Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2020,
21.25

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

Natisni članek

upravno sodišče RTV Slovenija

Sreda, 30. 9. 2020, 21.25

3 leta, 6 mesecev

Sodišče znova zadržalo predčasno razrešitev in imenovanje treh nadzornikov RTVS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

RTV | Foto STA

Foto: STA

Upravno sodišče je začasno zadržalo sklep vlade, s katerim je sredi aprila zamenjala nadzornike Radiotelevizije Slovenija (RTVS), so za STA potrdili na RTVS. Nadzorniki so zato današnjo sejo prekinili. Torej se je ponovil scenarij izpred dveh mesecev, med nadzornike RTVS pa se vračajo Petra Majer, Matjaž Medved in Irena Ostrouška.

Upravno sodišče je namreč že konec julija z začasno odredbo zadržalo sklep vlade, s katerim je 16. aprila predčasno razrešila nadzornike RTVS Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer, za preostanek mandata pa imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.

Na upravno sodišče se je obrnil razrešeni nadzornik Medved, ki je sodišču predlagal, naj odpravi vladni sklep o razrešitvi in imenovanju nadomestnih nadzornikov RTVS in naj prepove vladi nadaljnje poseganje v mandate članov nadzornega sveta.

Tako se je upravno sodišče odločilo za začasno odredbo za zagotovitev učinkovitega sodnega varstva Medvedovih ustavnih pravic, v katere naj bi bilo poseženo z vladnim sklepom o razrešitvi Medveda in ostalih dveh nadzornic.

A je nato vrhovno sodišče sredi septembra razveljavilo odločitev upravnega sodišča. Po presoji vrhovnih sodnikov se je upravno sodišče pri odločanju oprlo na neustrezno pravno podlago. Zato so mu naložili, naj ponovi postopek, pri tem pa tožniku omogoči, da lahko ponovno oblikuje ustrezen predlog za izdajo začasne odredbe. Drugim strankam pa, da se do morebitnega predloga opredelijo, preden bo o njem odločeno.

Vrhovno sodišče je še izpostavilo, da je na podlagi zakona o RTVS vzpostavljeno posebno pravno varstvo nadzornikov, da drugi organi v njihov položaj ne bi posegali mimo razlogov, določenih z zakonom.

Sicer je predsednik nadzornega sveta RTVS Andrej Grah Whatmough na ponedeljkovi seji programskega sveta zavoda napovedal, da bodo nadzorniki na današnji seji obravnavali novo, že deveto verzijo predloga letošnjega finančnega načrta RTVS. Zavod namreč še vedno posluje po dvanajstinah.

Grah Whatmough je tudi znova poudaril potrebo po usklajenosti programsko produkcijskega in finančnega načrta RTVS. Potrditev finančnega načrta je v pristojnosti nadzornikov, pri čemer stališče programskega sveta ni obvezujoče.

Ne spreglejte