Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 11. 2017,
8.11

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

7

Natisni članek

mednarodni dan moških moški statistika

Nedelja, 19. 11. 2017, 8.11

6 let, 5 mesecev

Slovenski moški v številkah: odselijo se pri 29, poročijo pri 32 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

7

moški komolec pregled bolečina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Moški v Sloveniji so se od staršev lani odselili povprečno stari dobrih 29 let, prvič so se poročili pri skoraj 32 letih, ob rojstvu prvega otroka so imeli dobrih 32 let. V EU je bilo v začetku leta 2016 moških več kot žensk le v Luksemburgu, na Malti in Švedskem, ob današnjem mednarodnem dnevu moških navaja državni statistični urad.

V EU so moški v Sloveniji pri skrbi za otroke takoj za Švedi. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat za leto 2016 je v Sloveniji dnevno skrbelo za svoje otroke, stare manj kot 18 let, 82 odstotkov moških, starih 25 do 49 let. S 96 odstotki so jih prekosili le moški na Švedskem.

Slabše pa so se odrezali pri vsakodnevnih gospodinjskih opravilih in kuhanju, saj so se s 27 odstotki uvrstili v zadnjo tretjino.

Po stikih z družino, sorodniki in prijatelji v EU izstopajo moški s Cipra. Vsakodnevne stike z družino in sorodniki jih je na Cipru vzdrževala več kot polovica oz. 56,1 odstotka. Tamkajšnji moški so se s skoraj 49 odstotki uvrstili na prvo mesto tudi po vsakodnevnih stikih s prijatelji.

S prijatelji pogosteje kot s sorodniki

Vsakodnevne stike s prijatelji ima malenkost več kot 28 odstotkov Slovencev med 25. in 49. letom. | Foto: Thinkstock Vsakodnevne stike s prijatelji ima malenkost več kot 28 odstotkov Slovencev med 25. in 49. letom. Foto: Thinkstock V Sloveniji je bilo moških, ki so imeli vsak dan stike z družino in sorodniki, skoraj 17 odstotkov, vsakodnevne stike s prijatelji pa jih je imelo malenkost več kot 28 odstotkov.

Vsaj ene od kulturnih prireditev, izvedenih v živo, denimo gledaliških, koncertnih in baletnih, se je v Sloveniji v letu 2015 udeležilo več kot četrtina moških, kar je bil med moškimi v državah članicah EU-28 najvišji odstotek. Sledili so moški iz Luksemburga, Nizozemske in Avstrije.

Moški na Nizozemskem so med moškimi v EU v največjem odstotku obiskovali športne dogodke. Na najvišje mesto so se uvrstili s skoraj 37 odstotki. Moški v Sloveniji so s skoraj 22 odstotki zasedli deseto mesto.

Pa zdravje?

V vseh članicah EU razen v Litvi je po podatkih Eurostata več kot polovica moških ocenilo svoje zdravje kot zelo dobro ali dobro. Najvišji delež takih moških je bil na Irskem, in sicer 83-odstoten. Moški v Sloveniji so se z dobrimi 68 odstotki uvrstili na 19. mesto.

V EU je največ smrti zaradi posledic samomora med moškimi, starimi manj kot 65 let, po podatkih Eurostata za leto 2014 v Litvi, kjer so zabeležili 54 smrti na 100.000 prebivalcev. Slovenija je s 25,3 smrti na 100.000 prebivalcev na šestem mestu. Najmanj samomorov med moškimi, mlajšimi od 65 let, pa je na Cipru, v Grčiji in Italiji.

Ne spreglejte