Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2017,
9.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

4

Natisni članek

sodišče sodni svet črna gradnja

Četrtek, 14. 9. 2017, 9.30

6 let, 7 mesecev

Sodnico sumijo, da živi v črni gradnji. Kaj bo odločil sodni svet?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

4

pravni nasvet kladivo frontal | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sodni svet bo na današnji seji ob 14. uri predvidoma obravnaval ravnanje sodnice Okrajnega sodišča v Piranu Tine Benčič, ki po pisanju medijev živi v hiši, zgrajeni na črno, medtem ko istočasno kot sodnica odloča o zadevah, povezanih z izvršbami in zemljiško knjigo. Sodni svet naj bi odločal o tem, ali je kršila kodeks sodniške etike.

Po poročanju nekaterih medijev sta sodnica Benčičeva in njen mož svojo hišo na črno zgradila na zemljišču, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Pri tem proti sodnici naj ne bi bil sprožen noben postopek.

Sodni svet bi lahko primer sodnice obravnaval že na seji konec avgusta, a do takrat še ni dobil pisnih pojasnil sodnice. Ta naj bi zdaj po poročanju Radia Slovenija dobil, tako da naj bi bili pogoji za obravnavo izpolnjeni.

Sodni svet lahko, če meni, da so izpolnjeni zakonsko določeni pogoji, predlaga primer v obravnavo Komisiji za etiko in integriteto ali poda pobudo disciplinskemu tožilcu za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnika.

Obrnili smo se tudi na sodnico Tino Benčič. Njena pojasnila še čakamo.

Predsednica sodišča predlaga disciplinski postopek

V zvezi s primerom domnevno črne gradnje stanovanjske hiše sodnice Tine Benčič na naslovu Vinjole 23 je predsednica Okrožnega sodišča v Kopru Darja Srabotič, pod čigar pristojnost sodi tudi Okrajno sodišče v Piranu, po tem, ko je sodnica Benčič podala pisna pojasnila na očitke, disciplinskemu sodišču pri Vrhovnem sodišču podala pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico zaradi suma kršenja zakona o sodniški službi, ki kot kršitev sodniške dolžnosti opredeljuje vedenje in ravnanje sodnika, s katerim se krši ugled sodniškega poklica.

O pobudi predsednice in o tem, ali bo zoper sodnico podal predlog za izrek disciplinske sankcije, bo odločal disciplinski tožilec pri Vrhovnem sodišču. 

"Ker so se v medijih pojavili tudi očitki in namigovanja, da se takšna gradnja in postopanje pristojnih inšpekcijskih organov dovoljuje iz razloga, ker gre za sodnico in zaradi njenih povezav z zaposlenimi na Občini Piran, je bilo tudi Okrožno državno tožilstvo v Kopru pozvano, da skladno s svojimi pristojnostmi preveri, ali v zadevi obstaja sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja," so nam še pojasnili na koprskem okrožnem sodišču.

Kaj o disciplinski kršitvi pravi zakon o sodniški službi

"Sodniku, ki je z naklepom ali iz malomarnosti kršil sodniške dolžnosti, ki so predpisane z zakonom in sodnim redom, ali neredno opravljal sodniško službo, se lahko izreče disciplinska sankcija." Med dejanja, ki pomenijo kršitev iz prejšnje alinee, med drugim spada:

- "Vedenje in ravnanje sodnika, ki je v nasprotju s sodniško neodvisnostjo ali s katerim se krši ugled sodniškega poklica".

- Ravnanje, s katerim sodnik krši ugled poklica, ne spada med težje disciplinske kršitve, razen "če ima hujše posledice za sodniško neodvisnost oziroma ugled sodniškega poklica".

- Zakon za disciplinsko kršitev predvideva naslednje sankcije: pisni opomin, ustavitev napredovanja, znižanje plače, premestitev na drugo sodišče, prenehanje sodniške funkcije.

- Disciplinski postopek je mogoče uvesti v dveh letih od kršitve, lahko tudi pozneje, če je bil sodnik obsojen za kaznivo dejanje, vendar najpozneje v štirih letih od storitve disciplinske kršitve. 

Ne spreglejte