Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

15

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 11.37

6 let, 6 mesecev

Odvzem dveh dečkov starim staršem nezakonit. Ministrica še ne bo ukrepala.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

15

Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi Marije Otorepec. Velenjski center za socialno delo je brez njene vednosti iz vrtca odpeljal vnuka, ki sta bila pri njej in njenemu partnerju Ivanu Škratku ob soglasju CSD Velenje nastanjena od umora njune mame.

Upravno sodišče je ugotovilo, da so bile ob odvzemu kršene tako ustavne kot človekove pravice tako babici in dedku kot njunima vnukoma. Sodišče je v tem primeru priznalo aktivno vlogo starih staršev v razmerjih, ko država poseže v razmerje med starimi starši in vnuki, v Večeru piše Gordana Possing. 

Otroka sta bila pri babici in dedku nastanjena od decembra lani, ko je njuno mater Lidijo Škratek umoril njen partner in oče dečkov Romeo Bajde.

Sodba zanika trditve ministrstva

Omenjena sodba tudi negira zatrjevanja ministrstva za delo, varuhinje za človekove pravice in inšpekcije, ki so obravnavali ta postopek, da pri odvzemu dečkov ni bilo nepravilnosti. Pri sodbi se je sodišče sklicevalo tudi na podobno odločitev evropskega sodišča v italijanskem primeru.

Je pa upravno sodišče zavrnilo začasno zahtevo babice, da se dečka do pravnomočnosti odločitve vrneta k starim staršem. To so obrazložili z argumenti, da bodo o tem odločili drugi organi. So pa v sodbi vseeno zapisali, da dečka pri babici in dedku nista bila ogrožena. Odvetnik Velimir Cugmas, ki zastopa Marijo Otorepec, je povedal, da se bo na zavrnitveni del pritožil na vrhovno sodišče, še piše Večer.

Ministrica bo ukrepala, ko bo sodba pravnomočna

"Do zdaj so moja ravnanja v tem primeru temeljila na prvih ugotovitvah socialne inšpekcije, kjer nepravilnosti v postopku niso ugotovili. To ugotovitev je pozneje potrdila tudi varuhinja človekovih pravic. V kolikor pa bodo sodišča ugotovila nepravilnosti in bodo sodbe pravnomočne, pa bom v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi tudi zahtevala prevzem odgovornosti," pravi ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

V uradu varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer pa so povedali, da odločitev sodišča pozdravljajo, in zanikali, da bi sami podprli ugotovitve državnih organov, ki jih je sodišče danes označilo za nezakonite. "Varuh je v postopkih ugotavljal le, kako je bila upoštevana največja korist otrok ob formalnem odvzemu očetu in ugotovil, da ni prišlo do kršitve pravic otrok. Varuh torej ni ugotavljal nepravilnosti v postopkih, za katere so pristojni drugi državni organi in jih bo mogoče odpraviti v nadaljnjih postopkih, ki jih je začel zastopnik starih staršev. Trditi, da je varuh podprl ugotovitve drugih organov, ni primerno, saj so bila že izhodišča za preučevanje različna." 

Ne spreglejte