne nasvete.

Ne spreglejte