Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
27. 9. 2016,
14.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

4

Natisni članek

Saša Pelko volilni molk volitve Jurij Toplak sodišče

Torek, 27. 9. 2016, 14.55

6 let, 7 mesecev

Sodišče razveljavilo obsodbo zaradi kršenja volilnega molka na Facebooku

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

4

Facebook | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je razveljavilo obsodbo mariborskega svetnika Saše Pelka zaradi objave intervjuja na Facebooku v času volilnega molka.

Mariborski občinski svetnik Saša Pelko je na svojem profilu na Facebooku v času volilnega molka pred zadnjimi lokalnimi volitvami objavil zapis "Odličen intervju! Vabljeni k branju!" in pod njim objavil intervju iz Mladine. Okrajno sodišče v Mariboru ga je obsodilo, ker naj bi s tem na spletnem mestu, ki je dostopen vsem, jasno podprl kandidata za župana Andreja Fištravca in diskreditiral ostale kandidate za župana Maribora ter s tem storil prekršek.

"Upam, da bo zdaj konec strahu, ki je prisoten v času volilnega molka, ko ne upamo nikjer nič govoriti. Čas je, da se na tem področju postavijo novi temelji," pravi Saša Pelko. | Foto: STA , "Upam, da bo zdaj konec strahu, ki je prisoten v času volilnega molka, ko ne upamo nikjer nič govoriti. Čas je, da se na tem področju postavijo novi temelji," pravi Saša Pelko. Foto: STA , Vrhovno sodišče pa je zdaj sodbo razveljavilo in odločilo: "Takšna objava pisanja … ne zasleduje neposrednega propagandnega namena, upoštevajoč, da bi kršitelj lahko s takšno objavo zasledoval tudi polemični, vedoželjni, običajno pogovorni, znanstveni ali kakšen drug namen … Vsaka izjava o trenutnih družbenih oziroma lokalnih razmerah, četudi kritična, še ne pomeni propagande v volilne namene, prav tako pa volilne propagande ne predstavljajo posamične objave takšnih izjav v časopisnih oziroma družbenih omrežjih." 

"Volilni molk je protiustaven"

"Že od prvega dne, odkar sem bil obtožen, sem vedel, da ne gre za kršitev volilnega molka. Rekel sem si, da grem do konca. Mislim, da je volilni molk protiustaven. Po 25 letih je čas, da si priznamo, da spada volilni molk v nek drug prostor in čas. Upam, da bo zdaj konec strahu, ki je prisoten v času volilnega molka, ko ne upamo nikjer nič govoriti. Čas je, da se na tem področju postavijo novi temelji," pravi Pelko.

"Slovenija je bila edina evropska država, kjer so bili mediji in državljani kaznovani za razpravo in mnenja. Ureditev, ki smo jo imeli, je kršila svobodo izražanja," meni pravnik Jurij Toplak. | Foto: STA , "Slovenija je bila edina evropska država, kjer so bili mediji in državljani kaznovani za razpravo in mnenja. Ureditev, ki smo jo imeli, je kršila svobodo izražanja," meni pravnik Jurij Toplak. Foto: STA , "Od  zdaj lahko govorimo o kandidatih tudi na dan volitev"

"Gre za zelo pomembno odločitev, saj vrhovno sodišče daje razlago predpisov, ki nato velja za vsa sodišča. Vrhovno sodišče je premaknilo mejo med dovoljenim in prepovedanim. Izmenjava mnenj, polemika in običajni pogovor niso več prepovedani. Volilnega molka ni več in uporaba tega izraza je povsem zgrešena," pojasnjuje pravnik Jurij Toplak in dodaja:

"Od zdaj lahko govorimo o kandidatih tudi na dan volitev, prepovedani pa so oglasi in neposredno nagovarjanje. Slovenija je bila edina evropska država, v kateri so bili mediji in državljani kaznovani za razpravo in mnenja. Ureditev, ki smo jo imeli, je kršila svobodo izražanja. Vesel sem, da je odpravljena." 

"Sodba pomeni, da ne moremo govoriti o kršitvi volilnega molka, če gre za fizični ali interaktivni pogovor v zaprtem krogu. Če ljudje sedijo za mizo in govorijo o volitvah, to ne more biti kršitev volilnega molka, enako velja, če gre za zaprto spletno klepetalnico. Izjava Saša Pelka je bila namreč dana samo v krogu njegovih prijateljev na Facebooku, ne pa širši javnosti, da bi lahko šlo za javno propagando," nam je povedal njegov zastopnik Žiga Stamenković.

 

Ne spreglejte