Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
20.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

veter sneg vreme

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 20.28

6 let, 6 mesecev

Burja bo lahko povzročila trimetrske valove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Močan veter | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Na Primorskem bo v torek in sredo pihala močna burja, ki bo v sunkih dosegala hitrost do 140 kilometrov na uro, opozarja Arso. Dars pa na svoji spletni strani zaradi napovedanega sneženja opozarja na poslabšano vidljivost in možnost manjših zametov na nekaterih avtocestnih odsekih. Ponoči in v torek bo morje ob obali močno vzvalovano.

Najvišji valovi lahko presežejo višino treh metrov in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale.

Po napovedih agencije za okolje (Arso) se bo ponoči burja na Primorskem okrepila in bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrosti od 100 do 120 kilometrov na uro. Še močnejšo burjo lahko pričakujemo v torek čez dan, ko bodo sunki dosegli hitrosti okoli 140 kilometrov na uro.

Po poročanju prometnoinformacijskega centra lahko danes in v torek vozniki v Vipavski dolini ter med Postojno in Divačo pričakujejo težave v prometu zaradi burje, nanosov snega in zmanjšane vidljivosti. Zaradi snežnih nanosov je oviran promet na gorenjski avtocesti pred Lipcami proti Karavankam.

Hitra cesta skozi Vipavsko dolino bo jutri morda celo zaprta

Zaradi močnih sunkov bodo morda za ves promet morali zapreti hitro cesto prek Rebrnic oziroma Vipavske doline, kjer je oklic najvišje, četrte stopnje omejitve prometa zaradi burje za vsa vozila, so zapisali na spletni strani Darsa.

Močna burja bo tudi na primorski avtocesti med Ravbarkomando in Senožečami, predvsem v območju priključka Postojna in naprej do Razdrtega in razcepa Nanos.

Ker je po vremenski napovedi lahko prisotno tudi manjše vzporedno sneženje, je pričakovati še izredno poslabšano vidljivost na naštetih avtocestnih odsekih. Burja namreč odnaša sneg iz okolice neposredno na vozišče in tako na cestišče nanaša manjše zamete.

Takšna napoved narekuje povečano previdnost in dodatne ukrepe na avtocesti, zato so na Darsu oklicali pripravljenost na domu za zaposlene. Po njihovih navedbah je pripravljena tudi mehanizacija, ki je potrebna za primer nastanka odstranitve snežnih zametov s ceste.

Burja pometala že danes

Močna burja je sicer že danes povzročila nekaj nevšečnosti. Po podatkih centra za obveščanje je sunek burje prevrnil drevesa v Gabrovici pri Črnem Kalu, v Nožedu v občini Izola in na Istrsko cesto v Kopru. Zaradi močne burje so popoldan za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase osem ton zaprli regionalno cesto na odseku Selo-Ajševica-Vogrsko, hitro cesto Nanos-Selo in regionalno cesto Vipava-Ajdovščina. Uprava za pomorstvo in promet Koper pa je za pomorski promet priprla koprsko pristanišče.

Na Hrvaškem so za področje Istre in Kvarnerja zaradi močne burje razglasili rdeči alarm, poroča 24sata.hr.

Po napovedih Arsa bo ponoči in v torek pretežno oblačno. V zahodni Sloveniji padavin ne bo, drugod bo občasno snežilo. Več padavin bo v južni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do -8, ob morju malo nad 0, najvišje dnevne od -4 do -1, na Primorskem pa do 5 stopinj Celzija.

Do srede zjutraj bo v Beli krajini, na Kočevskem, Dolenjskem in Notranjskem zapadlo od 10 do 20 centimetrov suhega snega, veter bo gradil zamete.

V sredo pa se bo delno zjasnilo, bolj oblačno bo ostalo predvsem v jugovzhodni Sloveniji. Še bo vetrovno, na Primorskem bo pihala močna burja. V četrtek in petek bo pretežno jasno in mrzlo, burja pa bo slabela.

Ne spreglejte