Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
15.33

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,46

53

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Karl Erjavec SMC

Petek, 18. 12. 2020, 15.33

3 leta, 4 mesece

SMC ne podpira Erjavca. Na koliko glasov lahko računa koalicija? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,46

53

Čeprav je predsednik SMC Zdravko Počivalšek dejal, da se je poslanska skupinca SMC soglasno odločila, da ne bo podprla morebitne kandidature predsednika DeSUS Karla Erjavca za mandatarja nove vlade, odločitev kot kaže ni bila enotna. 

Prav tako po Počivalškovih navedbah ostajajo v SMC odprti za dogovor z vsemi, ki želijo pozitiven razvoj Slovenije. Na vprašanja Počivalšek ni odgovarjal. Tako tudi še ni znano, ali na glasovanju o konstruktivni nezaupnici, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, poslanci SMC morda ne bi prevzeli glasovnic. O tem se namreč ugiba v zadnjih dneh, poroča STA.

Po Počivalškovi izjavi so se pojavile sicer informacije, da poslanska skupina pri tem ni bila enotna. Sejo naj bi še danes nadaljevali.

Karl Erjavec
Novice Erjavec brez podpore poslancev SMC. Gantarja že zamenjal Janša.

Neuradne informacije o izstopu Sluge

Janja Sluga | Foto: STA , Foto: STA , Nekateri poslanci SMC so neuradno novinarjem potrdili, da je poslanska skupina odločila, da Erjavca ne podpirajo za mandatarja.

Z njihovimi poslanci se je sestal tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek, po pogovorih pa so iz stranke uradno sporočili, da poslanska skupina ne bo podprla morebitne kandidature Erjavca za mandatarja nove vlade.

Čez dan so se pojavile sicer nekatere informacije, da pri tem niso soglasni, kar je v izjavi novinarjem potrdil tudi poslanec Branislav Rajić, a dodal, da razmerja niso pomembna in da gre za odločitev poslanske skupine. Zaokrožile so tudi neuradne informacije, da je iz stranke izstopila vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga, a je ta to zanikala.

Tako neznanka še ostaja vprašanje, na koliko poslanskih glasov lahko računa aktualna koalicija. Stranke, ki v njej ostajajo, jih imajo sicer 41, a lahko računajo tudi na tri poslance SNS, poslanca Polnarja in pri večini glasovanj na dva poslanca narodnih skupnosti.

Robert Polnar
Novice Polnar: Iz poslanske skupine DeSUS lahko izstopim le sam

DeSUS v četrtek javil, da zapušča koalicijo

Svet stranke DeSUS je v četrtek izglasoval predlog za izstop iz koalicije Janeza Janše in podprl strankinega predsednika Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Erjavec pričakuje, da bo odločitvam organov stranke sledila tudi poslanska skupina, s katero se bo sešel danes. Poslanci DeSUS sicer še molčijo.

Brez vsaj dela poslancev SMC in DeSUS opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, vključene v KUL, nimajo dovolj glasov za zamenjavo vlade.

Tonin: Vlada ima 47 glasov

Prvak NSi Matej Tonin je v četrtek pozno popoldne na Twitterju sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v DZ. Skupaj se bodo po njegovih navedbah posvetili zajezitvi covida-19, gospodarskemu okrevanju in okrepitvi zdravstva.

Ne spreglejte