Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2016,
15.21

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sazor

Petek, 17. 6. 2016, 15.21

7 let, 10 mesecev

Šole ne bodo več brezplačno fotokopirale avtorskih besedil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
fotokopiranje kopiranje fotokopirni stroj | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Skupščina Slovenske avtorske in založniške organizacija za pravice reproduciranja Sazor je na današnji seji sprejela usklajen sporazum o reproduciranju avtorskih del. Tega bo v prihodnjih dneh podpisala z Zvezo srednjih šol in dijaških domov Slovenije ter z vsemi osnovnimi šolami, so sporočili iz Sazorja.

S tem sporazumom tudi Slovenija kot ena zadnjih držav EU postopoma ureja področje avtorskih pravic iz naslova fotokopiranja. Po osmih letih prizadevanj kolektivne organizacije Sazor, da bi to področje ustrezno uredili, je lani ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vendarle priznalo, da je avtorjem treba zagotoviti pravice tudi na tem področju, in odločilo, da bo srednjim in osnovnim šolam vsako leto namensko zagotavljalo sredstva za plačilo nadomestila avtorjem.

Višina teh bo vsako leto odvisna od števila otrok, vpisanih v osnovne in srednje šole. Vzporedno bodo v triletnem prehodnem obdobju tekle meritve in analize o tem, kaj in koliko se dejansko fotokopira na naših šolah.

Vse strani so se po enoletnih napornih pogajanjih uskladile, da bo ministrstvo na učenca avtorjem v triletnem prehodnem obdobju zagotovilo 1,7 evra neto na leto, kar bo na letni ravni zneslo približno 500 tisočvevrov. Pol tega zneska bo Sazor razdelil med založbe, teh je več kot 40, pol pa med avtorje, ki jih je več kot 600. Kot so navedli, se bodo sredstva delila po ključih, zapisanih v statutu organizacije.

Sporazum s Sazorjem bo na eni strani podpisalo združenje srednjih šol, medtem ko je pri osnovnih šolah tako, da bodo morale pogodbo s Sazorjem podpisovati posamezno. Sazor jim bo pogodbe poslal v kratkem. Pri tem poziva ravnatelje, naj pogodbe čim prej podpisane vrnejo na Sazor in s tem omogočijo avtorjem njihove zakonite pravice. Sporazum o reproduciranju avtorskih del bo namreč stopil v veljavo, ko ga bo podpisala več kot polovica osnovnih šol.

Prizadevanja Sazorja za ureditev področja avtorskih pravic iz naslova fotokopiranja s tem ne bodo končana. Organizacija namreč nadaljuje pogajanja s skupnostjo vrtcev in občin, univerzami in drugimi uporabniki, so še dodali.

Ne spreglejte