Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 13.45

8 let

Soboška občina dobila podžupana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec je imenoval dva podžupana.

To sta postala Jože Casar iz stranke Desus, ki je to funkcijo opravljal že v minulem mandatu, in pa novinka v mestnem svetu Simona Čopi z Midre liste. Na srečanju z novinarji pa je župan Štihec spregovoril tudi o predlogu proračuna občine za letos. Ta naj bi znašal 23,4 evrov. Kot je pojasnil župan Štihec, je Casarja imenoval na mesto podžupana zato, ker je bil v minulih letih z njegovim delom zadovoljen, pa tudi zato, ker ga je na volitvah podprla tudi stranka Desus. Čopijeva, sicer zdravnica, pa je v politiki novinka in bo po besedah župana vanjo prinesla spremembe, in prihaja z najmočnejše stranke oziroma liste v mestnem svetu. "Časar bo odgovoren za negospodarske dejavnosti, Čopijeva pa bo pomagala predvsem pri družbenih dejavnostih," je pojasnil župan in dodal, da je želel dati priložnost za to funkcijo tudi komu iz drugih (opozicijskih) strank, »vendar se nismo uspeli dogovoriti.«

Za milijon evrov lažji proračun kot lani

Sicer pa je Štihec osrednjo pozornost namenil pripravi predloga proračuna za letos. Ta naj bi bil težak 23, 4 milijona evrov, kar je približno milijon evrov manj kot lani. Tako bo za 12,3 milijona davčnih prihodkov, kar je 54 odstotkov vseh prihodkov. Okoli 4 milijone bo nedavčnih prihodkov ali nekaj manj kot 18 odstotkov, 1,6 milijona prihodkov bo kapitalskih in 4,8 milijona transfernih prihodkov ( 7 oziroma 21 odstotkov priliva).

Pri odhodkih predlog proračuna predvideva za 19 odstotkov tekočih odhodkov, tekoče transferje v višini nekaj manj kot 35 odstotkov, investicijski odhodki znašajo 43 odstotkov, investicijski transferji dobra 2 odstotka in odplačilo kreditov 1,6 odstotka odhodkov.

Občina zadolžena za 5 milijonov evrov

Med večjimi naložbami je župan izpostavil obnovo ogrevalnega sistema v delu mesta, projekt vrtine v Fazanariji, obnovo bazenskega kompleksa v kopališču in ureditev športnega centra v Bakovcih. Glede lanskega proračuna je pojasnil, da ima negativno stanje v višini dobrih 500.000 evrov in sicer zato, ker občina ni dobila 660.000 evrov od podjetja Komunala za amortizacijske stroške in 800.000 evrov od Ministrstva za kulturo za opremo prenovljene gledališke dvorane.

Sicer je bila občina na dan 31. 12. 2010 zadolžena v višini pet milijonov evrov, letni obrok vračanja pa je znašal 683.000 evrov, kar je 62,7 odstotka možne zadolžitve občine.

Ne spreglejte