Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2019,
17.08

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

20

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet črna gradnja

Torek, 9. 4. 2019, 17.08

2 meseca, 2 tedna

Sosed je na črno zgradil garažo, kjer zdaj popravlja avtomobile #PravniNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

20

mehanik, tehnični pregled

Sosed v garaži popravlja avtomobile. Bralca motita hrup in smrad. Sprašuje nas, kaj lahko naredi.

Pozdravljeni!

Sosed je na črno zgradil garažo, v kateri ima delavnico, in sicer 1,5 metra od naše meje. Od meje do hiše sta dva metra. V tej garaži dnevno popravljajo avtomobile in uporabljajo naprave, ki so precej hrupne. Včasih moramo zapreti vrata in okna, ker smrad prihaja v hišo. Zraven meje, to je cca 2,5 metra od hiše, imajo star kombi. S tega kombija odrežejo dele in jih vgradijo v drug kombi. Zaradi tega rezanja so iskre in kovinski ostružki leteli proti naši hiši in oknom. Sosed se ne odziva na naše prošnje, zdaj že na pritožbe, podi nas stran. To traja že šest let in vsi smo že napeti. Z možem sva podpisala soglasje za pomožno gradnjo garaže, ne pa za prizidek, v katerem je zdaj delavnica. Žal je hiša obrnjena tako, da imamo delavnico pred sabo in s tem tudi ves hrup. Popoldne delajo, ko ni inšpektorjev, včasih se ne moremo pogovarjati ob odprtem oknu ali gledati televizije. 14. 5. 2018 je moj mož znorel in soseda poskušal ustaviti. Pri tem ga je prijel za ramo in odrinil, da bi na ta način preprečil nadaljnje rezanje kovine. Sosed se je res ustavil in vpil nekaj o grožnjah, ki jih ima posnete. Mož se je umaknil, do nadaljnjega. Črno gradnjo smo prijavili, odziva ni nobenega, policija pravi, da lahko delajo. Kaj lahko naredimo?

Hvala,
Sonja
 Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si. 

S tožbo lahko zahtevate prepoved vznemirjanja

Če eden od lastnikov nepremičnine pri njeni uporabi ne opušča dejanj in ne odpravlja vzrokov, ki otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, gre za prepovedane imisije. Če se ne da sporazumno rešiti nedopustnih posegov, ki povzročajo imisije, lahko posameznik na pristojnem sodišču vloži tožbo za opustitev ravnanj, ki predstavljajo prepovedano imisijo. Na tem mestu naj poudarim, da je treba v sodnem sporu dokazovati, da so ravnanja res prepovedane imisije, za kar je potreben sodni izvedenci, ki s svojim strokovnim znanjem oceni, ali gre res za nedopusten poseg v sosednjo nepremičnino. Prav tako se lahko s tožbo zahteva prepoved vznemirjanja. Če se za sodne postopke odločite, vam svetujemo, da se obrnete na odvetnika, ki vam bo pomagal pri zastopanju vaših interesov med sodnim postopkom.

Kolikšen mora biti odmik gradnje od meje, je treba preveriti v vsaki občini posebej, saj obstajajo določene razlike med nekaterimi občinami, zaradi česar natančnejšega odgovora glede odmika od meje parcele ne moremo dati, vendar mora biti objekt oddaljen v skladu s predpisi, da se lahko zanj izda gradbeno dovoljenje. Ker pravite, da je zgradba zgrajena brez potrebnih dovoljenj, vam svetujemo, da se ponovno pisno obrnete na pristojni inšpektorat, saj je to v njihovi pristojnosti.

Urška Stopar, dipl. prav. (UN), študentka magistrskega študijskega programa, predsednica humanitarnega društva Pravo za VSE

Humanitarno društvo Pravo za VSE je ekipa mladih pravnikov, ki strokovno in brezplačno pomaga odgovoriti na pravna vprašanja. Ekipa Pravo za VSE brezplačno svetuje prek spleta na obrazcu, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali na povezavi: http://www.pravozavse.si/zastavi-vprasanje/, osebno v Mariboru vsako sredo od 18. do 20. ure na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Severni stolp, osebno na Ravnah na Koroškem vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v društvenih prostorih nad Havano Ravne, Prežihova ulica 7, 2393 Ravne na Koroškem ter osebno v Črenšovcih vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v prostorih občine, na naslovu Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci. Na svoji spletni strani tudi dvakrat na mesec objavljajo pravne članke, na svojih družbenih omrežjih (na Facebooku ali Instagramu) pa vsak teden kratke pravne nasvete.
hrup
Novice Sosed je preglasen, policija zaradi poznanstva ne ukrepa. Kaj lahko storim? #PravniNasvet
Hrup
Novice Iz bližnjega lokala prihaja pretiran hrup. Kam naj se obrnem? #PravniNasvet
alkohol
Novice Sosed si je prilastil skupne prostore, v katerih popiva s čudnimi tipi #PravniNasvet
mačke
Novice Kaj storiti, če nam v hiši nagaja drugi solastnik? #PravniNasvet
Ne spreglejte