Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 8. 2017,
20.12

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Natisni članek

TEŠ 6 Uroš Rotnik

Sobota, 12. 8. 2017, 20.12

6 let, 8 mesecev

Sodna preiskava zoper Rotnika, Pušnika in Končana zaradi domnevnega pranja denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Uroš Rotnik | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Celjsko sodišče je po informacijah televizije POP TV minuli četrtek uvedlo sodno preiskavo zoper nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika, poslovneža Bogdana Pušnika in davčnega svetovalca Darka Končana zaradi domnevnega pranja denarja. Preiskavo so združili s preiskavo zlorabe položaja pri gradnji šestega bloka Teša.

Rotnik naj bi pri poslih rekonstrukcije bloka 5 in gradnje bloka 6 Teša po ugotovitvah preiskovalcev dobil najmanj 870.000 evrov provizij, Teš pa naj bi bil zaradi domnevno spornih poslov oškodovan za skoraj 300 milijonov evrov, je poročala televizija.

Rotnik je osumljen pranja denarja, ker naj bi denar iz kaznivih dejanj skušal legalizirati tako, da naj bi se s Pušnikom dogovoril za lažno posojilno pogodbo, po kateri naj bi od njega dobil 670.000 evrov.

Iz telefonskih prisluhov po informacijah televizije izhaja, da je Rotniku navidezno vračilo denarja svetoval Končan, zato so pranja denarja osumljeni vsi trije, ki pa to zanikajo. Rotnik je aprila letos za POP TV dejal, da bo po pravni poti dokazal, da je ves denar, ki ga ima, pridobljen po legalni poti, saj da lahko za vsak cent dokaže, kje ga je dobil.

Ker je moral Rotnik v davčnem postopku dokazovati svoje prihodke, naj bi se po informacijah POP TV v policijskih prisluhih znašli tudi nasveti Končana, kako pojasniti premoženje v tujini, med drugim tudi ta, da naj Rotnik in Pušnik navidezno vračilo posojila uprizorita pri notarju, da bo zgodba bolj verodostojna.

Tako naj bi Rotnik in Pušnik z gotovino prišla k notarju v Velenju, kjer je Rotnik Pušniku vrnil 670.000 evrov, kar je notar tudi potrdil. Ko sta odšla, pa je notar o tem obvestil urad za preprečevanje pranja denarja, ker sta v pisarno prinesla toliko gotovine.

Posojila naj po ugotovitvah preiskovalcev nikoli ne bi bilo; ves denar za predajo naj bi zagotovil Rotnik. Ta je v davčnoinšpekcijskem postopku pojasnjeval, da ima za štiri milijone evrov premoženja, ki naj bi ga dobil z vlaganji v vrednostne papirje, in da naj bi Pušniku že v preteklosti posojal denar, celo tri milijone evrov, je še poročala POP TV.

Celjsko okrožno sodišče je zoper Rotnika in še dve fizični osebi že leta 2014 uvedlo preiskavo zaradi domnevnega pranja denarja, a je Višje sodišče v Celju nato sklep o uvedbi preiskave razveljavilo, ker v njem niso bili navedeni konkretni dokazi, iz katerih bi izhajal utemeljen sum glede očitanih storitev dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja.

Okrožno sodišče v Celju je februarja letos uvedlo sodno preiskavo zaradi suma zlorabe položaja in ponarejanja listin v primeru domnevnega oškodovanja Teša. Kot je takrat poročala Televizija Slovenije, naj bi šlo za tri sklope očitkov o oškodovanju, in sicer glede dobave opreme za blok 6 v višini 250 milijonov evrov, rekonstrukcije kotla na bloku 5 v višini 360.000 evrov in nabave merilnega sistema za bloka 4 in 5 v višini 280.000 evrov, med osumljenimi pa naj bi bile poleg slovenskih dve fizični osebi iz tujine in Alstom, ki je bil izbran kot najboljši ponudnik.

Ne spreglejte