Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
16.52

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

referendum

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 16.52

8 let, 1 mesec

SLS ob obletnici referenduma o arbitražnem sporazumu tudi o Sopsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob obletnici referenduma, na katerem je bil potrjen arbitražni sporazum o slovensko-hrvaški meji, je SLS spomnil, da je sporazum slaba rešitev, ki slovenske interese postavlja v drugi plan.

"Z vstopom Hrvaške v EU bo določitev meje, kot jo pričakujemo Slovenci in kot jo je slovenska država imela na dan osamosvojitve - vključno s teritorialnim stikom Slovenije z mednarodnimi vodami - vse težja," v sporočilu za javnost glede arbitražnega sporazuma menijo v SLS. "Aktivnosti MZZ-ja so vprašljiva, celo škodljiva" Ob tem opozarjajo, da je bilo v zadnjem letu s strani MZZ sicer vložene veliko energije, da prikaže aktivnost pri pripravah na arbitražo, po oceni SLS pa je bila dejanska vsebina teh aktivnosti vprašljiva, v nekaterih primerih celo škodljiva. Pri tem stranka meni, da vlada ni prisluhnila tistim predstavnikom strokovnih skupin, ki so opozarjali na pomen predmeta spora, ki ga mora zahtevati Slovenija. Vlada tudi ni pripravljena pokazati predloga definicije predmeta spora pristojnemu parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko.

SLS obžaluje neizvajanje Sopsa SLS še obžaluje, da je Slovenija "v strogi tajnosti privolila na neizvajanje Sporazuma o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops) v zameno za skromno denarno nadomestilo", čeprav se vlada in zunanje ministrstvo nimata pravice "odločati v nasprotju z mednarodnim pravom in kršiti mednarodno veljavni sporazum ter se do odločitve arbitražnega sodišča odpovedati svoji pravici do ribiške dejavnosti do Vrsarja".

Navkljub vsem tem dvomom in tudi petkovemu javnemu pozivu poslanske skupine SLS k ponovnemu razmisleku je koalicijska večina v državnem zboru dala zeleno luč k poglavju o ribištvu v okviru hrvaških pristopnih pogajanj z EU in pričakuje se, da bo Hrvaška danes to poglavje brez težav tudi zaprla.

SLS še poudarja, da Slovenija kot malo odprto gospodarstvo s svojim lastnim pristaniščem nikakor ne sme izpasti iz načrta glavnih evropskih prometnih koridorjev, da pa se vse bolj nakazuje, da je v ozadju borba za strateške položaje držav na področju gospodarskih tokov v prihodnosti.

Začasno zaprtje poglavja o ribištvu Hrvaška bo v Bruslju predvidoma začasno zaprla poglavje o ribištvu. V petek je odbor DZ za zadeve EU podprl zaprtje tega poglavja, potem ko naj bi Slovenija v pogajanjih dosegla izplačilo dveh milijonov evrov pomoči za slovenske ribiče iz proračuna EU do sklenitve arbitražnega postopka o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Vendar pa slovenski ribiči do določitve meje med državama ne bodo smeli loviti do Vrsarja. Slovenija je sicer pravico ribolova ob zahodni obali Istre do Vrsarja dobila z dvostranskim sporazumom Sops, ki pa v praksi ni zaživel.

Ne spreglejte