Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
1. 3. 2016,
16.36

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boštjan Nagode Tosama sodišče

Torek, 1. 3. 2016, 16.36

8 let, 1 mesec

Sodnica zloguje poslovnežu Boštjanu Nagodetu: "Spre-je-maj-te pošto"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sodišče ima očitno težave z vročanjem sodnih pisanj posrednemu lastniku Tosame Boštjanu Nagodetu, ki ima po lastnih besedah odprtih pet kazenskih postopkov.

Nekdanja nadzornika tiskarskega podjetja MKT Print Boštjan Nagode in Nives Dodič ne priznavata krivde zaradi domnevne fiktivne prodaje papirja v letih 2006 in 2007. Podrobnosti obtožb še niso znane, več bo znanega ob začetku glavne obravnave.

Kot je bilo mogoče izluščiti iz današnje obravnave na sodišču, jima tožilstvo očita nepravilnosti, povezane z domnevno fiktivnimi dobavami papirja, s katerimi naj bi bilo Nagodetovo tiskarsko podjetje MKT Print oškodovano za 800 tisoč evrov.

Že pred časom je o tem primeru pisal Dnevnik: Nagodetova tiskarna Schwarz naj bi MKT Printu izstavila račune za nedobavljeni papir, MKT Print pa naj bi nato knjige v tisku obremenjeval z dvojnim papirjem.

Zakaj ga preganjajo kriminalisti? MKT Print je od oktobra 2009 v stečaju, zoper Nagodeta pa je bilo vloženih več ovadb: stečajnik Tomaž Kos je zoper njega in še dvema nekdanjima članoma uprave podal ovadbo zaradi povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem, oškodovanjem upnikov, ponarejanjem.

Dnevnik je že pred leti poročal tudi, da naj bi Nagodeta ovadila Gorenjska banka, in sicer zaradi nakupa rotacijskega stroja, ki ni nikoli prišel v Slovenijo. Za nakup, ki ga je financirala Gorenjska banka, naj bi MKT Print podjetju z otoka Man nakazal tri milijone evrov.

Nagode je ovaden tudi v zvezi z lastninjenjem domžalske tovarne sanitetnega materiala Tosame, ki jo je leta 2008 prevzel prek družbe Sana investicije, močno zadolžil, pred dvema letoma pa prepisal na svojo sestro Tanjo. Poslovnež ima po lastnih besedah odprtih pet kazenskih zadev pred ljubljanskimi sodišči, vsaj dve sta vezani na zlorabo položaja, v dveh zadevah ne ve, kaj mu očitajo, pravi.

Sam je zaradi danih poroštev na zahtevo avstrijske Raiffeisen banke predlani pristal v osebnem stečaju, že pred tem pa premoženje prepisal na druge. Danes je na sodišču dejal, da nima nobene nepremičnine.

Komercialist za 500 evrov Sodnica Lea Habjanič je Nagodeta opozorila, da mora sodna pisanja prevzemati osebno, v kazenskih zadevah sprejemanje prek zagovornika ne zadostuje, je dejala. Na vprašanje, na katerem naslovu je dosegljiv, ji je odgovoril, da ima bivališče Ulici Frankolovskih žrtev 28 v Celju.

O tem naslovu je predlani v Dnevniku pisal Sebastjan Morozov: "Na tem naslovu domuje več deset različnih podjetij, ki jim je skupno, da so jih nekdanji lastniki zaradi neporavnanih dolgov ali drugih razlogov prepustili tako imenovanim pogrebnikom iz Celja."

Na vprašanje sodnice, ali to pomeni, da bo na tem naslovu sprejemal pošto, je Nagode odgovoril, da ne. na ponovno vprašanje sodnice je povedal še naslov v Ljubljani, ki je bil podoben tistemu, ki ga je navedel v policijski preiskavi. Razlika je le v hišni številki, je opozorila sodnica. Nagode je zatrdil, da se je preselil.

"Spre-je-maj-te pošto," je Nagodetu ob koncu obravnave zlogovala sodnica Habjaničeva. Nagode na vprašanje, ali sprejema pošto s sodišč, po koncu obravnave ni želel odgovoriti.

Sodnici je sicer povedal, da dela v sestrinem podjetju kot komercialist, prejema pa plačo 500 evrov mesečno. Na vprašanje sodnice, kolikšen je zakonski minimum, je poslovnež odvrnil, da ne ve.

Ne spreglejte