Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 11. 2017,
20.10

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

kalcinacija matične celice zdravljenje živali pes Animacel

Torek, 14. 11. 2017, 20.10

6 let, 5 mesecev

Slovensko podjetje, ki z matičnimi celicami rešuje življenja psov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Slovensko podjetje Animacel je zaradi izjemnih rezultatov zdravljenja živali z matičnimi celicami vodilno v Evropi. Pomagali so že 400 psom in 80 konjem, ki so imeli težave s sklepi.

Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV


Devetletni borderski ovčar Hill je izjemen reševalni pes. Že večkrat je iskal pogrešane ljudi, usposobljen je tudi za reševanje izpod ruševin. Najbrž ob pogledu na njegovo razigranost niti pomislili ne bi, da je imel še pred dvema letoma težave z gibanjem. Počitek mu ni pomagal. Zakaj ne, je razkrilo rentgensko slikanje.

"Ugotovili smo, da gre za kalcinacijo, nabiranje kalcija na kolčnih sklepih. Zaradi tega je bilo njegovo gibanje oteženo. Po večjih naporih ga je bolelo, zacvilil je tudi, ko sem mu pri brisanju dvignila tačko," pripoveduje Eva Gologranc, Hillova lastnica. Raje kot za operacijo ali zdravljenje s tabletami se je decembra lani odločila za zdravljenje z matičnimi celicami.

Animacel | Foto: Planet TV Foto: Planet TV "V predelu telesa z veliko maščobe so mu vzeli maščobno tkivo in v laboratoriju vzgajali matične celice. Nato so mu jih vstavili v kolčni sklep, na obeh nogah," pojasnjuje Hillova lastnica.

Pomagali 400 psom in 80 konjem

Poseg je opravil veterinar, matične celice pa so priskrbeli v mladem start-up podjetju Animacel, kjer vsak dan dobijo kakšen paket z maščobnim tkivom. Povezani so s 55 veterinarskimi klinikami po Evropi. Pomagali so že 400 psom in 80 konjem, ki so imeli podobne težave kot Hill. V kar 90 odstotkih so bili uspešni.

"Iz kosa maščobnega tkiva dobimo nekaj tisoč celic, ki jih namnožimo na več milijonov, potem v dveh tednih vrnemo veterinarjem. Takrat potuje do njih injekcijska brizga, veterinar vsebino vbrizga v sklep," pove Luka Mohorič, direktor podjetja Animacel.

Animacel | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

V samo šestih letih jim je uspelo postati številka ena v Evropi. Matične celice gojijo v laboratoriju Inštituta za predklinične vede na veterinarski fakulteti. Končno ceno zdravljenja določi veterinar, se pa cene zdravljenja psa gibljejo med 700 in 800 evri.

In čeprav za zdaj v Animacelu pomagajo le živalim, že raziskujejo, kako bi lahko pomagali tudi ljudem.

Ne spreglejte